Читај ми!

Zavod: Nije detektovan virus Zapadnog Nila

Poplave i visoka vlaga pogodovali su razmnožavanju komaraca, a prema poslednjem izveštaju Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, nije potvrđeno da su komarci u Srbiji zaraženi virusom Zapadnog Nila.

Zbog najezde komaraca u Pančevu i Kovinu proglašena je vanredna situacija, a prema rečima direktorke Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragane Despot, lokalne samouprave nisu spremno dočekale sezonu.

Despotova kaže da je Zavod za biocide zadužen za praćenje i detekciju virusa Zapadnog Nila kod komaraca u celoj Srbiji i da se trenutno situacija prati u svim poplavljenim područjima u 72 opštine.

"U aprilu smo počeli sa praćenjem brojnosti i vrste komaraca na terenu, kao i prisustva virusa Zapadnog Nila. Poslednji, noćašnji rezultati pokazuju da nema virusa kod komaraca", ističe Despotova za agenciju Tanjug.

Ukazuje na to da veliki broj komaraca povećava rizik od prenošenje zaraze i da Zavod nedeljno šalje izveštaje nadležnim institucijama i Ministarstvu zdravlja ali i lokalnim samoupravama, sa preporukom na kojim lokacijama treba intenzivnije tretirati komarce zbog povećanja brojnosti.

"Zbog velikog broja komaraca, dali smo preporuku da se hitno reaguje i da se radi zaprašivanje u svim opštinama koje su bile poplavljene. Međutim, ne mogu reći da su lokalne samouprave spremne i da je izdvojeno dovoljno sredstava za te namene", naglašava Despotova.

Direktorka Zavoda kaže da su u stalnom kontaktu sa Institutom "Batut" i da je, prema poslednjim informacijama koje su od njih dobili u Srbiji, zabeleženo deset "verovatnih slučajeva virusa Zapadnog Nila", ali da nijedan nije laboratorijski potvrđen.

"Deset verovatnih slučajeva ne znači i da imamo deset obolelih od virusa Zapadnog Nila. Mi svakodnevno razmenjujemo informacije i držimo sve pod kontrolom", objašnjava Despotova u izjavi za Tanjug.

U Institutu "Torlak" kažu da laboratorijski nije potvrđeno prisustvo virusa Zapadnog Nila kod pacijenata, dok u Klinici za infektivne i tropske bolesti kažu da su do sada imali nekoliko lakših pacijenata za koje se pretpostavlja da su zaraženi tim virusom.

"One teške forme bolesti - encefalitise i meningitise - koje smo imali prošle godine, za sada nemamo. Imali smo samo lakše pojedinačne forme koje su išle kao gripozna stanja", ističe direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti, profesor Dragan Delić.

Kaže da je situacija ove godine povoljnija nego prošle, kada je u ovo vreme bilo teških formi obolevanja.

"Jeste da ima mnogo komaraca, ali sve zavisi od toga da li su oni zaraženi. Može se desiti da bude veliki broj komaraca ali da nisu zaraženi virusom Zapadnog Nila pa da nema obolevanja", objašnjava Delić.

Podseća da su tokom prošle godine u Klinici za infektivne i tropske bolesti lečena 182 pacijenta i da je smrtnost bila 12,5 odsto.

U 80 odsto slučajeva kod uboda komaraca koji nose virus Zapadnog Nila ne razvija se nikakva simptomatologija, dok su u 20 odsto slučajeva simptomi slični prehladi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво