Читај ми!

"Da" za mame!

Mame su za mesec i po dana uspele da ubede više od polovine poslanika da glasaju za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Cilj inicijative "Glasam za mame", odnosno "Pravo ili Bravo za mame" jeste da naknada koju država plaća porodiljama ubuduće ide direktno njima, a ne kao do sada – preko računa firme u kojoj rade.

Mame su pronalazile poslanike i lobirale za svoju ideju, a kada bi ih pridobile fotografisale bi se sa njima, što je dokaz da imaju njihov glas.

Kada bi se danas u Skupštini glasalo, mame bi imale većinu – 127 poslanika podiglo bi ruku za redovna primanja porodilja, koja sada kasne i nekoliko meseci.

Izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom prekinula bi začarani krug.

Ana Babović iz organizacije "Srbija u pokretu" napominje da većina poslodavaca danas ne može da izdrži finansijski pritisak i da isplate i zaposlene i porodilje, pa moraju da sačekaju da im država refundira novac.

"Pošto je novac već izdvojen u budžetu Republike Srbije, izmena Zakona bi zapravo dovela do toga da mame dobijaju plate na vreme", objašnjava Babovićeva.

Odlučne mame neće stati dok svih 250 poslanika ne ubede da je promena zakona neophodna. "''Da' za mame" očekuju ne samo na fotografiji, već i u skupštnskoj sali.

Nadaju se da će se izmene Zakona naći na dnevnom redu već u septembru i da će poslanici koji su se slikali sa mamama i rekli da će glasati za izmenu zakona održati reč.

Dovoljan razlog su, čini se, i 20.000 porodilja koje se svake godine suoče sa kašnjenjem plate, baš u trenutku kada su troškovi neretko i udvostručeni zbog dolaska novog člana porodice.

Kampanju "Pravo za mame" 8. marta pokrenula su udruženja "Srbija u Pokretu", "Roditelj" i "Centar za mame". Razgovori sa poslanicima počeli su simbolično 15. maja, na Svetski dan porodice.

Ministar Vulin podržao majke, trudnice i porodilje

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, sastao se sa inicijatorkama kampanje "P(B)ravo za mame", i tom prilikom pružio podršku problemima sa kojima se suočavaju majke, trudnice i porodilje, javlja Tanjug.

Vulin se sastao se sa Anom Babović, Natašom Čorbić i Jovanom Ružičić.

Ministar je iskazao razumevanje za problem i zainteresovanost za njegovo brzo rešavanje kroz izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koje su toku i čije se usvajanje očekuje do kraja godine.

Ministar je pozvao predstavnice kampanje da aktivnim učešćem u radnoj grupi koja će se baviti izmenama i dopunama Zakona, doprinesu iznalaženju optimalnog rešenja za probleme sa kojima se suočavaju porodilje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво