Читај ми!

Mame dobile podršku poslanika

Većina poslanika podržala je mame, trudnice i porodilje koje su tražile podršku za promenu člana 13. Zakona o finansijskog podršci porodici sa decom. Time se omogućava da naknade zaposlenim majkama tokom porodiljskog odsustva budu isplaćivane direktno iz budžeta Republike Srbije, a ne preko poslodavca.

Kako se navodi u saopštenju organizacija "Roditelj" i "Srbija u pokretu", mame su se prvi put organizovale da ostvare svoja prava i promene Zakon zbog kojeg ostaju bez plata po nekoliko meseci nakon porođaja, prenosi Tanjug.

Od 250 mama i trudnica, organizovanih u okviru kampanje "P(B)ravo za mame", do danas je 136 njih razgovaralo sa 136 poslanika i dobilo njihovo obećanje da će glasati za promenu zakona, ističe se u saopštenju.

Liderka kampanje Ana Babović kaže da je sledeći korak ulazak zakona u skupštinsku proceduru i stavljanje na dnevni red Skupštine.

"Tokom ove nedelje se sastajemo i sa ministrom finansija Lazarom Krstićem i očekujemo da će nas i on podržati jer rešenje ovog problema ne zahteva dodatna sredstva iz budžeta Republike, a suštinski je važno za pitanje nataliteta u Srbiji", zaključila je Babovićeva.

Tri udruženja "Srbija u pokretu", "Roditelj" i "Centar za mame" su 8. marta započela kampanju kojom su organizovale mame širom Srbije sa ciljem da pokrenu promenu zakona i omoguće majkama da redovno primaju svoj novac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво