Читај ми!

Bez promene uslova za povraćaj PDV-a

Prvog jula počinje novi rok za podnošenje zahteva za povraćaj PDV-a za bebi-opremu. Roditelji će zahteve podnositi u nadležnim poreskim upravama širom Srbije, najkasnije do 15. jula. Do sada je porodicama izdato više od 20.000 rešenja za povraćaj novca.

Uslovi se nisu menjali. Do druge godine deteta roditeljima od PDV-a za bebi-opremu može biti vraćeno najviše 70.000 dinara, i to za kupovinu kreveca, kolica, auto-sedišta, stolice za hranjenje, pelena i bebi-hrane.

To pravo i dalje ostvaruju porodice čija primanja ne prelaze 80.000 dinara mesečno i čija vrednost imovine nije veća od 200.000 evra. 

"Procedura nije menjana i oni roditelji koji su skupljali račune od januara, od počekta ove godine, treba te račune da iskopiraju i zapišu brojeve tih računa, zajedno sa zahtevom koji popunjavaju u Poreskoj upravi, predaju samo tu dokumentaciju i trebalo bi u zakonskom roku da dobiju povraćaj svog PDV-a", Angelina Radulović iz Udruženja "Roditelj".

Kada se određuje ko može da dobije novac od PDV-a ne gleda se da li ima troje ili petoro dece, jer mesečni budžet od 80.000 nije isti ako imate jedno ili više dece.

"Nažalost, kada je doneta odluka o priznavanju PDV-a na bebi-opremu, država je priznala samo taj cenzus koji je, prema našem mišljenju, prenizak. Ako imate troje dece i od toga dve bebe, blizance na primer, ne može biti isti iznos kao kada imate samo jedno dete", kaže Radulovićeva.

Kako kaže, u prvoj rundi pregovora sa državom, Udruženje nije uspelo da dobije viši cenzus, ali se nadaju da će tokom ove godine to uspeti, pregovarajući pre svega sa Ministarstvom finansija.

U prošlom roku, roditelji su se žalili da im u poreskim upravama nisu uvažili račune za opremu koju su kupili pre nego što se beba rodila.

"To je 'sitnica' na koju je bilo zaboravljeno prilikom donošenja tog akta. Srećom, to je ispravljeno i sada se priznaju i ti računi", kaže Angelina Radulović.

Kad je reč o novcu koji su roditelji dobijali u prethodnom roku, situacija je vrlo različita.

"Reklo bi se da to zavisi od toga koliko su ažurne lokalne poreske uprave. Imamo situacije gde su roditelji veoma zadovoljni jer su u veoma kratkom roku dobili rešenja, a zatim im je uplaćen novac. Ima situacija gde od februara, kada je bio prethodni rok,  nije doneto ni rešenje, a kamoli isplaćen novac", kaže Radulovićeva. 

U Poreskoj upravi su rekli za RTS da u prethodnom roku nije bilo kašnjenja, iako roditelji tvrde suprotno.

Inače, od trenutka kada roditelj preda zahtev, prema zakonu, Poreska uprava rešenje mora da se donese za 30 dana. Kada se to rešenje dostavi, od tog trenutka novac mora biti isplaćen za 15 dana.

Dakle, potrebno je nešto više od mesec i po dana od predaje zahteva do povraćaja novca roditeljima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво