Читај ми!

Godišnjica otmice rudara na Kosovu

Udruženje porodica nestalih na KiM od 1998. do 2000. godine, obležava 16. godišnjicu kidnapovanja osmorice rudara i još jedne osobe iz ugljenokopa "Belaćevac". Udruženje konstatuje da, i pored svih napora, još uvek nema informacija o njima.

Predsednica Udruženja Nataša Šćepanović je podsetila da su rudari oteti 22. juna 1998. godine, u vreme dok je Srbija imala kontrolu nad Kosovom, ali da to nije pomoglo u istrazi, u koju su uključeni Euleks i UN, prenosi Tanjug.

Šćepanovićeva je istakla da porodice kidnapovanih neće odustati od svojih zahteva i postavljanja pitanja zašto je dozvoljeno da se kosti sahranjenih u masovne grobnice premeštaju po nekoliko puta.

Na današnjem skupu je istaknuto da su predstvnicima Euleksa dali sedam mogućih lokacija na kojima bi mogli da se nalaze posmratni ostaci Srba, ali da oni ove godine ne rade ni na jednom.

Euleks je pre nekoliko godina započeo istraživanje lokacije Žilivode, ali je u međuvremenu odustao.

Predstavnica vladine Kancelarije za nestala lica Vesna Bošković je rekla da je na Kosovu ukupno evidentirano 1.711 nestalih lica, uključujući pripadnike svih etničkih zajednica, a od toga je 530 nestalih Srba i nealbanaca.

Taj broj je isti godinama, a neki slučajevi su rešeni, mada su u međuvremenu prijavljeni novi, kazala je Boškovićeva i dodala da je do sada predato 359 posmrtnih ostataka Srba.

Predsednica Kancelarije navela je da je za lokaciju Žilivode pronađen svedok, ali je to ispitavanje trajalo dugo jer su stalno traženi novi dokazi, što je bilo teško prikupiti, s obzirom da Srbija nema ingerencije na Kosovu.

"Nismo zadovoljni postignutim i pokušavamo da uspostavimo saradnju sa Prištinom, kao i da vršimo dalji pritisak na međuanrodne organizacije, da se iskopavanja nastave", nevela je Boškovićeva.

Članovi porodica nestalih rudara nisu zadovoljni što u iskopavanja mogućihh grobnica nisu uključeni i predsatvnici Srba, već to čini isključivo albanska strana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво