Читај ми!

Neizvesna konačna cena maline

U užičkom kraju otkupna cena maline je 150, a u mačvanskom 200 dinara. Vlasnici hladnjača tvrde da je ta razlika privremena, ali se proizvođači nadaju da će cenom od dva evra ublažiti posledice elementarnih nepogoda, koje su u aprilu i maju pogodile malinjake.

U Stankićima kod Kosjerića strepeli su da će zbog posledica poplava i klizišta propasti ovogodišnja berba malina. Putevi su obnovljeni, ali se sada suše malinjaci.

"Naša laička ocena je da je to od vode, a možda ima i bolesti za koje mi ne znamo. Rod će biti prepolovljen ali sa nekom realnom cenom, dva do dva i po evra, možda bi bilo realno da se nadoknadi ta šteta", kaže Dragan Božić iz Stankića.

Međutim, u užičkom kraju otkup malina počeo je sa akontnom cenom od 150 dinara. U mačvanskom kraju kilogram istog voća otkupljuje se za 200 dinara, a pojedini kupci plaćaju čak 240 dinara.

"Tržište u Evropi je trenutno u nedostatku sa malinom, ali je to privremenog karaktera. Mačva ima možda 1.000 tona maline, a Srbija ove godine očekuje rod od 80 hiljada tona. Tako da ta cena ne može da bude neki reper za Srbiju", objašnjava predsednik Poslovnog udruženja hladnjača Srbije Zlatko Milutinović.

Realni troškovi proizvodnje malina iznose 79,50 dinara, navodi Udruženje hladnjačara na osnovu analize profesora Nikolića i drugih stručnjaka.

Udruženje proizvođača maline "Vilamet", pre dve godine, dobilo je drugačiju cenu nakon stručne analize doktora Leposavića.

"Po tehnologiji koja je urađena i po elaboratu koji je urađen u Institutu u Čačku priozvodnja maline košta nas 1,08 evra", navodi predsednik Udruženja proizvođača maline "Vilamet" Arilje Dragan Bogdanović.

Proizvođači žele da država bude garant najniže otkupne cene maline, koja ne sme biti ispod jednog evra. Hladnjačari insistiraju da se država kroz inspekcijske nadzore ozbiljnije pozabavi kontrolom svih onih koji se bave otkupom ovog crvenog voća.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво