Povorka ponosa rizična

Prema oceni ministra Dačića, predstojeća Povorka ponosa je visoko rizična manifestcija, a policija će učiniti sve da obezbedi javni red i mir. Nekoliko desničarskih i anarhističkih organizacija i navijačkih grupa najavilo je svoj dolazak na kontramiting.

Kako se bliži Povorka ponosa, koja je najavljena za 20. septembar, tako se i pojavljuju grafiti po gradu, SMS poruke i komentari na pojedinim sajtovima kojima se pozivaju građani da spreče gej okupljanje.

Neki tekstovi pozivaju i na nasilan obračun sa pripadnicima ove populacije, i policijom koja će obezbeđivati skup.

Marija Savić iz Organizacionog odbora Povorke ponosa kaže da se radi o protestu zbog diskriminacije i nasilja koje lezbejske i gejovi trpe već godinama.

"Ono što je nama važno da nasilje i diskriminacije i sve ono što su problemi gej i lezbejske zajednice postanu vidljivi i da se o tome ne čudi", rekla je Savić.

U Srbiji odavno nije bilo rizičnije okupljanje, upozorio je ministar policije i najavio da će državni organi preduzeti sve da Povorka ponosa bude bezbedna.

"Postoji veliki bezbednosni rizik, postoji rizik od napada, od nasilja i mi ćemo uložiti sve što je našim rukama da se obezbedi javni red i mir, to je naš posao. Ukoliko bude potreba razgovaraćemo i sa organizatorima parade za neke dodatne predloge i mere kako da se izbegnu bezbednosni rizici", rekao je Dačić.

Javna svađa lezbejskih i gej udruženja

Organizaciju manifestacije prati i javna svađa predstavnika lezbejskih i gej udruženja. Neki od njih istupili su iz Organizacionog odbora Povorke ponosa jer smatraju da još nije vreme da se ona održi.

Organizacija kojoj ja pripadam je u maju poslala saopštenje za javnost gde je pozvala organizatora da se čitava priča odloži jer ne mislim da je nekoliko meseci dovoljno da se organizuje ovakav događaj a da ima pozitivni poruku u javnosti da se nesto promeni", rekao je Predrag Azdejković, GLIC.

Desničarske organizacije najavljuju kontramiting. Iz organizacije Obraz poručuju da ni po koju cenu neće dozvoliti održavanje parade srama, kako je zovu.

Aktivisti pokreta 1389 prijavili su policiji da će od subote u 23 sata do nedelje u 10.30 na platou ispred Filozofskog fakulteta organizovati akciju pod nazivom "Apsolutno nenasilna svenarodna srpska žurka seksualno nedevijantnih". Tvrde da žurka nema nikakve veze sa Paradom ponosa.

S druge strane, NUNS i Nezavisno društvo novinara Vojvodine podržavaju Paradu ponosa i pozivaju medije da o tom skupu izveštavaju profesionalno.

Podršku Paradi do sada su pružili Dragan Bjelogrlić, Nikola Đuričko, Velimir Bata Živojinović, Mirjana Karanović, reditelji Milutin Petrović, Srđan Dragojević, pevačica Bebi Dol, i drugi.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво