Načelnik Generalštaba kineske armije u poseti Srbiji

Načelnik Generalštaba Narodne oslobodilačke armije Kine general Čen Bind u poseti je Srbiji od 11. do 14. septembra. Predsednik Republike Srbije Boris Tadić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije sastali su se, danas sa generalom armije Kine.

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić razgovarao je danas sa načelnikom Generalštaba Narodno-oslobodilačke armije Kine generalom Čen Bindeom i izrazio zadovoljstvo razvojem bilateralnih vojnih odnosa Srbije i Kine.

Predsednik Tadić je istakao da je dokaz te dobre saradnje i to što se sve veći broj naših vojnika školuje u Kini i izrazio nadu da će u oblasti vojne medicine dve zemlje i dalje uspešno sarađivati.

Predsednik Srbije rekao da Kina postaje jedan od najznačajnijih strateških partnera naše zemlje i dodao da veoma ceni doslednu podršku Narodne Republike Kine očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije.

Predsednik Tadić je poručio da Srbija čvrsto i principijelno podržava politiku "jedne Kine".

Na svečanom dočeku i sastanaku, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Zdravko Ponoš i načelnik Generalštaba kineske armije Čen Bind u Domu Garde u Topčideru saglasili su se da postoji mogućnost da se dosadašnja dobra bilateralna vojna saradnja unapredi u narednom periodu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Domu garde, Ponoš i Čen su apostrofirali dugogodišnje tradicionalne prijateljske veze dveju država, kao i zajedničko poštovanje principa međunarodnog prava.

General Zdravko Ponoš izjavio je, da i pored geografske udaljenosti, razlika u veličini, ekonomskoj i vojnoj moći, Srbiju i Kinu povezuje prijateljstvo i poštovanje principa međunarodnog prava.

Dogovoreno je da do kraja septembra dvojica pripadnika Vojske Srbije odu na vojnu vežbu u Kinu , a sledećeg meseca vojna delegacija Srbije će imati priliku da upozna borbene mogućnosti Narodno-oslobodilačke armije Kine.

Pored toga do kraja godine na različite oblike usavršavanja biće poslana tri pripadnika vojske, naglasio je Ponoš.

Načelnik Generalštaba kineske vojske smatra da je pravac razvoja našeg sveta multipolarnost, a mir i napredak su tendencija koju niko ne može zaustaviti.

"Trenutno u svetu velike sile žele da jačaju superiornost jačanjem raketnog štita i protivraketne odbrane, a to neće doprineti svetskom miru , stabilnosti i uzajamnom poverenju. Mi se zalažemo za izgradnju poverenja , saradnje i rešavanje problema mirnim putem, a ne ratom, dakle za uzajamno poverenje i ravnopravnost" , rekao je Čen Bind.

Ponoš i Čen su potpisali protokol o donaciji, kojim je predviđeno da kineska armija pomogne Vojsku Srbije sa informatičkom opremom u vrednosti od 500.000 evra.

Srbija nudi Kini kapacitete Centra za usavršavanje kadrova ABHO u Kruševcu, Centra za mirovne operacije i centra za obuku logistike i obrazovne kapacitete Vojne akademije gde je već na komandno-štabnom usavršavanju jedan kineski oficir, i VMA, gde su se nedavno usavršavala dvojica kineskih lekara.

Čen je prvi kineski vojni zvaničnik tog ranga koji je, posle skoro četvrt veka, posetio Srbiju.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво