Читај ми!

Zašto je fizika suvišna

Kada prođe mala matura, učenike četvrtog razreda srednjih škola čeka velika. Neki od njih mogli bi se naći u problemu, pre svega učenici stručnih škola, jer po novom programu nemaju dovoljno nastave iz predmeta koji se traže na maturi. Primer je fizika, koja se u srednjim medicinskim školama uči samo godinu dana.

To ima i druge posledice - moguće nesnalaženje medicinskih tehničara sa opremom koju koriste. Profesori fizike misle da je reč o borbi za fond časova koji su smanjeni u korist drugih predmeta.

Kako će sutra lekari, farmaceuti, medicinske sestre raditi kvalitetno na skupoj i ponekad opasnoj aparaturi ako već u srednjoj školi nemaju dovoljan broj časova fizike?

To pitaju njihovi profesori nakon prošlogodišnje odluke ministarstva prosvete da se fizika najpre uvrsti u opšteobrazovne predmete, a potom i da se smanji broj časova. Za šest smerova medicinskih škola fizika će biti samo izborni predmet u trećoj i četvrtoj godini. Presudili su kompromisi i lobiranja, a ne reforma, ubeđeni su u Društvu fizičara Srbije.

Reč je o smerovima: Farmaceutski tehničar, fizioterapeutski tehničar, kozmetički tehničar, laboratorijski tehničar, medicinska sestra tehničar i stomatološka sestra - tehničar.

Ivan Dojčinović, predsednik Društva fizičara Srbije kaže da učenici koji ove godine upisuju medicisnku školu mogu da računaju sa tim da će oni biti pre svega hendikepirani u smislu mogućnosti apsoprcije odnosno korišćenja svega onog što predstavlja savremenu medicinu.

"Tu znači dolazimo do različitih dijagnostičkih tehnika, korišćenja savremenih aparata, puštanje na kraju krajeva tih aparata u rad", kaže Dojčinović.

Budući medicinari moraju da znaju kako funkcionišu aparati koje koriste, ali i šta je fizika ljudskog tela. Međutim, fizika je godinama suvišna i na medicinskom i stomatološkom fakultetu. Baš zato u srpskim bolnicama moderni aparati skupljaju prašinu, opominju fizičari.

"Svi smo se složili sa činjenicom da nemamo dobru dijagnozu. Zašto? Zato što lekar nema pojma šta stoji iza one crno-bele ili neke u boji sličice, to je nešto šareno što on prepoznaje i po sličnosti određuje, on nema pojma šta to zaista znači", kaže prof. Dušanka Obadović sa departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Fizičari tvrde da đaci medicinskih škola ubuduće neće imati dovoljno znanja da polože opštu maturu koja će zameniti prijemne ispite za fakultete, sem ako ne plate mnogo privatnih časova. Strategijom obrazovanja predviđeno je da, ubuduće, đake za fakultete pripremaju gimnazije. Smatra se da su jeftinije i da pružaju šire obrazovanje.

"Ono što mi sada reformom radimo to je da pokušavamo da odgovorimo zahtevima tržišta i da srednje stručne škole zaista kao primarni zadatak imaju obrazovanje za tržište rada kad se završi srednja stručna škola", ističe predsednica Nacionalng prosvetnog saveta Desanka Radunović.

Učenici stručnih škola koji požele da studiraju moraće da se oslone na izborne predmete ako misle da polože opštu maturu.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво