Zašto je fizika suvišna

Kada prođe mala matura, učenike četvrtog razreda srednjih škola čeka velika. Neki od njih mogli bi se naći u problemu, pre svega učenici stručnih škola, jer po novom programu nemaju dovoljno nastave iz predmeta koji se traže na maturi. Primer je fizika, koja se u srednjim medicinskim školama uči samo godinu dana.

To ima i druge posledice - moguće nesnalaženje medicinskih tehničara sa opremom koju koriste. Profesori fizike misle da je reč o borbi za fond časova koji su smanjeni u korist drugih predmeta.

Kako će sutra lekari, farmaceuti, medicinske sestre raditi kvalitetno na skupoj i ponekad opasnoj aparaturi ako već u srednjoj školi nemaju dovoljan broj časova fizike?

To pitaju njihovi profesori nakon prošlogodišnje odluke ministarstva prosvete da se fizika najpre uvrsti u opšteobrazovne predmete, a potom i da se smanji broj časova. Za šest smerova medicinskih škola fizika će biti samo izborni predmet u trećoj i četvrtoj godini. Presudili su kompromisi i lobiranja, a ne reforma, ubeđeni su u Društvu fizičara Srbije.

Reč je o smerovima: Farmaceutski tehničar, fizioterapeutski tehničar, kozmetički tehničar, laboratorijski tehničar, medicinska sestra tehničar i stomatološka sestra - tehničar.

Ivan Dojčinović, predsednik Društva fizičara Srbije kaže da učenici koji ove godine upisuju medicisnku školu mogu da računaju sa tim da će oni biti pre svega hendikepirani u smislu mogućnosti apsoprcije odnosno korišćenja svega onog što predstavlja savremenu medicinu.

"Tu znači dolazimo do različitih dijagnostičkih tehnika, korišćenja savremenih aparata, puštanje na kraju krajeva tih aparata u rad", kaže Dojčinović.

Budući medicinari moraju da znaju kako funkcionišu aparati koje koriste, ali i šta je fizika ljudskog tela. Međutim, fizika je godinama suvišna i na medicinskom i stomatološkom fakultetu. Baš zato u srpskim bolnicama moderni aparati skupljaju prašinu, opominju fizičari.

"Svi smo se složili sa činjenicom da nemamo dobru dijagnozu. Zašto? Zato što lekar nema pojma šta stoji iza one crno-bele ili neke u boji sličice, to je nešto šareno što on prepoznaje i po sličnosti određuje, on nema pojma šta to zaista znači", kaže prof. Dušanka Obadović sa departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Fizičari tvrde da đaci medicinskih škola ubuduće neće imati dovoljno znanja da polože opštu maturu koja će zameniti prijemne ispite za fakultete, sem ako ne plate mnogo privatnih časova. Strategijom obrazovanja predviđeno je da, ubuduće, đake za fakultete pripremaju gimnazije. Smatra se da su jeftinije i da pružaju šire obrazovanje.

"Ono što mi sada reformom radimo to je da pokušavamo da odgovorimo zahtevima tržišta i da srednje stručne škole zaista kao primarni zadatak imaju obrazovanje za tržište rada kad se završi srednja stručna škola", ističe predsednica Nacionalng prosvetnog saveta Desanka Radunović.

Učenici stručnih škola koji požele da studiraju moraće da se oslone na izborne predmete ako misle da polože opštu maturu.

broj komentara 12 pošalji komentar
(četvrtak, 18. sep 2014, 13:37)
anonymous [neregistrovani]

zasto fizika

Osnovni razlog enpriznavanja diploma nasih lekara u svetu je nedovoljno poznavanje priropdnih nauka, fizike, hemije I biologije. U Canadi I USA pre studija medicine moraju proci dvogodisnje studije prirodnih nauka da bi stekli pravo da konkuurisu na medicinski fakultet. Kao amater koji se seca fizike pitam lekara koji laserom mi radi nesto na nogi (ortoped) sta u stvari radi, dal greje ili sece, kaze..nemam pojma! pa mogao je to na nozi da drzi 10 minuta I porter!

(četvrtak, 19. jun 2014, 07:33)
anonymous [neregistrovani]

S

Tako je!

(sreda, 18. jun 2014, 23:25)
Maturant srednje škole [neregistrovani]

Fizika

Ja kao odličan đak koji ide u medicinsku školu i koji je fiziku imao sve 4 godine, mogu da kažem da nisam naučio apsolutno ništa o RUKOVANJU aparata. Fizika se održava u učionici, tamo nema medicinskih aparata, niti bilo čega. A i predavanja ne mogu dovoljno da približe učeniku suštinsko znanje.
Ja jesam za smanjivanje fizike (jer realno ima puno nepotrebnih stvari koje medicinarima nisu potrebne), ali sam za uvođenje MEDICINSKE FIZIKE, dakle funkcinisanje tela i konkretnih medicinskih aparata.
Pozdrav.

(sreda, 18. jun 2014, 16:28)
Annie [neregistrovani]

skola

Zavrsila sam pre tri godine smer za medicinsku sestru. Fiziku sam imala sve cetiri godine, a ne jednu. Sada studiram medicinsku fiziku u NS, ali nam vec sada najavljuju da zaposlenja u struci skoro da nema. Za posao na planiranju radioterapije, kao i svagde, treba veza. I onda se pitaju zasto mladi naucnici odlaze iz drzave.

(sreda, 18. jun 2014, 11:16)
anonymous [neregistrovani]

Fizika pre engleskog

Ma dajte ljudi fizika im pre treba nego engleski... Ok... Treba da se zna i engleski, mada engleski bi vise trebalo da uce zbog sebe, da bi sutra, ako im se ukaze prilika mogli d aodu u inostranstvo da rade, a ako im bas zatrbea da prevedu to uputstvo za upotrebu imaju recnike i razne prevodioce... A za fiziku nema niceg slicnog.

(sreda, 18. jun 2014, 10:47)
anonymous [neregistrovani]

Uputstvo za upotrebu

Ipak,ne radi se o frizideru ili pegli...Kome je engleski potreban da bi prevodio uputstva za upotrebu,a ne rad na racunaru i pracenje strucne literature-ni ne treba da ga uci.

(sreda, 18. jun 2014, 09:32)
anonymous [neregistrovani]

Re:Engleski

Dijagnostikovanje bolesti je ekvivalentno istrazivackom radu. Onaj ko tokom skolovanja nije izgradio istrazivacku logiku, cak i sa znanjem engleskog jezika (ciji je znacaj inace precenjen) nece znati, ne da pokrene neki aparat, vec i da izvrsi kvalitetno dijagnostikovanje bolesti. Matematika, fizika, hemija i biologija su predmeti koji direktno uticu na kvalitet obrazovanja, ne samo lekara nego i ostalih profila. Naravno, svaki predmet iz svog ugla proucava prirodu i svi su podjednako vazni. To su tradicionalni skolski predmeti, ali eto, neko je "strucno" doneo odluku da nisu bitni.

Osim toga, ako je engleski toliko bitan, mocan i samopotreban, hajde da ukinemo Srpski... To se upravo i pokusalo smanjenjem fonda casova Srpskog jezika upravo u tim medicinskim skolama.

Opasne eksperimente sa reformom skolstva radimo.

(sreda, 18. jun 2014, 08:32)
anonymous [neregistrovani]

Dobro

Jeste li baš sigurni u to da naša deca ne trebaju da znaju neke osnovne pojmove. Druga je stvar što mnogi pokušavaju da od svojih predmeta prave fakultet.

(sreda, 18. jun 2014, 07:28)
Mitar [neregistrovani]

Fizika

LOGIKA na prvom mjestu
Da li vi mislite da svi oni koji znaju engleski znaju i fiziku?
Naucna dostignuca u fizici na kojima pocivaju danasnji moderni medicinski instrumenti su stara barem koliko i Nikola Tesla.
Fizika je nauka a management i ostale moderne "fore i fazoni" nisu nauka. 

(sreda, 18. jun 2014, 05:14)
aneM [neregistrovani]

Bez obzira na sve

Fizika je u stvari primenjena matematika a matematika je univerzalni jezik.
Pa osnova svih prirodnih nauka u kojoj naravno spada i medicina jeste matematika,fizika,hemija.
Posle ovoga fakticki smo ozakonili u medicini tezu da dva i dva nemora da bude cetri.
Pa se onda pitam da li idem na lecenje kod doktora ili kod vraca.
Pitanje da li fizika deci treba ili ne je izlisno,trebamo ih uciniti pametnijim a ne glupljim.