Читај ми!

Verbić poziva Jovanovića da podnese ostavku

Ministar obrazovanja Srđan Verbić pozvao je rektora Univerziteta Megatrend Miću Jovanovića da odgovori ili podnese ostavku pošto je međunarodna procedura za proveru Jovanovićevog doktorata pokazala da on nije akademsko zvanje stekao na LSE (London School of Economics) kako je inače Jovanović tvrdio. Jovanović se još nije oglasio.

Verbić je rekao da na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka nema doktorske teze rektora Megatrend univerziteta Miće Jovanovića i pozvao ga da podnese ostavku.

Proverom preko ENIK mreže utvrđeno je da u bazi podataka Londonske škole ekonomije i političkih nauka ne postoji doktorska teza rektora Jovanovića, ni podaci da je on tamo registrovan kao student doktorskih studija, rekao je Verbić.

Takođe, diploma rektora Jovanovića ne postoji ni na Univerzitetu u Londonu rekao je Verbić i naveo da eventualna ostavka rektora ne mora da znači da će Univerzitet Megatrend izgubiti akreditaciju.

"Univerzitet Megatrend je u procesu reakreditacije, oni su uredno i na vreme predali dokumentaciju za ovaj ciklus akreditacije i proces je u toku", rekao je ministar.

Međutim, postavlja se pitanje kako je Megatrend svojevremeno dobio akreditaciju bez prethodne provere kvalifikacija rektora.

"Treba da bude jasno da komisija ne može da ulazi u autentičnost svakog dokumenta koji joj se daje, to je u odgovornosti visokoškolske ustanove. Kad se radi o ovakvom gestu, to dovodi u sumnju mnoge stvari, pa i naravno profesionalne aspekte koji su u vezi sa samim disertacijama. Moglo bi se postaviti pitanje da li su bile na dovoljno visokom nivou", istakao je Srđan Stanković iz Saveta za visoko obrazovanje.

Ministar Verbić je pozvao i nadležne organe da utvrde da li ime elemenata krivičnog dela.

Provera koju je naložilo Ministarstvo pokazalo je da je Jovanović doktorirao na Univerzitetu u Mariboru 1991. godine, rekao je Verbić.

Dakle, umesto dva doktorata koje je naveo u zvaničnoj biografiji, rektor Megatrenda ima samo jedan. Prvi iz 1983. ne postoji.

"Zakon o visokom obrazovanju, član 54 propisuje da rektor univerziteta ne može biti osoba koja je prekršila kodeks profesionalne etike", istakao je ministar.

Upitan šta će biti sa diplomama osoba kojima je Jovanović bio mentor na doktorskim studijama, ministar je rekao da se Ministarstvo neće time baviti.

"To nije u nadležnosti ministarstva, ministarstvo bi trebalo da se bavi sistemskim stvarima. Nadležnost za konkretne doktorate je na univerzitetima i oni koji su odgovorni za kvalitet doktorskih disertacija su sami univerziteti i mentori", rekao je Verbić.

"Jovanović ima doktorat o kome je govorio, on je doktor nauka, kao takav ispunjava uslove da bude mentor", kaže Aleksandar Belić, državni sekretar u Ministarstvu prosvete.

Rektor Jovanović se još uvek nije oglasio, a zamenik rektora Vladan Kutlešić kaže da su zaposleni na Megatrendu iznenađeni informacijom da Jovanović nema doktorat.

U međuvremenu, Senat Megatrenda utvrdio je da nije sporna originalnost doktorske disertacije ministra Nebojše Stefanovića, čiji je Jovanović bio mentor.

Oglasio se i Stefanović, koji je ocenio kao lažne i politički motivisane optužbe za plagijat. On je za Nedeljnik rekao da je doktorski rad na Megatrendu pošteno uradio i da Komisija nije imala nijedan prigovor.

Mića Jovanović je vlasnik i rektor Megatrend univerziteta. Rođen je u Knjaževcu 1953. godine, a gimnaziju je završio u Boru. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu (1976). Na istom fakultetu je magistrirao 1979. u oblasti sociologije rada.

Ovde možete pogledati odgovor Londonske škole ekonomije i političkih nauka na upit o doktoratu Miće Jovanovića. 

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво