Читај ми!

Janković: Građani su slobodni da kritikuju

Zaštitnik građana Saša Janković zabrinut je jer se, kako kaže, pojedine informacije i kritike povlače iz sredstava informisanja i informacionog prostora. Građanima je poručio da je u Srbiji zagarantovano pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, a da je cenzura zabranjena Ustavom.

Saša Janković u saopštenju ističe da svako ima slobodu da bude kritičan, da bude kritizer, da bude optimista i pesimista, da veruje ili ne veruje, da podržava ili osporava, da nipodaštava, veliča ili bude ravnodušan.

"Država i svi njeni organi dužni su, ne samo da se sami uzdrže od mešanja u tu slobodu, već moraju da je štite od napada sa bilo koje strane i da podstiču njeno ostvarivanje", rekao je zaštitnik građana, prenosi Tanjug.

Sloboda izražavanja se može ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite prava i ugleda drugih, čuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda i zaštite javnog zdravlja, morala demokratskog društva i nacionalne bezbednosti, sloboda izražavanja se može ograničiti, ali to ne može da čini svako, već samo zakonom određeni organi u zakonom propisanom postupku.

U saopštenju ombudsmana ističe se da je pravo svakoga da bude obavešten o pitanjima od javnog interesa, a da je dužnost države i svih organa vlasti da o tim pitanjima građane obaveštava istinito, potpuno i blagovremeno.

"Dužnost državnih organa je da građanima predočavaju činjenice o svom radu i stvaraju uslove da taj rad građani slobodno komentarišu, a ne da državni organi i rukovodioci ocenjuju sopstveni rad i komentarišu ponašanje građana, dok građani tragaju za činjenicama i obavljaju poslove iz nadležnosti državnih organa i službi", navodi Saša Janković.

Prema njegovim rečima, niko ne sme da sprečava širenje informacija i ideja putem sredstava javnog obaveštavanja, u šta se pored tradicionalnih medija danas ubraja i internet.

Može se, objašnjava Janković, sprečiti samo širenje informacija i ideja koje pozivaju na nasilno rušenje Ustavnog poretka ili narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije, koje propagiraju rat ili podstrekavaju na neposredno nasilje ili kojima se zagovara rasna, nacionalna ili verska mržnja ili podstiče na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje, ali to ne sme da čini niko sem nadležnog suda, u zakonom propisanom postupku.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović primio je danas zaštitnika građana Sašu Jankovića, sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje između MUP-a i službe ombudsmana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво