Читај ми!

Stabilno u većini poplavljenih mesta

U opštinama u kojima je i dalje na snazi vanredna situacija, vodostaji opadaju, a izlivene reke se povlače. Ipak, nadležni su i dalje na oprezu. Posle skoro 10 dana pauze, obnavljena proizvodnja struje u Termolektrani Nikola Tesla A.

18.25 - Sava kod Sremske Mitrovice spustila se na 719 centimetara, a reke Bosut i Studva stagniraju, saopštile su "Vode Vojvodine".

18.00 - U rudniku "Stolice" u Kostajniku kod Krupnja pukla je brana usled čega je počelo izlivanje toksične jalovine iz odlagališta prerađene rude antimona, saopštio je Gradski štab u Loznici, prenosi Beta.

17.10 - Gradska opština Obrenovac od sutra će početi da radi, najavio je predsednik opštine Miroslav Čučković.

16.28 - U opštini Mali Zvornik počeli radovi na izgradnji alternativnog dela puta od 11 kilometara, jer se iznad sadašnjeg puta pojavilo veliko klizište.

16.24 - Osnovne i srednje škole u Ćupriji sutra počinju da rade, dok će u Paraćinu i Svilajincu ostati zatvoreno još nekoliko školskih objekata oštećenih u poplavama. 

15.06 - Dozvoljen povratak radno sposobnom stanovništvu u mesto Jamena.

15.00 - Stanje u Obrenovcu je stabilno, u toku čišćenje ulica i objekata, javlja reporter RTS-a. 

13.15 - Postepeno će se smanjivati broj kolektivnih centara u Beogradu, rekao za RTS gradski menadžer Goran Vesić.

Posla ima i tamo gde su proradila klizišta, pa se ubrzano radi na obezbeđivanju terena. U pojedina mesta stigla je tehnička voda, a na teritoriji opštine Trstenik, opštinski štab je ukinuo vanrednu situaciju.

Direktor "Srbijavoda" Goran Puzović kaže za RTS da je najkritičnije u četiri sremska sela - Jamena, Morović, Višnjićevo i Sremska Rača.

Prema njegovim rečima, juče je održan sastanak srpske i hrvatske delegacije, kako bi se sanirao problem vode koja iz Hrvatske, zbog probijenog nasipa, plavi sela u Sremu.

Puzović je objasnio da je nivo Save i dalje visok, pa Bosut ne može da su ulije. "Kada nivo Save padne, imaćemo brži oticaj vode i posle toga za tri do pet dana stanje će se normalizovati", rekao je Puzović.

Krizni štab Republičkog štaba za vanredne situacije doneo je odluku da se dozvoli povratak radno sposobnom stavništvu u selo Jamena u šidskoj opštini, koje je u poplavama potopljeno pre sedam dana.

Član Štaba Nebojša Malenković rekao je da je jutros u Jamenu autobusima i organizovano došlo stotinak žitelja tog sela koji će tokom dana čistiti kuće, hraniti preživelu stoku i izbacivati pokvarene prehrambene namirnice.

"Meštanima Jamene, radno sposobnim muškarcima, kojima voda nije ušla u kuće biće dozvoljeno da u njima prenoće, dok oni kojima je voda ušla u kuće, takvu dozvolu će dobiti tek nakon što inspekcija i službe obave dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju", rekao je Malinković.

U međuvremenu, život počinje da se vraća i u Obrenovac, koji je najviše stradao u poplama.

Ipak, u grad mogu da uđu samo vlasnici lokala i radnici koji čiste i iznose poplavljene stvari.

Goran Puzović je upozorio da Obrenovčani ne bi trebalo da se vraćaju u grad dok se ne izvrši asanacija tereina i ispune svi zdravstveni standardi, kako bi se sprečilo širenje zaraza.

Voda se polako povlači iz svih delova grada, a na obodima i dalje rade pumpe koje ispumpavaju vodu.

Umka i Barič su se vratile u normalno stanje, saobraćaj se regularno odvija, prodavnice, pijaca i pumpe rade, javlja reporet RTS-a.

Sava je kod Šapca opala za metar, a kod Sremske Mitrovice metar i po u odnosu na najviši nivo vode tokom poplavnog talasa.

U Sremskoj Mitrovici čiste ulice, ali i kolektivni centri u kojoima su bili smešteni evakuisani ljudi.

Od ponedeljka će sve institucije u Sremskoj Mitrovici raditi normalno, a kada će đaci ponovo poći u školu znaće se u toku dana, posle sednice Gradskog štaba za vanredne situacije. 

U selima u okolini Sremske Mitrovice uz Savu situacija je stabilna, ali problem i dalje prave podzemne vode.

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić izjavio je da će se u narednoj nedelji smanjivati broj kolektivnih centara u Beogradu, da je planirano zatvaranje centra u zgradi starog DIF-a, a da će se polako zatvarati Arena, Pionir.

Vesić je gostujući na RTS-u rekao da, kada se dozvoli povratak Obrenovčana, neće biti potrebe za tako velikim centrima, jer oni nisu adekvatni za smeštaj ljudi.

"Ukoliko bude ljudi kojima su uništene kuće i nemaju gde da se vrate u dogovoru sa opštinom Obrenovac rešavaćemo takve slučajeve, dok se njihove kuće ne poprave", rekao je gradski menadžer.

Naglasio je da je nakon bitke za spašavanje života, sada najvažnije stvoriti uslove za povratak ljudi, da će sledeći korak biti procena štete i obezbeđivanje uslova da se ta šteta nadoknadi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи