Читај ми!

Pobeđena Sava kod Šapca

Sava kod Šapca je pobeđena i možemo konačno da odahnemo, rekao je general Ljubiša Diković. Obrenovac dobio osvetljenje, nastavlja se asanacija terena. Glavni grad spremno dočekuje vrh poplavnog talasa, kaže gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Kolubara opada. Morović i Višnjićevo bez vode.

06.00 - Reka Bosut u Moroviću raste jedan centimetar na sat, jer nadire voda iz Save, javlja reporter RTS-a. 

05.30 - U Obrenovcu je situacija stabilna, a ekipe iz Makedonije, Slovenije i Nemačke su celu noć ispumpavale vodu, javlja reporter RTS-a. 

01.00 - U bosutskim i morovićkim šumama divljač je zbrinuta i nalazi se u tri ograđena dela lovišta, saopštavaju "Vojvodinašume".

19.45 - Klizište kod Malog Zvornika, zbog kojeg je put Loznica-Bajina Bašta već danima u prekidu, ne miruje, tako da će biti izgrađen alternativni put.

18.35 - Sava je konačno pobeđena, rekao je general Ljubiša Diković na nasipu rejona Čevrntija kod Šapca.

17.00 - U Rudarskom basenu "Kolubara" počela dezinfekcija svih poplavljenih objekata i zemljišta, saopštio je EPS.

14.30 - MUP apeluje na građane da se još ne vraćaju u Obrenovac, jer ekipe i dalje rade na normalizaciji uslova.

13.10 - Direktor Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod" u Smederevskoj Palanci Miodrag Mihajlović izjavio je da je ta opština dobila vodu, ali da ona i dalje nije za piće.

12.45 - Dunav neće preći nasipe i biće u granicama između redovne i vanredne odbrane od poplava, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

12.05 - Vlada ukinula vanrednu situaciju. 

11.55 - Tokom poplava evakuisano 38.000 ljudi, od toga 25.000 iz Obrenovca, javlja izveštač RTS-a.

10.40 - Ministar Rasim Ljajić najavio je da će danas biti održana sednica Kriznog štaba za vanredne situacije, a nakon toga i sednica Vlade na kojoj će se raspravljati o stanju u zemlji i mogućnosti ukidanja vanredne situacije.

10.40 - Novinarske ekipe sa pripadnicima MUP-a obilaze delove Obrenovca iz kog se povukla voda, da bi videli kako se vrši asanacija terena. Neophodno nošenje maski i rukavica.

7.40 - Predrag Marić: Oko ponoći došlo do manjeg probijanja nasipa u Kostolcu, ali to je vrlo brzo sanirano.

Načelnik generalštaba Vojske Srbije i šef Kriznog štaba u Šapcu Ljubiša Diković rekao je da je "Sava kod tog grada konačno pobeđena".

"Svi su dali sve od sebe da konačno posle osam dana možemo da odahnemo", istakao je Diković na nasipu u rejonu Čevrntija kod Šapca.

"Sava se 'valjala' od Šapca ka Beogradu i pretila je da probije nasip koji je izgrađen 70-tih godina prošlog veka", istakao je Diković, zahvalivši se svim medijima i građanima.

Građanima je poručio da su se ponašali kao pravi vojnici. "Bili ste do kolena u vodi, a niko nije žalio da ne može više da izdrži, nego ste pitali šta treba da se radi", rekao je Diković.

Vodostaji u Beogradu danas bi trebalo da dostignu granicu vanredne odbrane, a vrh talasa očekuje se za vikend.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali tvrdi da je glavni grad Srbije zaštićen od talasa Save i Dunava.

"Vodostaj Save i Dunava raste, ali ne onoliko brzo koliko smo očekivali", rekao je Mali.

Mali je istakao da su bedemi koje su napravljeni dovoljno visoki i u potpunosti sigurni da tako nešto izdrže.

"Dunav takođe raste, ali ne koliko smo očekivali. Očekujemo da ćemo u naredna dva dana imati proglašenje zaštite od vanrednih poplava, ali to su u pitanju centimetri, daleko ispod vrha bedema koji smo napravili", poručio je Mali.

Ranije danas, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je  da je trenutno stanje u zemlji stabilno, ali da nas očekuju još četiri dana potpune pripravnosti.

"Trenutno je stanje stabilno. Oko ponoći je došlo do manjeg probijanja nasipa u Kostolcu, ali je to vrlo brzo sanirano. Na svim ostalim tačkama voda stagnira ili je u manjem opadanju", istakao je Marić za agenciju Beta.

Marić je naglasio da "nas očekuju još četiri dana potpune mobilnosti i pripravnosti", iako u ovom trenutku nema kritičnih tačaka.

U beogradskoj opštini koja je najviše stradala od poplava, Obrenovcu, život se polako normalozije. Vraćaju se građani koji to mogu, a vojska, Žandarmerija i veterinarske ekipe pomažu im u otklanjanju posledica poplava.

Ipak, neki delovi Obrenovca još su pod vodom. Zamenik Operativnog štaba za Obrenovac i okolinu Slavko Jevđević precizirao je da su delovi Šljivica, Zabrežja, Dudova i mesta Save u tom beogradskom naselju i dalje pod vodom, ali da je stanje mnogo bolje nego što je bilo. Odobreno je i prvo otvaranje benzinske pumpe u tom gradu, javlja izveštač RTS-a.

Sanitarne ekipe bile su zaposlene cele noći, a posao im je olakšavalo osvetljenje koje je noćas stiglo u Obrenovac.

"Elektrodistribucija Beograd" pustila je sinoć u pogon trafostanicu 35/10 Obrenovac, preko koje se napaja čitav grad.

EDB je remontovao i osposobio 44 niskonaponske stanice u Obrenovcu, dok je još stotinak pod vodom.

Život se polako normalizuje i u Bariču nadomak Obrenovca, gde su se juče vratili preventivno evakuisani meštani.

Kolubara kod Obrenovca polako opada.

Stanje u sremskim selima uz Savu je dobro, ali još nema opuštanja, upozoravaju u tamošnjem štabu za vanredne situacije.

Povratka evakuisanih u sela Jamena, Višnjićevo i Morović neće biti još nekoliko dana, dok opasnost od poplavnog talasa potpuno ne prođe.

Nivo reka Bosut i Studva kod Morovića raste centimetar na sat, pa se ojačavaju pojedini nasipi, javio je reporter RTS-a.

U Moroviću su sinoć stručnjaci Instituta za javno zdravlje zabranili upotrebu vodu iz vodovoda. Ona nije ni za tehničku upotrebu, pa su u tom sremskom selu slavine od sinoć suve.

Tokom dana, lokalni štab za vanredne situacije obezbediće meštanima cisterne sa vodom.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи