Читај ми!

Povratak i čišćenje terena, oprez još traje

Počeo povratak evakuisanih u Barič. Neki vlasnici lokala već stigli do svojih objekata u Obrenovcu. U toku čišćenje terena u Obrenovcu i drugim mestima. Dodatan oprez na kritičnim tačkama na bedemima u Šapcu. U Sremskoj Mitrovici situacija pod kontrolom.

1.30 - Česme u Moroviću su večeras suve, pošto je voda u tom sremskom selu zagađena, javlja izveštač RTS-a posle sednice Kriznog štaba.

00.30 - Nivo Bosuta i Studve kod Morovića raste centimetar na sat, pa se podižu pojedini nasipi, javlja reporter RTS-a. Stanje je dobro, ali nema opuštanja, kažu u tamošnjem Štabu.

22.35 - Saobraćaj na deonici Krupanj-Korenita-Krst je uspostavljen, saopštili "Putevi Srbije".

19.35 - Elektrodistribucija Beograd pustila je u pogon trafostanicu 35/10 Obrenovac, preko koje se napaja čitav grad.

17.20 - Iz Rudarskog basena "Kolubara" u Lazarevcu danas je, nakon sedam dana, krenuo prvi vagon sa ugljem za potrebe TENT-a u Obrenovcu.

15.10 - U Barič stigao prvi autobus sa građanima iz prihvatilišta u Kombank areni, javlja dopisnik RTS-a.  

14.30 - Počeo je povratak građana u Barič, rekao je direktor Beogradskog komunalnog preduzeća (Beokom) Darko Glavaš. 

14.00 - Neki vlasnici lokala već stigli do svojih objekata u Obrenovcu, javlja izveštač RTS-a iz tog grada.

13.11 - Hitno potrebne dodatne količine hlora, negašenog kreča, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava. 

09.20 - Jedan broj muškaraca tokom dana vraća se u pojedina sela obrenovačke opštine, kako bi pomogli da se normalizuje život.

08.15 - General Kuribak: Smiruje se situacija u poplavljenim mestima u Sremu, ali još nisu bezbedna za povratak evakuisanih građana.

07.30 - Sava i Bosut kod Sremske Mitrovice opadaju. Studva u blagom porastu, ali je situacija stabilna.

U centru Obrenovca voda se znatno povukla - vojska, Žandarmerija i veterinarske ekipe pomažu u sanaciji posledica poplava, a istovremeno se dostavljaju hrana i voda za piće onima koji su ostali u tom gradu. U Obrenovac su počeli da se vraćaju vlasnici lokala iz delova grada koji su bezbedni.

Načelnik Uprave za vanredne situacije Beograda Rade Milošević rekao je za RTS da će stanovnici sela u višim delovima obrenovačke opštine biti obavešteni kada i pod kojim uslovima mogu da se vrate kućama.  

Angažovano je i 100 pumpi za ispumpavanje vode iz najnižih tačaka grada. U Obrenovac je stiglo 11 bugarskih cisterni sa šmrkovima.

Policija vodi računa da niko ne uđe u grad, ali, kako bi se sprečila pljačka, kontroliše se i ko izlazi iz grada.

"Tokom noći, a naravno i svakodnevno učestvujemo u pronalaženju i hvatanju kriminalaca kojih, nažalost, ima na teritoriji Obrenovca i u okolini. Koriste situaciju, probaju da uđu u trgovinske radnje i poslovne objekte da nešto ukradu i stvore protivpravnu materijalnu korist", kaže policijski pukovnik Slavko Đevđević 

Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i zdravlja saopštila su da su im hitno potrebne dodatne količine hlora, negašenog kreča, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava za saniranje posledica na područjima zahvaćenim poplavama. 

Život se polako normalizuje i u Bariču nadomak Obrenovca. Republički štab za vanredne situacije odlučio je da se autobusima vrate svi iseljeni stanovnici Bariča.

"U Bariču sada postoje kompletni uslovi za povratak žitelja tog mesta, nema poplavljenih objekata, struja je puštena i radujemo se činjenici da će bar jedan deo sugrađana ponovo biti u svojim domovima", rekao je za RTS načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Savski bedemi u Šapcu i dalje izdržavaju, a nivo te reke nastavlja postepeno da opada, u proseku jedan centimetar na sat vremena. Ipak, opasnost od probijanja nasipa i dalje postoji. Zbog toga su pozvani radno sposobni muškarci radi dodatnog ojačavanja nasipa u Drenovcu.

Na bedemima, dežuraju pripadnici policije i "Srbijavoda". Ojačavanje bedema na kritičnim tačkama biće nastavljeno i u toku današnjeg dana. Radi se i na uklanjanju životinja u selima koja su bila pod vodom.

Opasnost u Sremskoj Mitrovici je prošla i taj grad se polako vraća u normalu. U padu su vodostaji Save i Bosuta, jedino je vodostaj Studve u blagom porastu.

Nasipi kod Morovića, Višnjićeva, Sremske Rače i Bosuta i dalje su pod nadzorom i to su za sada jedine kritične tačke. U evakuisanom Moroviću policija obilazi i proverava kuće kako bi se sprečile krađe.

Koordinator kriznog štaba u Moroviću, načelnik Uprave policije Srbije general Mladen Kuribak rekao je za RTS da se situacija u poplavljenim mestima u Sremu polako smiruje, ali da još nisu bezbedna za povratak evakuisanih građana.

"Mora još da se pričeka, prvo iz bezbednosnih razloga, a potom i zbog opasnosti od zaraza, mora da se uradi asanacija terena, pa tek ona mogu da se vrate žene i deca", rekao je Kuribak.

U oblasti uz Drinu, pored poplava veliki problem predstavljaju i klizišta, koja stvaraju odrone.

Tako je i u Malom Zvorniku. Saobraćaj na putu do Bajine Bašte je zabranjen. Helikopteri vojske dopremili su veliku količinu hrane. Stanovnici Malog Zvornika apeluju da im se dopremi teška mehanizacija koje tamo nema.

Situacija u selu Obrež kod Varvarina, gde je bilo poplavljeno 236 domaćinstava se polako stabilizuje, ali se voda iz dvorišta i dalje ispumpava, jer su se u međuvremenu zatvorili kanali, i voda koja je u to selo došla iz Velike Morave nije mogla da se vrati u svoj tok. 

Nivo vode na Dunavu kod Beograda je na koti oko 630 centimetara, odnosno 20 centimetara niži od kote koja bi značila proglašenje vanredne odbrane od poplava.

"Sve su blaže prognoze i sve smo dalji od scenarija koji je bio pre sedam dana", rekao je za RTS direktor "Beogradvoda" Miloš Milovanović.

Nivo vode će, kaže Milovanović, na kraju najverovatnije biti dva metra ispod kote za koju je u Beogradu pripremljena odbrana.

Milovanović je poručio građanima da ne kvare bedeme, jer se njima Beograd štiti od poplava i da će džakovi radi zaštite možda i u junu biti potrebni.

Gradonačelnik Siniša Mali formirao je Koordinacioni tim za praćenje stanja na klizištima na teritoriji Beograda, a za predsednika je postavljen zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, saopštila je danas gradska uprava.

Zadatak Koordinacionog tima je evidentiranje klizišta sa evidencijom osnovnih podataka, ocenom ugroženosti lica, objekata i drugih dobara, ali i mogućnost sanacije klizišta, navodi se u saopštenju Skupštine Grada.

Kad je reč o energetskom sistemu, EPS je saopštio da su proizvodni kapaciteti i dalje ugroženi i da se situacija kontroliše danonoćno. Istovremeno se preduzimaju i mere kako bi se što brže normalizovala proizvodnja i struje i uglja.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво