Читај ми!

Verbić: Bez mature nije završena škola

Bez završnog ispita ne može da se dobije svedočansto o osnovnoškolskom obrazovanju, kaže ministar prosvete Srđan Verbić, odgovarajući na inicijativu Foruma beogradskih osnovnih škola da osmaci ove godine ne polažu malu maturu zbog vanredne situacije izazvane poplavama.

Ministar Verbić smatra da bi inicijativa Foruma beogradskih osnovnih škola trebalo da ima ozbiljniju stručnu argumentaciju.

"Na ispitu se proverava znanje stečeno svih prethodnih godina, ne samo na kraju osmog razreda", rekao je Verbić Tanjugu.

Ministar je ukazao na prioritetan zadatak - što brža normalizacija nastavnog procesa nakon poplava, podsetivši da je završni ispit sastavni deo redovne školske godine regulisan zakonom, podzakonskim aktima.

"Sprovođenje završnog ispita bilo bi indikator da smo normalizovali stanje u školama", rekao je Verbić ocenivši da je situacija već sada velikim delom normalizovana.

"Naravno, ima učenika koji nisu u mogućnosti da sada prisustvuju nastavi ali to nema mnogo veze sa završnim ispitom. Ispit je provera znanja nečega što su učili osam godina. Bez završnog ispita nisu završili osnovnu školu", rekao je ministar prosvete.

Ukazao je na obavezu Ministarstva da svim učenicima omogući završetak škole u skladu sa zakonom, čemu, kako je rekao, završni ispit upravo i služi.

Forum beogradskih osnovnih škola predložio je da polaganje male mature bude ukinuto ove godine zbog vanredne situacije izazvane poplavama i u znak solidarnosti sa učenicima i nastavnicima svih škola u Srbiji koje ne mogu ravnopravno učestvovati u pripremama za polaganje završnog ispita.

Četiri reprezentativna sindikata prosvete sugerisala su ministru Verbiću da razmotri predlog da se mala matura ne polaže u ugroženim područjima, jer za to ne postoje uslovi.

"U svim mestima gde je to moguće, mala matura treba da se izvede onako kao što je unapred dogovoreno", ocenili su zajedničkom saopštenju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat prosvete "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Komentarišući predlog Foruma, vršilac dužnosti direktora beogradske OŠ "Kralj Petar Prvi" Mladen Stevanović smatra da nije bez utemeljenjenja ali bi, kako kaže, morao da se menja zakon.

Postoje učenici koji će biti diskriminisani jer neće moći da se spremaju kao i deca koja nisu pogođena poplavama, rekao je Stevanović.

Međutim, iza svega stoji zakon, koji predviđa završetak školovanja upravo tim završnim testom, naveo je Stevanović, uveren da će nadležni iznaći racionalno rešenje.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво