Читај ми!

Sava opada, povratak u Barič

Nasipi kod Šapca se kontrolišu i dodatno ojačavaju. Stanje u Moroviću i Višnjićevu pod kontrolom. Nastavlja se preventivna evakuacija stanovništva u Obrenovcu. Evakuisani građani iz Bariča sutra se vraćaju u svoje domove. Nasipi oko TENT-a ojačani sa 20.000 džakova.

04.07 - Sava u Sremskoj Mitrovici nastavlja da opada ali njene pritoke Bosut i Studva su u blagom porastu. Ekipe kontrolišu stanje na nasipima.

02.57 - Nivo Save kod Šapca i dalje opada. Na bedemima dežuraju policija i pripadnici "Srbijavoda", javlja reporter RTS-a.

00.18 - Tokom noći u Obrenovcu će raditi 100 pumpi za ispumpavanje vode, javlja reporetr RTS-a. 

22.05 - Helikopterska jedinice MUP-a zajedno sa međunarodnim helikopterima u toku dana transportovale 30 osoba, podelile 10 tona lekova, vode i hrane.

21.25 - Svi korisnici centara za socijalni rad na poplavljenom području su zbrinuti, kaže za RTS ministar Aleksandar Vulin. 

21.20 - Ministar Antić: U toku su poslednje mere odbrane TENT-a i "Kostolca", ali je situacija značajno bolja nego prethodnih dana. Međutim, i dalje smo u zoni rizika.

21.15 - Noćas poplavni talas trebalo bi da prođe kod Morovića i Sremske Mitrovice, rekao za RTS ministar Bratislav Gašić. 

20.45 - Prijavljen je nestanak 798 osoba, od kojih je pronađeno 215 osoba, saopštio je MUP. Brojevi nisu precizni zato što više građana prijavljuje nestanak jedne osobe. MUP apeluje na sve koji su prijavili nestanak osoba, ukoliko su one pronađene obaveste Operativni centar MUP-a. 

20.20 - Termovizijska kamera, koja neprekidno snima, postavljena u balonu iznad Obrenovca, saznaje RTS. Kamera ide do 100 metara u visinu, objektivom hvata prečnik od 10 kilometara. Registruje povlačenja vode i prati stanje objekata.

20.05 - Milorad Veljović za RTS: Krađe u ovoj  situaciji smatramo teškim delom. Ti ljudi moraju biti sankcionisani.

19.50 - Iz Morovića evakuisani žene, deca i oni kojima je potrebena medicinska nega, javlja izveštač RTS-a. Počinje treća faza evakuacije: izmeštanje stoke i dobara.

19.35 - Predrag Marić za RTS: Ujutru povratak stanovništva u Barič. Jedan broj muškaraca se vraća i u Obrenovac da pomaže u raščišćavanju.

17.45 - Sedamdeset odsto Obrenovca ponovo je dobio struju, a kroz gradski vodovod puštena je i tehnička voda, javlja reporter RTS-a. 

16.35 - Vučić: U poplavama izgubilo život 27 ljudi, od kojih je najmanje 10 ili 11 preminulih.

14.41 -  Vojnim helikopterom dopremljena pomoć u selo Stubline kod Obrenovca. U selo došao i ministar odbrane Bratislav Gašić. 

14.23 - Na desnoj obali Dunava, u zoni Petrovaradina, Sremske Kamenice i Sremskih Karlovaca uvedene mere redovne odbrane od poplava, saopštile "Vode Vojvodine". 

14.21 - RTB "Bor" je kupio i u Obrenovac poslao 100 pumpi za ispumpavanje vode sa manje pristupačnih mesta.  

14.04 - Kod Čačka registrovano 12 novih klizišta nastalih zbog poplava koje su zadesile taj kraj, ali nijedno ne ugrožava stambene objekte.

12.15 - Krizni štab u Šapcu pozvao volontere da dođu kod hale "Zorka" kako bi bili prebačeni u Drenovac na najkritičnija mesta da bi se dodatno ojačao nasip.

12.04 -  U Šapcu je situacija stabilna i učinjeno je sve što je u ljudskoj moći, ali problem predstavljaju prirodni zakoni, kaže načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

10.25 - Tri sela na periferiji Obrenovca - Mislođin, Jasenak i Draževac posle pet dana dobila su tehničku vodu za pranje i zalivanje.

09.05 - Sava kod Šapca je opala tokom protekla 24 časa za 10 centimetara, pa je trenutni nivo 619 centimetara.

08.20 - Evropska komesarka Kristalina Georgijeva obišla Obrenovac zajedno sa ministrom Nebojšom Stefanovićem.

Stanje u poplavljenim područjima u Srbiji danas je stabilno, ali oprez ne prestaje. Pojačane kontrole su u okolini Šapca i u Obrenovcu, kojima i dalje preti opasnost od nabujalih reka.

Na teritoriji Srbije do jutros su evakuisane 31.873 osobe sa ugroženih područja, poplavljeno je 2.260 objekata, a ugrožena su 1.763 objekta, saopštio je MUP Srbije. Iz Obrenovca je evakuisano više od 24.000 osoba.

Stručne službe Vojske Srbije kontrolišu nasipe na desnoj obali Save u šabačkom okrugu. Kako javlja izveštač RTS-a, stanje u tom području bolje je nego prethodnih dana. Nasipi na Savi izdržavaju, a ojačavanje bedema se nastavlja.

U šidskim selima Morović i Višnjićevo još jedna noć je protekla mirno, javlja izveštač RTS-a. Večeras je završena druga faza evakuacije koja podrazumeva izmeštanje dece, žena, starih i bolesnih. Počinje treća faza evakuacije, u kojoj će biti izmeštena stoka i dobra.

Pre dva dana preventivno je evakuisano 11 sela u slivu Save: Drenovac, Ševarice, Tabanović, Pričinović, Majur, Mišar, Orašac, Miokus, Dragojevac, Mrđenovac i Provo.

U bujičnom naletu reke Dobrave u mestu Orid, život je izgubila sedamdesetogodišnja starica koja nije želela da izađe iz kuće.

Nivo Save kod Sremske Mitrovice opao je tokom jučerašnjeg dana, ali voda koja dolazi iz Hrvatske ugrožava naselja uz granicu. Nivo Dunava kod Smedereva je ispod kvote vanredne odbrane, javlja izveštač RTS-a.

Nasipi se ojačavaju, a stanovnicima ribarskog naselja Metalor i vikend-naselja Orešac naloženo je da se hitno evakuišu sa tog područja.

U Obrenovcu je mirno, a evakuacija zbog opasnosti od izlivanje Save kod Zabrežja trajala je i tokom noći. U toku je asanacija terena, koja će trajati danima, javlja izveštač RTS-a.

Tokom noći najviše evakuisanih bilo je iz centra Obrenovca, rekao je za RTS načelnik Operativnog gradskog centra za vanredne situacije Aleksandar Marsenić.

Od ponedeljka je evakuisano 3.500 ljudi, međutim, i dalje ima onih koji ne žele da napuste svoje domove. Nadležni upozoravaju da grad nije bezbedan za povratak i da je evakuacija stanovništva prioritet.

Obrenovac je, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, obišla evropska komesarka za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristalina Georgijeva.

Georgijeva je imala priliku da vidi razmere štete koje su tom gradu nanele poplave. Evropska komesarka obišla je Centar Sektora za vanredne situacije i predala generatore, pokretne jedinice za rasvetu terena sa dizel-generatorom i opremom za rasvetu, tuševe za vanrednu situaciju i grejače za vodu, koje je donirao Euleks.

Danas su dopremljene i puštene u rad dve mašine koje prečišćavaju po 1.500 litara vode na sat, čime će se obezbediti neophodna količina vode za piće za najugroženije. Mašine je dopremilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, uz pomoć kompanije "Artos" iz Slovenije.

Nasipi oko Termoelektrane "Nikola Tesla A" u Obrenovcu, koja se nalazi uz obalu Save, ojačani su sa 20.000 džakova. Kako javlja izveštač RTS-a, odbrana TENT-a podignuta je za 70 centimetara.

Ministri energetike i policije, Aleksandar Antić i Nebojša Stefanović, poručili su da taj energetski objekat mora biti sačuvan od poplava, jer se tu proizvodi 40 odsto struje za domaćinstva u Srbiji.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je za RTS da je stanje u poplavljenim područjima stabilno, ali da opasnost još nije prošla.

Sava i Dunav su u blagom porastu. Vrh poplavnog talasa u Beogradu očekuje se u petak, a gradonačelnik Siniša Mali rekao je da je grad zaštićen od Dunava na Zemunskom keju, ali i na obali Save.

Počinje dezinfekcija svih prihvatilišta na teritoriji grada. Stručna lica pratiće higijenske uslove kako bi se izbegle moguće bolesti.

Jedna osoba izgubila je život u poplavnom talasu koji je zahvatio Svilajnac, saopštila je Skupštine Opštine Svilajnac. Istovremeno, pronađena je osoba iz Varvarina za koju su mislili da je nestala.

U požeškoj opštini voda se povukla, meštani su se vratili kućama i u toku je sanacija klizišta i dezinfekcija objekata.

Poplave su u ovom kraju, prema rečima predsednika Opštine Milovana Mićovića, potopile oko 2.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, teško oštetile 20 kuća, porušile tri mosta, a klizišta su uništila putnu infrastrukturu. 

Pomoć ugroženima u poplavama i dalje stiže sa svih strana. Ruskim helikopterom juče su u Šabac dopremljene tri tone humanitarne pomoći. Noćas je stigla i humanitarna pomoć švedske vlade, koja sadrži tri tone konzervirane hrane, vode, odeće.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво