Читај ми!

Proglašena trodnevna žalost u Srbiji

Vlada proglasila 21, 22, i 23. maj za dane žalosti zbog katastrofalnih poplava. Razmere katastrofe koja je pogodila Srbiju desetostruko su snažnije nego što je to u ostalim zemljama regiona, ali nadam se da se po broju žrtava to neće videti, kaže premijer Aleksandar Vučić. U Obrenovcu je dosad pronađeno 14 tela, od čega je, prema raspoloživim podacima, polovina umrla prirodnom smrću, saopštio je Vučić.

Premijer Aleksandar Vučić najavio je na sednici Vlade otvorenoj za javnost da bi u petak ili za vikend trebalo da bude ukinuta vanredna situacija u Srbiji i da se taj status zadrži samo u mestima u kojima je to zaista neophodno. Naredna tri dana proglašena su za dane žalosti u Srbiji. 

Vučić je upozorio i da opasnost još nije prošla. 

"Pomislili smo zbog opadanja vodostaja da smo blizu kraja, ali leđne vode i natopljeni bedemi doneli su još problema", objasnio je Vučić.

Napomenuo je da su preduzete sve mere kako bi se TENT "A" odbranio i od Save i od leđnih voda, pa je "napravljeno svojevrsno ostrvo oko elektrane".

Zahvalio je stanovnicima Zabrežja koji su prihvatili evakuaciju i napomenuo da se ne očekuje ništa ni približno onome što se desilo u prvim danima krize.

Komandant Žandarmerije je, zajedno sa roniocima, danas u Obrenovcu i na strani grada gde je voda plića pretraživaće teren kako bi proverili da li ima još žrtava.

Premijer je saopštio da je do sada u Obrenovcu pronađeno 14 žrtava, od kojih su najverovatnije polovina utopljenici. Obdukcije su u toku, a rezultati će biti jasno predočeni.

Vučić kaže da će posledice od poplava sigurno biti veće od 0,64 odsto BDP, što je uslov da se prijavimo za pomoć iz Fonda solidarnosti Evropske unije.

Materijalna šteta u Srbiji je neuporedivo veća nego u zemljama regiona, pa nema potrebe da se za pomoć prijavljujemo sa nekim drugima, kaže Vučić.

Ministrima koji se direktno bave evrointegracijama, finansijama i ekonomijom, premijer je naložio da pripreme dodatnu dokumentaciju i ulože napor kako bismo se prijavili za te fondove.

Pored toga, Srbija će pokušati da povuče 30 miliona evra za koje nismo imali projekte.

Premijer je rekao da su štete ogromne, ali je lokalne samouprave upozorio da im "ne padne na pamet da varaju svoju državu" i da prikazuju veće štete i traže pomoć veću nego što je potrebno.

Vučić je najavio da će biti tri ili četiri kontrole za svaku prijavljenu štetu, ali i obećao da će ljudima biti nadoknađeno sve što su izgubili.

Premijer je zahvalio svim građanima koji su do sada pomogli, ali je istakao da će i nadalje biti neophodni prilozi i građana i kompanija iz Srbije, jer pomoć EU neće biti dovoljna.

Nakon izlaganja Aleksandra Vučića o aktuelnoj situaciji na terenu i svemu što je učinjeno tokom proteklih dana na zbrinjavanju stanovništva sa poplavljenih područja, premijeru su referisali ministri, koji su ocenili da je petog dana poplava situacija u Srbiji uglavnom pod kontrolom u svim sektorima. 

Ministar finansija Lazar Krstić najavio je da će biti formirana kancelarija za humanitarnu pomoć i istakao da je do zatvaranja platnog prometa sinoć uplaćeno oko šest miliona evra pomoći.

Kako je istakao, saniranje posledica poplava radiće se u koordinaciji sa opštinama, rebalansom budžeta, ali i pomoću drugih mehanizama.

Prema Krstićevim rečima, znatno su pojednostavljene procedure pa se ne naplaćuje carina na humanitarnu pomoć, kako bi lekovi i hrana stigli na vreme onima kojima su potrebni.

Ministar je apelovao na one koji iz inostranstva šalju humanitarnu pomoć - "da je najave kako bismo bili što spremniji za preuzimanje".

Akcija sakupljanja novca proširena je i na društvene mreže kako bi što više ljudi u inostranstvu saznalo da je katastrofa koja nas je zadesila svetskih razmera, rekao je Krstić na sednici Vlade.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je da se radi na nabavljanju građevinskog materijala potrebnog za sanaciju štete. Mihajlovićeva je napomenula da je u poplavama uništeno 3.000 kilometara putne mreže i ocenila da je veliki problem pruga Beograd-Bar, koja je prekinuta na tri mesta. 

Ministar bez portfelja za vanredne situacije Velimir Ilić rekao je da na terenu ima mnogo uginule stoke koja se uklanja, ali i da je potrebno što više kalorifera za sušenje vlage u objektima iz kojih se voda povukla.

Za obezbeđivanje kalorifera premijer je zadužio ministra za spoljnu i unutrašnju trgovinu Rasima Ljajića.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da je u tom resoru sve pod kontrolom, da šteta jeste velika, ali da je mobilisano više od 200 omladinaca koji se u ovom trenutku nalaze u Obrenovcu.

Udovičić je zahvalio svim sportistima, pre svih Novaku Đokoviću i Dejanu Stankoviću, koji su u poslednja dva-tri dana sakupili ogromna sredstva i podstakli, kako je rekao, druge da učestvuju u akciji doniranja u robi, medicinskim sredstvima i novcu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar upozorio je da ozbiljan period tek predstoji i da će to ministarstvo i u narednom periodu raditi 24 sata. Otvoren je besplatan telefon 0800 22 33 na kojem se mogu dobiti informacije o tome šta raditi sa hranom, kućama i stanovima. U Beogradu nije dokazano postojanje šuge, rekao je ministar, ali je potvrdio da postoji nekoliko slučaja sa vaškama.

Ministar rada i zapošljavanja Aleksandar Vulin rekao je da to ministarstvo ima dva ugrožena objekta - gerontološke centre u Obrenovcu i Krupnju, ali da su svi korisnici tih centara dobro, da evakuacije nije bilo. Posebno je istakao rad psiholoških timova sa žrtvama poplava.

Ministar privrede Dušan Vujović istakao je da je neophodno ubrzati procedure javnih nabavki za lekove i hemijska sredstva za dezinsekciju, navodeći da je taj zahtev dobio od Vojske i drugih sanitetskih timova.

Premijer Vučić je naložio da se napravi predlog kako da se te procedure ubrzaju.

Ministar Vujović je takođe naglasio da su Svetska banka i Evropska banka predložile da preusmere sredstva za rekonstrukciju za namene saniranja šteta od poplava. S obzirom na to da ugovori još nisu ratifikovani, do četvrtka će biti pripremljen predlog.

Vučić je predložio da u obnovi zemlje bude angažovana domaća industrija i da se o tome mora voditi računa.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković istakla je da se trenutno radi na dezinsekciji terena i uklanjanju tela uginulih životinja, i da je taj posao pod kontrolom.

Naglasila je da za sada imamo dovoljne količine sredstava za dezinsekciju, ali problem je lagerovanje nove količine za koju ne znaju gde da lageruju.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je da je situacija "ukupno pod kontrolom" istakavši nesebično angažovanje svih pripadnika MUP-a.

Stefanović je naveo da je dao nalog da se deluje i preventivno ali i represivno, i da se najoštrije sankcioniše svaki pokušaj pljačke i kriminala.

Dodao je da se radi na ojačavanju nasipa kod Obrenovca, Šapca, Sremske Mitrovice. Zahvalio je svim pripadnicima MUP-a, mladima sa Akademije i posebno pripadnicima Sektora za vanredne situacije koji su, kako je rekao, dali primer svima kako se radi.

Ministar odbrane Bratislav Gašić poručio je da će Šabac i Sremska Mitrovica biti sačuvani "bez obzira na zlurade komentare".

Gašić je dodao da se polako povlače snage kako bi se uključile u asanaciju, što bi trebalo da se radi zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede.

Ministar pravde Nikola Selaković govorio je o ugroženosti objekata sudova i kazneno-popravnih zavoda, ali i naglasio da se u tim zavodima organizuje priprema hrane za ljude na nasipima.

Poručio je i da će se u ovoj situaciji svako krivično delo krađe kvalifikovati kao krivično delo teške krađe..

Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je da struju faktički svi imaju, ali da kriza u Kostolcu još nije prošla, i da tamo nema problema sa Mlavom već sa delom koji se odvojio.

"Činimo velike napore i verujem da ćemo izdržati. Imamo alternative ako nešto krene po zlu. Potrebne su nam pumpe, pumpe, pumpe...", naglasio je Antić.

Antić je dodao da ako bude sve u redu sa povratnim talasom, za vikend bi mogla da bude pokrenuta proizvodnja u TENT-u.

Guvernerka NBS Jorgovana Tabaković navela je da se sve donacije evidentiraju da se o pitanju javnih nabavki dostavljaju svi podaci pojedinačno.

"Niti smo varalice, niti ćemo varati oko načina trošenja sredstava", rekla je Tabakovićeva.

Premijer je dodao da će sve proći kroz Ministarstvo finansija, doći i na njegov sto i da će se viditi stroga kontrola dobijenih i utrošenih sredstava. Tačno će se znati kuda je svaki dinar otišao, poručio je Vučić.

Ministar kulture Ivan Tasovac obavestio je Vladu Srbije da je u zavodima i arhivama kulture moguće proceniti štetu kada se voda povuče, da u ovom trenutku imaju tačne podatke o svemu gde se šta dogodilo i da se informacije dobijaju na dva sata.

Tasovac je rekao da su uspostavljeni kontakti sa međunarodnim organizacijama koje mogu da dostave urgentnu pomoć bez procene. Apelovao je na to da se pojedinačne akcije koordinišu sa Crvenim krstom i Centrom za vanredne situacije.

Najavio je da je u pripremi nekoliko međunarodnih humanitarnih akcija, kao i akcija "Teleton" u saradnji sa RTS-om, koja će biti održana 25. maja.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović obavestila je Vladu da delegacija Srbije sutra putuje u Brisel.

Tamo će razgovarati o mogućnostima koršićenja Fonda solidarnosti EU i dodala da je već sada moguće reći da je Srbija ispunila uslov za korišćenje tih sredstava jer je premašena šteta od 0,64 odsto BDP-a.

Premijer je primetio da je Srbija samo u javnim preduzećima premašila pomenuti iznos, a da pritom nije bilo pomena o šteti koju su pretrpeli putevi, koridori, aerodrom, kao ni o šteti u poljoprivredi Srbije.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici odobrila da se, zbog vanredne situacije izazvane poplavama u Bosni i Hercegovini, ostaci životinja stradalih u poplavama u BiH - spaljuju u Srbiji.

Ministarka poljoprivrede Snežena Bogosavljević Bošković rekla je da je njeno ministarstvo dobilo zahteve BiH i Republike Srpske i da će se mrtve životinje spaljivati u firmi "Energozelena" u Inđiji.

"Nerešavanje ovog problema moglo bi da ugrozi bezbednost i u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i kod nas, u zemlji. Uvoz tih leševa zato je jedino rešenje", rekla je ministarka.

Podsetila je da zakoni u Srbiji ne dozvoljavaju uvoz tela mrtvih životinja jer je to otpad prve kategorije, ali Vlada to ipak može da odobri jer je situacija vanredna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се