Читај ми!

Evropa i dijaspora i dalje šalju pomoć

Očekuje se dolazak humanitarne pomoći iz Japana i od OEBS-a, pored pomoći koja svakodnevno stiže iz celog sveta. Tokom dana, iz Danske, Slovačke i Nemačke treba da stignu i timovi za ispumpavanje vode.

Međunarodna humanitarna pomoć i najpotrebnija oprema koja će pomoći u spasavanju života i saniranju posledica poplavom ugroženih područija svakodnevno stiže u Srbiju, a na terenu zajedno sa srpskim spasiocima bez prestanka na evakuaciji i pomoći ugroženima rade timovi iz Ruske Federacije, više zemalja EU i regiona, saopštava MUP.

Humanitarna pomoć u opremi i životnim namirnicama stigla je od Ujedinjenih nacija, Ruske Federacije, Azerbejdžana, Belorusije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije.

Avion sa humanitarnom pomoći iz Azerbejdžana stigao je sinoć direktnim letom iz Bakua na beogradski Aerodrom "Nikola Tesla". Pomoć se sastoji od motornih i plastičnih čamaca, generatora motora za čamce, šatora, opreme za spasilačke akcije, pumpi, plinskih boca, lampi, kanistera, ćebadi.

Ruskim helikopterom u Šabac je danas dopremljena humanitarna pomoć građanima sa poplavljenih područja.

Helikopterom K-32 dostavljeni su prehrambeni proizvodi i ono što je neophodno za prvu pomoć, izjavio je Tanjugu zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Eduard Čižikov.

Rekao je da ruski odred broji 76 spasilaca od kojih su 20 ronioci i da raspolažu savremenom opremom i tehnikom. Prema njegovim rečima, u odredu su i dva kinološka tima sa psima za traženje i pretragu terena.

Čižikov je dodao da su ruskom odredu na raspolaganju i dva helikoptera K-32 koji su smešteni u Nišu, a opremljeni su savremenom spasilačkom opremom koja takođe može da bude upotrebljena za spasavanje.

Na niški Aerodrom "Konstantin Veliki" juče je stigla još jedna, četvrta isporuka humanitarne pomoći Ruske Federacije, koja se sastoji od 28 tona hrane za bebe i odrasle, šećera, vreća za spavanje, šatora i još jedanog strujnog agregata.

UN su osnovale koordinacioni tim pri Sektoru za vanredne situacije, koji sa nadležnima iz Srbije koordinira svu pristiglu pomoć i pomaže lokalnim vlastima u otklanjanju posledica od poplava.

Takođe, u Srbiji je i tim EU za fasilitaciju pomoći Evropskog mehanizma civilne zaštite sa ciljem da pomogne srpskim vlastima i koordinira pomoć koja pristiže iz Unije.

Na spasavanju i pomoći ugroženima angažovani su spasioci iz Ruske Federacije, Slovenije, Bugarske, Češke, Nemačke, Austrije, Francuske, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske sa opremom za spasavanje ugroženih poplavama i ispumpavanje vode pumpama, a tokom dana iz Danske, Slovačke i Nemačke pristižu i timovi za ispumpavanje vode.

Srbiji su pritekli u pomoć i helikopteri iz Slovenije, Švajcarske, Nemačke, Makedonije, Mađarske, Belorusije i iz kontingenta Euleksa.

Timovi su, uz koordinaciju Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Vojske Srbije, angažovani na području Obrenovca, Lazarevca, Šapca, Sremske Mitrovice, Jagodine, Paraćina, Kolubare, Šapca, Progara i TENT-a.

Kako se navodi u saopštenju kancelarije EU u Srbiji, desetine dodatnih spasilačkih timova, helikoptera, čamaca i pumpi spremno je da, po potrebi i na zahtev Srbije, bude odmah upućeno u zemlju, a Euleks šalje dodatnu pomoć.

Pomoć u vidu hrane, vode, odeće i neophodnih sredstava za bebe stiže od srpske dijaspore, ali i od firmi i preduzetnika zemalja u regionu.

U Srbiju je tokom noći stigla i humanitarna pomoć od srpske zajednice "Kvadraci" i firme "Kožučanka" iz Makedonije, a Crveni krst te zemlje uputio je pomoć koja se sastoji od vode, hrane, ćebadi, sredstava za higijenu.

Crveni krst Crne Gore i privatnici iz Bara uputili su humanitarnu pomoć za stanovnike poplavom ugroženih područja, a Eparhija Srpske pravoslavne crkve iz Slovenije i Srpska paravoslavna crkva iz Vičence poslale su pomoć u vidu odeće, hrane, sredstva za higijenu, ćebadi.

Jevrejska humana fondacija iz Rumunije uputila je pelene, vodu, bebi-opremu, konzerviranu hranu, navedeno je u saopštenju MUP-a Srbije.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво