Читај ми!

Bitka sa poplavama, preventivne evakuacije

Stanovništvo nekih naselja u opštinama Sremska Mitrovica i Šid preventivno evakuisano. Još uvek traje evakuacija stanovnika u Obrenovcu. Evakuisan Gerontološki centar u tom gradu. Beograd spreman za poplavni talas.

05.50 -  Nivo vode u Obrenovcu opao je za dva metra u prethodna 24 časa, javlja reporter RTS-a.

03.12 - Vodostaj Save kod Šapca u blagom padu. Trenutno je 645 centimetara. Dodatno ojačani nasipi na kritičnim mestima, javlja reporter RTS-a.

00.00 - Na beogradski aerodrom sleteo avion sa prvim delom pomoći UN. Avion dočekao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

22.40 - "Kombank arena" spremna da prihvati ugroženo stanovništvo, pripremljeno je oko 600-700 ležećih mesta, rekao direktor arene Đorđe Milutinović.

21.55 - MUP apeluje da telefonski broj Operativnog centra Gradskog štaba za vanredne situacije 1985 građani pozivaju samo u slučaju životne ugroženosti.

21.40 - Nema ništa značajnije od TENT-a, rekao ministar Aleksandar Vulin za RTS i apelovao na građane Ušća kod Obrenovca da se evakuišu. 

21.35 - Helikopterska jedinica MUP-a je na hitan poziv iz sela Grabovac kod Obrenovca, transportovala trudnicu i teško bolesnu staricu do VMA.

21.30 - Sava kod Šapca u opadanju, javlja izveštač RTS-a. 

20.45 -  U Šapcu je blagi pad vodostaja, sada je 652 cm, u Sremskoj Mitrovici veliki pad  810 cm, ostale reke su u stagnaciji i mislim da to ide dobrim putem, rekao je ministar odbrane Brtatislav Gašić za RTS.

20.35 - Najbliži saradnik šeika Mohameda bin Zajeda obavestio je predsednika Nikolića da će Ujedinjeni Arapski Emirati uputiti Srbiji pomoć od 10 miliona dolara, rekla je Stanislava Pak.

20.30 - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je za RTS da je grad Beograd spreman za eventualni poplavni talas koji se očekuje ujutru.

20.10 - Ljajić: Neophodna brža pomoć Krupnju.

20.00 - Štićenici Gerontološkog centra u Obrenovcu uspešno su evakuisani, saopštio MUP.

19.55 - Prvi deo pomoći UN, namenjene stanovništvu Srbije pogođenom poplavama, stići će u Beograd večeras u 23 sata, saopštio je MUP Srbije.

Nadležni upozoravaju na veliki oprez u svim mestima uz Savu, iako vodostaj tokom današnjeg dana opada. Pokrajinski štab za vanredne situacije naredio je preventivnu evakuaciju mesta Sremska Rača, Višnjićevo, Adaševci, Vašica i Morović u opštinama Sremska Mitrovica i Šid.

U Sremskoj Mitrovici vodostaj Save je opao i sada iznosi 845 centimetara. Nadležne službe i dobrovoljci rade na ojačavanju nasipa. 

Šapcu je vodostaj tokom dana opao za 17 santimetara. Nasipi na svim kritičnim tačkama izdržavaju. Dežura se duž cele savske obale. Preventivno se evakuišu pojedina sela.

Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević je podneo ostavku.

Voda u Obrenovcu opada, ali grad je daleko od bezbednog za povratak stanovništva.

Oko 2.500 ljudi u Obrenovcu još čeka na evakuaciju, a akcija spasavanja će trajati cele noći, javlja reporter RTS-a. Iz te beogradske opštine evakuisano je više od 5.000 ljudi.

Popodne je evakuisano 309 uglavnom nepokretnih ili slabo pokretnih korisnika Gerontološkog centra u Obrenovcu, saopštilo Ministarstvo za rad.

Kako je saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u evakuaciji učestvuju ministar Aleksandar Vulin i zaposleni u sistemu socijalne zaštite.

Korisnici će najpre biti prebačeni u Gerontološki centar na Bežanijskoj kosi, a deo njih će biti razmešten u Domove za stare u Smederevu, Mladenovcu, Kragujevcu, Pančevu i Zrenjaninu.

Po nalogu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića u Obrenovcu je formiran Štab za krizne situacije koji će sprovoditi sve potrebne mere.

Sednici Štaba prisustvovali su predstavnci svih organizacionih jedinica MUP-a Srbije, pripadnici Vojske Srbije, ali i predstavnici Vojske Crne Gore i civilne zaštite Makedonije koji su angažovani na pomoći ugroženim stanovnicima Obrenovca.

Ceo Barič, koji se nalazi pored Obrenovca je juče evakuisan. Iako su vlasti apelovale i na evakuaciju Umke, samo je manji broj građana napustio to mesto. Kritično je i u mestu Duboko koje se nalazi između Umke i Bariča.

Iz Hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da vrh talasa u utorak ili sredu stiže u Beograd, koji je spreman za odbranu od vode. Iz Ministarstva energetike apeluju da se štedi struja.

Meštani krupanjskog kraja sami su se snalazili u borbi s vodenom stihijom jer su svi putni pravci do njih bili prekinuti. Bujica je oštetila oko 500 kuća, a u samom Krupnju odnela osam domova.

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je u Krupnju da je toj nerazvijenoj opštini na severozapadu Srbije neophodna što hitnija i veća pomoć u saniranju posledica katastrofalnih poplava.

Nakon obilaska poplavljenog područja, Ljajić je novinarima rekao da je Krupanj u odnosu na stepen razvijenosti i broj stanovnika pretrpeo možda i najveće štete i apelovao na sve da veliku količinu pomoći upute toj varošici.

"Potrebna je pomoć u ljudstvu za raščišćavanje kuća, a neophodne su i lopate, gumene čizme, osnovne životne namirnice, odeća i obuća, da bi se život normalno odvijao", naveo je Ljajić.

Kritično je i na Ubu. Do 16 časova helikopterima vojske evakuisane su 182 osobe.

Vod za atomsko-biološko-hemijsku odbranu (ABHO) privremenog sastava Vojske počeo je u Opštini Ub asanaciju i biološku dekontaminaciju prostora i poljoprivrednih dobara. Opština Ub je trenutno sa najvećom koncentracijom uginulih životinja, usled velikih poplava. 

Stanje u Ćupriji je stabilno. Na kritičnoj tački, od mosta na Velikoj Moravi do bolnice, postavljeno više hiljada džakova, rekao predsednik te opštine Ninoslav Erić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво