Читај ми!

Kopovi "Kolubare" kao jezera

Šteta od poplave u kolubarskim rudnicima procenjena je na najmanje 100 miliona evra.

Voda je kolubarske kopove pretvorila u jezera. Sva četiri su poplavljena, a dva potpuno. Na najvećem kopu Tamnava zapadno polje potopljeno je čak 10 bagera, šest je sasvim pod vodom.

Voda je na nekim mestima duboka i do 60 metara. Rudari ne mogu da veruju šta ih je zadesilo. Kažu da im pomažu radnici iz celog EPS-a i da su zaboravili na funkcije.

"Mi smo se ovde dobro organizovali, ovde nema ni šefova, ni direktora, ni sindikata. Ovde smo svi na istom zadatku, spasavamo svoja radna mesta, buduće generacije i spasavamo celu Srbiju", rekao je Milan Đorđević, predsednik sindikata radnika EPS-a.

Đorđević upozorava da će energetska situacija biti jako loša.

Najveća muka je sada Kolubara koja je promenila tok i plavi kopove. Prvi zadatak je reku vratiti u njeno korito, tako da već dva dana prave nasip da zaustave dotok vode na kopove.

"Ovo nam je vrlo bitno zbog naših radova koje treba da odradimo na kopu Tamnava Zapadno polje. Ova voda je kompletno išla u novom koritu, na Tamnavu Zapano polje", rekao je Mihailo Petrović, zamenik generalnog direktora Kolubarskih rudnika.

"Trebaju nam pumpe ogromnog kapaciteta da pokušamo da isušimo ove kopove i Veliko Crljanje i Tamnavu zapadno polje", rekao je Petrović.

Pored pumpi, neophodna je i voda za piće. Posle sinoćnjeg apela, flaširana voda pristiže sa svih strana. Do kopova se teško dolazi jer je na putevma blato, još ima vode a veliki su i odroni. Oštećen je i deo pruge kojom se ugalj odvozi u Obrenovačke termoelektrane.

"Srce nam se cepa kada vidimo da su bageri pod totalnom vodom. Ono što je najvažnije da osposobimo što pre polje D i da krene proizvodnja i da krene proizvodnja prema TENTU", rekao je Miodrag Ranković, predsednik sindikata radnika Kolubare.

U ovakvoj situaciji teško je proceniti kada će ugalj ponovo moći da se kopa.

Koliko je važno da se kopovi što pre oporave govori i činjenica da svaka druga sijalica u Srbiji svetli zahvaljujući sagorevanju kolubarskog lignita jer Termoelektrane Nikola Tesla ne mogu da rade bez proizvodnje u Kolubari.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво