Preminuo Dobrica Ćosić

Akademik, srpski pisac, romansijer i esejista, politički i nacionalni teoretičar Dobrica Ćosić preminuo je danas u Beogradu u 93. godini. Bio je prvi predsednik SRJ, od 1992. do 1993. godine.

Dobrica Ćosić je rođen 29. decembra 1921. godine u selu Velika Drenova kod Trstenika. Školovao se u srednjoj Poljoprivrednoj školi u Bukovu, kod Negotina, ali je prekinuo školovanje za vreme Drugog svetskog rata i kasnije završio Višu političku školu "Đuro Đaković".

U toku Narodnooslobodilačke borbe bio je politički komesar u Rasinskom partizanskom odredu, urednik lista "Mladi borac" i član Pokrajinskog komiteta SKOJ-a za Srbiju. Posle oslobođenja je bio član AGITROP-a Centralnog komiteta KP Srbije, a republički i savezni poslanik bio je 12 godina.

Jedan je od retkih koji su se javno usprotivili političkoj likvidaciji Aleksandra Rankovića.

Prvi Ćosićevi prozni radovi nisu skrenuli naročitu pažnju književne kritike. U domaću i svetsku književnost ulazi 1951. godine sa svojim prvim delom "Daleko je sunce".

Ohrabren početnim književnim uspehom, Ćosić počinje uporno i istrajno da radi na upoznavanju moderne domaće i evropske proze i filozofske i sociološke naučne misli, što mu je omogućilo da svojim budućim delima dospe u vrh srpske književnosti i da značajno pregraniči nacionalne međe.

Od 1951. godine Dobrica Ćosić postaje slobodan umetnik, književnik koji je napisao kultne romane: "Korene", "Deobe", "Vreme smrti", "Vreme zla", "Vreme vlasti", ali i mnoge druge. Od 14. februara do 26. aprila, Dobrica Ćosić je, kao član državne delegacije, bio saputnik predsedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu na brodu "Galeb" kojim su obilazili afričke zemlje.

Godine 1968. otvara pitanje Kosova čime izaziva pozornost članova iz CK. Postao je jedan od najpoznatijih opozicionara Josipu Brozu Titu posle razmimoilaženja sa njim. Dobrica Ćosić godine 1970. postaje član SANU, a u svojoj pristupnoj besedi je rekao "srpski narod dobijao u ratu, a gubio u miru".

Godine 1984. je Odbor za odbranu slobode misli i izražavanja koji je ustajao u zaštitu raznih protivnika socijalističke Jugoslavije.

Tokom 1989. i 1990. godine osnovao je srpske nacionalne stranke u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Prvi predsednik SRJ odlukom Savezne skupštine postaje u junu 1992. godine. Smenjen je godinu dana kasnije (31. maj 1993.) tajnim glasanjem oba veća Saveznog parlamenta posle sukoba sa Slobodanom Miloševićem.

broj komentara 37 pošalji komentar
(ponedeljak, 19. maj 2014, 05:54)
anonymous [neregistrovani]

"Daleko je sunce"

To mi je bio maturalni rad.
Nije bio pripadnik kvinsliške "kraljevske vojske u otadžbini" već nacionalni patriota, pravi Srbin.

(ponedeljak, 19. maj 2014, 01:58)
anonymous [neregistrovani]

velikanu

daleko je sunce moj Dobrice, neka ti je vecna lava

(ponedeljak, 19. maj 2014, 01:02)
anonymous [neregistrovani]

Велики књижевник

Почивај у миру, Србине!
Нек' ти је вечна слава!

(nedelja, 18. maj 2014, 21:40)
nikola [neregistrovani]

bićeš uvek sa nama

Večna slava za jednog velikog čoveka koga je srpski narod i srbija imala.

(nedelja, 18. maj 2014, 21:16)
anonymous [neregistrovani]

Srpki velikani savest

Umro je srpski velikan, srpska savest. Neka mu je vecna slava.

Da je ostao na vlasti, da nije bio smenjen problem Kosova bi bio resen na normalan nacin - podelom za koju se on i zalagao, svima u Srbiji i Srbima bivsoj Jugosliaviji bi danas bilo mnogo bolje.

Nikola

(nedelja, 18. maj 2014, 20:38)
Milan [neregistrovani]

Dobrica Ćosić

Ostaje nam da mu obećamo da ćemo stvoriti jaku Srbiju !

(nedelja, 18. maj 2014, 20:33)
Татјана [neregistrovani]

Велики губитак

Био је велики уметник, ангажовани интелектуалац, сведок једног тешког времена. Отишао је у тренутку кад је Србија у шоку због природне катастрофе. Његов одлазак подсећа на одлазак Аћима из његовог романа.
Вест о његовој смрти требало би да одјекне као гром у нашој јавности а проћи ће скоро полузапажено!
Слава му!

(nedelja, 18. maj 2014, 19:18)
anonymous [neregistrovani]

Dobrica Ćosić

Otišao je jedan od najboljih srpskih knjižavnika i intelektualaca.Njegova dela su večna.Neka mu je večna slava i hvala.

(nedelja, 18. maj 2014, 18:52)
Nebeski Soko [neregistrovani]

Najveci


Pposle ovog vremena zla, doci ce vreme Istine. Onda ce izaci na videlo sva velicina Dobrice Cosica! Neka mu je vecna slava!

(nedelja, 18. maj 2014, 18:46)
stanko [neregistrovani]

dobri Dobrice....

Velikan nacionalne elegije, romantizma i patosa...Uverljiv i markantan u izgradnji i očuvanju kolektivne nacionalne svesti.