Читај ми!

Nevreme u Srbiji, vanredno u 16 mesta

Zbog obilnih padavina rastu vodostaji reka u Srbiji. Vanredna situacija za sada je proglašena u Šapcu, Bogatiću, Vladimircima, Krupnju, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Požegi, Valjevu, Ljigu, Lajkovcu, Ubu, Osečini, Mionici, Kosjeriću, Koceljevi, Gornjem Milanovcu. Poplavljene stotine hektara njiva u Kosjeriću. Na celom slivu Kolubare na snazi je vanredna odbrana od poplava. Pod vodom i beogradske opštine i naselja.

00.37 - Železnice Srbije obustavile železnički saobraćaj na pruzi Beograd-Bar, nakon što su bujice oštetile deonicu Slovac - Divci.

23.40 - Pojedine gradske ulice u Novom Sadu neprohodne su zbog vode, a najviše problema ima u Sremskoj Kamenici, Petrovaradinu i Futogu.

23.30 - U opštini Kosjerić uvedena je vanredna situacija.

23.00 - Najavljen dolazak vojske u Čačak zbog teške situacije u tom gradu. 

22.45 - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišao je opštinu Lazarevac, a tokom noći nastaviće obilazak poplavljenih područja, saopšteno iz MUP-a. Stefanović se najpre uputio u Valjevo.

21.30 - Evakuacija stanovništva Male Moštanice i Mislođina. U pomoć stigla Žandarmerija.

20.50 - Đaci u Beogradu sutra i prekosutra ne idu u školu zbog poplava i obilnih padavina.

20.40 - Evakuisano oko 20 starijih osoba u Kamenici kod Gornjeg Milanovca, javlja dopisnik RTS-a.

20.05 - Poplavljeno oko 300 kuća u Osečini gde se izlio Jadar. Osnovna škola osposobljena za privremeni smeštaj evakuisanih građana.

19.30 - Vanredno stanje na snazi u ukupno devet opština i jednom gradu, 31 osoba evakuisana, rekao Predrag Marić za RTS.

18.50 - Vanredna situacija proglašena i u Loznici.

18.20 - Zbog izlivanja Skrapeža i okolnih rečica, naloženo zatvaranje škola u Kosjeriću.

16.40 - Evakuisano šest osoba, među njima i dva učenika, u selu Dublje kod Valjeva. 

15.30 - U opštini Gornji Milanovac proglašena vanredna situacija. 

14.35 - Vanredna situacija proglašena je i u opštini Ljig. Izlile su se reke Ljig, Kačer, Kozeljica i potok Todorovac.

14.25 - Zbog mogućih poplava, škole u opštini Osečina sutra neće raditi. Ponovno proglašenje vanredne situacije "pitanje trenutka". 

13.15 - Deset domaćinstava u naselju Begaljica kod Grocke ugroženo je zbog izlivanja Begaljičke reke. Voda, za sada, nije prodrla u kuće.

12.35 - Više stotina hektara njiva pod vodom u opštini Kosjerić. Razmatra se mogućnost proglašenja vanredne situacije.

11.20 - Vanredna situacija proglašena u Valjevu i delovima opština Lajkovac i Ub. Na celom slivu Kolubare na snazi je vanredna odbrana od poplava.

U šesnaest mesta na snazi je vanredna situacija. Najugroženija područja u Srbiji, zbog poplava koje su izazvane obilnim padavinama, su na teritorijama koje su u nadležnosti vatrogasno spasilačkih jedinica Valjeva i Šabca. I narednih dana u Srbiji očekuju se obilne padavine, jak vetar i niska temperatura. Zbog obilnih padavina, Republički hidrometeorološki zavod upozorava na porast vodostaja na svim rekama u Srbiji.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić kaže da je vanredna situacija proglašena u Valjevu i delovima opština Lajkovac i Ub, u opštini Mali Zvornik. Na celom slivu Kolubare na snazi je vanredna odbrana od poplava.

Ukupno je evakuisana 31 osoba, među kojima je devetoro dece. U poplavama niko nije stradao. Na potencijalno ugrožena mesta upućeni su timovi za spasavanje na vodi.

Uprava Grada Loznica proglasila je vanrednu situaciju, a radnici fabrike čarapa i nekoliko stanovnika naselja Banjički Šor je evakuisano. Na terenu su ekipe republičkog Sektora za vanredne situacije zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave, spasiocima i vatrogascima.

"Punimo vreće peskom i nadamo se da će se i ovaj deo odbraniti i da neće biti poplava", rekao je načelnik Okružnog štaba za vanredne situacije Aleksandar Stojković.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović obišao je večeras opštinu Lazarevac. Kako je rekao policajci, žandarmerija... aktivno su uključeni tokom celog dana u pružanju pomoći, izvlačenju ljudi iz ugroženih područja.

On je poručio građanima da mogu da budu sigurni da su pripadnici MUP-a bili i biće tu sve vreme sa njima i da u svakom trenutku mogu da pozovu i zatraže pomoć u najbližoj policijskoj stanici.

Novosadski tim za spasavanje upućen je u Lučane, beogradski je u Osečini, a iz srpsko-ruskog centra u Zaječar je poslata mobilna gumena brana i počelo je postavljanje na najkritičnijim mestima na Belom Timoku.

Predrag Marić je ponovo apelovao na sve lokalne samouprave da u narednih 48 sati budu u stanju potpune pripravnosti i spremnosti za reagovanje.

"Kada to kažem posebno mislim na opštine Osečina i Loznica i sva sela između Osečine i Loznice, duž toka Jadra, reke Lešnice opštine Lučani", rekao je Marić.

Puna pripravnost lokalnih samouprava neophodna je i u mestima u kojima je prethodnom poplavnom talasu bilo dosta problema - Zaječaru, Kraljevu, Kruševcu, Užicu.

Vanredna situacija uvedena je i na području opštine Gornji Milanovac. Za sada preti opasnost od poplava na području Mlakovca, Semedraži, Dragolja, Ugrinovaca, Beršića, Takova, Loznja, Banjana, Gružanskog područja, potoka Jakljevo.

Zbog obilnih padavina i nemogućnosti prilaza školskim ustanovama nije održana nastava u selima Boljkovci, Brezna, Kamenica. Bilo je prijava i od predstavnika privrednih organizacija koji se nalaze u industrijskoj zoni pri reci Despotovici gde postoji mogućnost da voda prodre u proizvodne pogone. Zbog toga je ugroženo funkcionisanje Sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Mlakovcu.

Zbog izlivanja reke Kamenice na padinama Suvobora, u mestu Kamenica kod Gornjeg Milanovca evakuisano je 20-ak starijih osoba. U Bogdanici je ugroženo oko 50 domaćinstava, a u Kamenici 30-ak. Reka je dostigla neverovatan nivo i prelila most u tom selu, javlja dopisnik RTS-a.  

Zbog obilnih padavina, vanredna situacija proglašena je i u opštini Ljig, potvrdio je Tanjugu predsednik te opštine Miodrag Starčević.

Prema njegovom rečima, na tom području izlile su se reke Ljig, Kačer, Kozeljica i potok Todorovac.

"Imamo pet-šest kuća koje su ugrožene. Nekoliko putnih pravaca je zatvoreno za saobraćaj. Imamo problema da decu iz osnovne škole vratimo kućama. Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu i pokušava da otkloni štete od elementarne nepogode", rekao je Starčević.

U naredna dva dana biće obustavljena nastava u osnovim i srednjim školama na području opštine Ljig. 

Veći deo opštine Kosjerić od jutros je pod vodom usled izlivanja Skrapeža i planinskih potoka. Naloženo je zatvaranje svih škola u opštini, rekao je predsednik opštine Stojanić.

Poplavni talas se, prema njegovim rečima, u toku dana proširio i trenutno je pod vodom oko 3.000 hektara obradive površine.

"U opštini je danas proglašena elementarna nepogoda, a na večerašnjoj sednici Štaba proglasićemo i vanrednu situaciju zbog poplava", kaže Stojanić.

Ukoliko bude bila potrebna evakuacija stanovništva, za privremeni smeštaj su obezbeđene školske učionice po selima.

Zbog izlivanja Jadra, poplavljeno je oko 300 kuća u centru Osečine. Osnovna škola osposobljena je za privremeni smeštaj evakuisanih građana. Škole u ovoj opštini sutra neće raditi, a verovatno ni u petak, potvrdio je novinarima predsednik Opštine Nenad Stevanović.

Stevanović je posle sednice Štaba za vanredne situacije dodao da je ponovno proglašenje vanredne situacije "pitanje trenutka".

U Podgorini su zbog jake kiše nabujali svi vodotoci, a najviše problema prave reke Jadar, Pecka, Dragodolka i Lovačka reka. Jadar se izlioi u Osladiću, gde voda prelazi preko magistralnog puta Valjevo-Loznica, a preti da ugrozi i Dragijevicu, Plužac i Belotić. Varoši Osečina preti i Lovačka reka.

Pecka i Dragodolka ugrožavaju varošicu Pecka i naselja do Osečine i ušća u Jadar.

Dopisnik RTS-a iz Čačka javlja da je Bjelica dostigla vrh poplavnog talasa i da se izlila se u nebranjeni deo naselja i polja. Postavlja se pokretna brana, koja će u dužini od oko 200 metara braniti naselje na putu od Đerađa ka Krstacu.

U samom gradu nema opasnosti od izlivanja Zapadne Morave iako je tokom dana vodostaj reke porastao za 65 centimetara.

Zbog opasnosti od izlivanja reke Čemernice počela je evakuacija meštana iz Preljine i Preljinske Baluge. Meštani su se sami organizovali i počeli da premeštaju stoku.

Čemernica preti da se izlije preko postavljenih bedema. Kako je najavljeno u gradskoj upravi, očekuje se dolazak ministra bez portfelja zadužnog za vanredne situacije Velimira Ilića i angažovanje vojske.

Vanredna situacija proglašena je u opštini Požega, saopštio je MUP. U požeškom kraju od ponoći palo je više od najavljenih 30 litara po metru kvadratnom, a u opštini Lučani i dalje nema procene o količini padavina.

Štab za vanredne situacije u Lučanima doneo je juče naredbu o pripravnosti na teritoriji te opštine.

U Đeraću, gde je, pre nepunih mesec dana, 12 domaćinstava pretrpelo velike štete zbog izlivanja Bjelice, sinoć je postavljeno oko 2.000 džakova sa peskom. Nove količine pristižu, jer ukoliko kiša bude i dalje padala, postoji opasnost da će se reka izliti.

U Lučanima je i dalje na snazi odluka o proglašenju vanredne situacije, koja je zbog ugroženosti od poplava, klizišta i odrona doneta 18. aprila ove godine.

Štab za vanredne situacije Opštine Koceljeva proglasio je vanredne mere na teritoriji cele opštine zbog izlivanja reke Tamnave i njenih pritoka.

Predsednik opštine Veroljub Matić rekao je da je stanje najgore u selima Kamenica, Ljutice, Batalage i Donje Crnjiljevo.

I Beograd pod vodom 

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali naložio je da zbog obilnih kiša sva gradska komunalna preduzeća budu u stanju pojačane pripravnosti. Očekuje se da u glavnom gradu padne i do 100 litara kiše po kvadratnom metru.

U Grockoj, u naselju Begaljica, izlila se Begaljička reke i ugrozila više od 30 domaćinstava. Voda za sada nije prodrla u kuće.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišao je Lazarevac, gde su zagušeni kanali, pa se voda izliva.

Na području poplavom ugroženog područja Bariča u toku je evakuacija stanovništva Male Moštanice i Mislođina, a najpre su evakuisane majke sa malom decom, stare i nepokretne osobe, saopštila je Gradska opština Obrenovac.

U pomoć ugroženom stanovništvu stiglo je 50 pripadnika Žandarmerije koji su započeli evakuaciju.

Evakuisani meštani ovih naselja biće smešteni u osnovne škole ''Jefimija'' i ''Posavski partizani'' u Obrenovcu i 14. oktobar u Bariču, a opština je zajedno sa Crvenim krstom i Štabom za vanredne situacije obezbedila tople obroke. Osnovne i srednje škole na području opštine Obrenovac sutra neće raditi, navedeno je u saopštenju.

Od ranog jutra problemi i u Borči. Poplavljene su ulice, kuće, dvorišta....Kritično je u Mirijevu, naseljima Braće Jerković i Medaković 3, a delovi Zemuna nemaju struju. Sve gradske komunalne službe pojačale su dežurstva.

Kiša jakog intenziteta trenutno pada u Valjevu, Beogradu, na Crnom vrhu, u Negotinu, na Zlatiboru i u Sjenici, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Kiša umerenog intenziteta pada u Loznici, Smederevskoj Palanci i Zaječaru, a slaba kiša pada u Banatskom Karlovcu, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Velikom Gradištu, Požegi, na Kopaoniku, u Kuršumliji, Kruševcu, Ćupriji i Vranju.

Na Savi kod Šapca vodostaj se nalazi iznad granice redovne odbrane od poplava sa tendencijom porasta od sutra.

Na slivu Toplice tokom sutrašnjeg dana vodostaj će prevazići granicu redovne odbrane od poplava.

Danas i sutra, na Mlavi i Peku vodostaji će prevazići granice redovne odbrane od poplava, a na gornjem toku Zapadne Morave, na Moravici, Bjelici i donjem toku Ibra vodostaji će prevazići upozoravajuće nivoe.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naložio je svim pripadnicima tog ministarstva da zbog poplava i stanja na putevima angažuju sve raspoloživo ljudstvo i mehanizaciju u cilju pružanja pomoći i zaštite ljudi i imovine.

Stefanović je pripadnicima MUP-a naložio da to urade u saradnji sa organima lokalne samouprave, saopštio je MUP.

Ministar je nalog o maksimalnom angažovanju uputio načelnicima policijskih uprava i rukovodiocima organizacionih jedinica u MUP-u.

Obustave saobraćaja 

U 11.30, zbog izlivanja reka obustavljen je saobraćaj na putu Koceljeva-Osečina, kod mesta Šabačka Kamenica, putu Koceljeva-Svileuva kod mesta Jazovnik i opštinskom putu Loznica - Banja Koviljača.

Oko 11.30, zbog izlivanja reka, obustavljen je saobraćaj na putu Maljević-Dudovica, kod mesta Latković (opština Ljig).

Od 11.50, saobraćaj je obustavljen i putu Lipnički šor - Tekeriš, kod mesta Joševa (Loznica).

Oko 16 časova obustavljen je saobraćaj na državnom putu Valjevo - Ćelije, kod mesta Popučke (Valjevo). 

Oko 19 časova obustavljen saobraćaj na putu Krupanj - Loznica, kao i na deonici Pecka (kod Osečine) - Ljubovija. Očekuje se da će odron biti uklonjen i saobraćaj normalizovan za dva sata.

Oko 19.30 zaustavljen je saobraćaj na Ibarskoj magistrali, od Gornjeg Milanovca ka Beogradu, zbog odrona zemlje na Lukića mostu na Rudniku. Ekipe putara su na terenu, a vozila se upućuju alternativnim pravcima preko Topole i Kragujevca. Saobraćaj obustavljen i na Ibarskoj magistrali u mestu Brezovica, na planini Rudnik, deonica Ljig-Rudnik.

Na inicijativu Sektora za vanredne situacije, zbog izlivanja Begaljičke reke na teritoriji opštine Grocka, obustavljen je saobraćaj u ulicama: Bulevar revolucije i Lole Ribara u Begaljici.

Obilne padavine u Srbiji trajaće do petka. Za tri dana pašće onoliko kiše koliko obično padne za dva meseca - i do 120 litara po kvadratnom metru, najavljuju meteorolozi.

U noći između srede i četvrtka na severu i u planinskim predelima duvaće jak, povremeno olujni severozapadni vetar.

U četvrtak i petak na višim planinama očekuje se sneg i stvaranje snežnog pokrivača.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво