Читај ми!

Najveće rusko groblje van Rusije

Mnogo toga u Srbiji svedoči o vekovnim vezama sa Rusijom, a jedan od najznačajnijih spomenika je rusko groblje u Beogradu.

Šta je zajedničko Livadijskoj palati na Jalti u kojoj je održana čuvena konferencija 1945, i zgradi Vlade Republike Srbije? Arhitekta koji je radio na dvoru Romanovih - Nikolaj Krasnov, projektovao je obe.

I druga zdanja u Beogradu, poput Patrijaršije, zgrade Ministarstva spoljnih poslova... nose njegov potpis. U Srbiju je došao bežeći od Oktobarske revolucije. Jedan je od 70.000 belogardejaca koji su ostavili trag u srpskom društvu.

"Što se tiče samog uticaja vidimo i to da je već po njihovom dolasku u sastavu naše kraljevske akademije nauka bilo 15 ruskih akademika", rekao je Vladimir Milivojević, diplomirani politikolog i teolog.

Prema njegovim rečima, to je proporcionalno gledano najveći broj stranaca u nekoj akademiji.

A najveće rusko groblje van Rusije je na beogradskom Novom groblju. Od 1920. godine, o njemu je brinula ruska crkva. Posle Drugog svetskog rata, gotovo niko.

"Nažalost takva nam je istorija zajednička i u Rusiji i u Srbiji, sve što je imalo veze sa starim vremenima i starim ustrojstvom života se sasecalo", kaže protojerej Vitalij Tarasjev, starešina Podvorja RPC u Beogradu.

Pre šest godina počela je prva potpuna obnova, koja se sada privodi kraju. Ovog puta uz podršku država.

"To su naše zajedničke svetinje, mesta koja spajaju dva naroda i dve države i dve crkve", kaže protojerej Tarasjev.

Oko 4.000 Rusa sahranjeno je na četiri parcele. Osim ruskih intelektualaca, tu počivaju i vojnici poginuli u Prvom svetskom ratu.

Memorijalni spomenik ruske slave je prvo spomen obeležje u svetu podignuto u čast cara Nikolaja Drugog. Dok je Iverska kapela podignuta u znak protesta zbog rušenja originalne na Crvenom trgu u Moskvi.

Za ruske studente koji dođu u Srbiju, oni su i sada nezaobilazna stanica.

Branačinska Julija postdiplomac Fakulteta istorije i prava iz Tule. "Čula sam da u Beogradu postoji takvo groblje. Međutim, nisam znala da je tako veliko i značajno groblje posvećeno beloj migraciji", kaže Julija.

A biće još značajnije kada bude potpuno uređeno, nadaju se u gradskoj upravi. Obnova Ruskog nekropolja je prva faza u uređivanju Novog groblja.

"Očekujemo da dobije tu jednu, ako to mogu da nazovem, i turističku namenu u smislu obilaska Novog groblja svih onih koji su zainteresovani da se poklone onima koji su zadužili i naš narod i našu kulturu", kaže Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda.

Obnavljanje grobova onih koji su menjali lice Srbije biće završeno do polovine jula. Od prvog avgusta biće otvoreno za posetioce, a služba ruske crkve biće vraćena u Iversku kapelu.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво