Читај ми!

Baka Rajna se ne boji ni godina ni medveda

Zbog industralizacije polovinom prošlog veka, opustošena sela oko Prijepolja na sreću još nisu pusta. Jedna od onih koja je ostala je i baka Rajna Ivezić iz Gornje Kosatice. Ona je sreću našla i sačuvala na rodnom pragu.

Prijepoljska sela čekaju da ih se sete oni koji su otišli u gradove dok je industrijalizacija obećavala bolji i lakši život. Bogato darovana od prirode, rasuta na obroncima Zlatara i Jadovnika, još mogu da obezbede pristojnu zaradu, što znaju oni retki koji su se vratili, ali i oni koji sreću nisu ni tražili dalje od rodnog praga.

Tako govori i Rajna Ivezić, zadovoljna svojim životom, neumorna i puna volje, iako već zašla u osmu deceniju života.

Spisak briga ovde je sveden na štetu koju načine zveri, poput medveda, naviklog na Rajnine košnice ili veliki sneg - kad se iz kuće ne može. Sve drugo su tek odjeci gradskih nervoza. A ovde - za sneg će doći proleće, a za medveda - spremne petarde.

"U jedan sat noću njemu sam trag našla. Kome je međed ušao u kuću pa i meni",  kaže Rajna Ivezić iz sela Gornja Kosatica kod Prijepolja.

Žao joj lepote od koje crpi snagu i zdravlje, i veruje u dugovečnost u okrilju prirode, uz sokove od borovnica i žare, smrčak u medu, mleko, sir i kajmak, jutra koja zovu na rad i vazduh što nosi spokojan san.

"Nek su mi đeca i unučad živa i zdrava Bogu hvala, a ja sve živo radim, piliće odgajam i svinju i sira od koze i jarad im zakoljem i stignem i da pletem i vezem i heklam i znaš kolko ja tog čuda imam", priča Rajna.

Kad bi shvatili gde je bolje, veruje, mnogi bi se vratili iz gradova u kojima su besposleni i nezadovoljni. A njen recept za dobar život je jednostavan.

"Ja verujem da je za dobro raspoloženje najvažniji rad, a sad se na selu živi dobro. I struja i voda i kupatila sve ima. I ja nikad ne bih zamenila selo za grad", kaže Rajna Ivezić.

Još hitra, dobrog vida, i srećna zbog svakog svršenog posla, Rajna je prevarila svoje godine. Ne osvrće se mnogo, a unapred jasno vidi - ako ova sela ne živnu, dobro nam se ne piše.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво