Читај ми!

Verbić: Bez novih odluka o završnom ispitu

Nećemo donositi nikakve nove odluke koje se tiču završnog ispita, rekao ministar prosvete Srđan Verbić u beogradskoj školi "Starina Novak", gde je sa osmacima razgovarao posle završetka probnog testa male mature. Većini đaka najteži bio test iz fizike.

Verbić je rekao da ne očekuje iznenađenja na probnom ispitu i da je test pravljen tako da bude srednje težak, prenosi Tanjug.

Mesto gde se eventualno mogu donositi odluke može biti samo škola, u smislu još bolje pripreme za završni ispit polovinom juna, naveo je Verbić i dodao da je došao u školu da čuje reakcije učenika, koje su, kako kaže, glavni putokaz za dalji rad.

"Test za sve nas je da sve bude regularno i što relaksiranije", rekao je ministar tokom posete školi "Starina Novak" u kojoj su osmaci radili probni kombinovani test sa pitanjima iz biologije, hemije, fizike, istorije i geografije, koji se inače prvi put uvodi.

Komentarišući najavu premijera Aleksandra Vučića da bi od naredne školske godine đaci mogli ranije da idu u školu i da nastava počinje u 7.30, kako roditelji ne bi imali problem s decom zbog svog radnog vremena, Verbić je potvrdio da je to još nerešeno pitanje.

"Možda će tako biti, možda neće, u svakom slučaju ne spada u prioritete, do septembra ima dovoljno vremena", rekao je on i dodao da je za njega prioritet da se školska godina regularno privede kraju i da svi izađu zadovoljni.

Komentarišući jutrošnji sastanak sa sindikatima u obrazovanju, ministar Verbić je rekao da je postignuto razumevanje i da je, kako kaže, prerano govoriti o kompromisu.

Sindikati su bili konstruktivni i nisu bile samo plate na dnevnom redu, rekao je Verbić i naveo da je najava štrajka u organizaciji sindikata prosvete legitiman način borbe.

Osmacima najteža fizika

Ministar je nakon obraćanja novinarima razgovarao sa decom koja su završila test. Interesovao se koji je predmet bio najteži i od većine njih dobio je odgovor da je to bila fizika. Raspitivao se i koliko im je vremena trebalo i šta će reći roditeljima.

Direktor škole Vlada Vučinić rekao je da je osnovni cilj da se učenici upoznaju sa procedurom i da se bolje pripreme za završni ispit koji polažu od 16. do 18. juna.

Komentarišući pitanje novinara zašto je ministru bilo dozvoljeno da otvori vrata prostorije u kojoj su deca radila test, ako po pravilniku niko ne sme da uđe do završteka ispita, a ni novinarima i snimateljima to nije bilo omogućeno, direktor je kratko odgovorio da nije video da je ministar ušao u prostoriju.

Inače, deca su za rešavanje testa imala na raspolaganju 90 minuta ali su počela da izlaze već posle 45 minuta, uz komentar da test nije bio težak.

Učenik Filip Težan rekao je da je bilo sasvim dovoljno vremena i da mu je osim fizike sve bilo lako. Filip je odličan đak i planira da upiše Četrnaestu beogradsku gimnaziju.

Njegova drugarica Verica Nikolić rekla je da joj je hemija bila najteža a najlakša biologija.

"Uradila sam dve trećine pitanja", rekla je Verica i navela da nije odlučila koju će srednju školu upisati.

Učenik Sinan Sovronovski kaže da planira da upiše "sportsku školu" (Sportsku gimnaziju) jer trenira atletiku i ističe da se malo iznenadio kada je video ministra u školi.

Za njegovu drugaricu Jelenu Ristić, koja je odlična učenica, test je bio previše lak. Ona takođe planira da upiše gimnaziju.

Đaci sutra polažu probni test iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво