Otvoren park "Rozali Morton" u Beogradu

Povodom Dana planete zemlje, američka ambasada i Opština Savski venac uredile su u Beogradu park koji je ime dobio po ženi koja je pomagala Srbiji - Rozali Morton.

Uređenju parka prisustvovao je i ambasador SAD Majkl Kirbi. On je rekao da mu je drago što park koji je danas uređen nosi naziv po američkoj doktorki Rozali Morton, koja je u Srbiji radila tokom Prvog svetskog rata u okviru američke misije.

Američki ambasador je naveo da je Rozali Morton bila jedna od prvih žena koje su završile medicinu, i da je svojim radom u Srbiji postala pravi primer dobrih odnosa dvaju naroda i dveju zemalja.

"Rozali Morton je osnovala tri bolnice u Srbiji, pomagala je siročićima i poslala 60 srpskih studenata u Ameriku na studije medicine", istakao je Kirbi.

Američki ambasador je zahvalio i volonterima Crvenog krsta koji su učestvovali u uređenju parka "Rozali Morton" na Savskom vencu.

Predsednik Opštine Savski venac Dušan Dinčić rekao je da svaki građanin pojedinačno može da uradi mnogo na očuvanju životne sredine.

"Danas nama u Srbiji nedostaje solidarnost. Mi želimo da promovišemo one ljude koji su spremni da odvoje deo svog slobodnog vremena da bi učinili nešto za svoju zajednicu", istakao je Dinčić.

Park "Rozali Morton" se nalazi između ulica Heroja Milana Tepića, Ljutice Bogdana i Bulevara Aleksandra Karađorđevića.

broj komentara 0 pošalji komentar