Читај ми!

Nabujale reke, vanredno stanje u Lučanima

Poplave kod Lučana, Arilja, Kuršumlije i u kraljevačkom kraju. Proglašena vanredna situacija u Lučanima. Zbog teškog i vlažnog snega, jugozapad zemlje još ima problema sa strujom. Zahlađenje sa snegom i kišom gotovo je uništilo procvetalo voće. Prve procene štete samo u malinjacima su oko 15 miliona evra.

Saobraćaj je obustavljen na putu Lučani–Guča i Kraljevo–Goč, a na Ibarskoj magistrali su sve učestaliji odroni. Kiša i dalje pada, pa u Štabu za vanredne situacije preduzimaju mere kako bi zaštitili ugrožena područja.

Zbog obilnih kiša naglo je porastao nivo reke Bjelice, koja se izliva u okolini Lučana. Za meštane noćas nema spavanja, jer je voda već prodrla do nekih kuća. Ugroženo je više sela, a najteža situacija je u Pilatovićima i Đeraću.

Opštinski štab za vanredne situacije u Lučanima saopštio je da je predsednik te opštine, Mladomir Sretenović doneo odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji opštine Lučani.  

U odluci se navodi da će vanredna situacija trajati do otklanjanja posledica nastalih poplavom, javlja dopisnik RTS-a.

"I moja kuća i pekara su poplavljeni, u kuću ne mogu da uđem bez čizama. U dvorištu ima već pola metra. Ne vredi stavljati ni džakove, nemoguće je zaštititi se od ovog čuda", žali se meštanka sela Đerać kod Lučana.

Nadležni najavljuju pomoć domaćinstvima u poplavljenom području.

"Imamo u gornjem delu Lučana, u selu Viča oko 12 ugroženih kuća. U selu Turica trenutno jedno domaćinstava i u Guči trenutno jedno ili dva domaćinstva", navodi načelnik Odeljenja za vanredne situacije Čačka Dragiša Broćić.

Voda je prodrla i u hale i upravnu zgradu namenskog preduzeća ''Milan Blagojević'' u Lučanima.  

Poplavljena područja sutra će obići ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Dragan Glamočić.

Zbog nabujalih rečica prete i poplave kraljevačkom kraju. Ribnica se već izlila u mestu Kamenica.

Ulicama kraljevačog naselja Moše Pijade danas se i veslalo jer se voda izlila zbog zapušenih odvodnih kanala.

Nabujali Rzav, Moravica i bujični potoci u ariljskoj opštini ugozili su četrdeset kuća. Odbor za vanredne situacije u Arilju je angažjovao sve službe koje su na terenu, prate situaciju, bagerima prave nasipe i uklanjaju prepeke na rečnom toku.

Reka Banjska izlila se iz rečnog korita u blizini Kuršumlijske Banje i presekla glavni put, pa su sela oko te banje na jugu centralne Srbije potpuno odsečena od grada.

Predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić kaže da vodostaj te reke raste i da se za sada ne zna da li je neka kuća pored reke ugrožena.

Istovremeno iz rečnog korita se izlila i reka Toplica. 

Zlatiborski okrug u mraku

Ekipe elektrodistribucija još se bore sa kvarovima na dalekovodima koje je prouzrokovao jak sneg u Zlatiborskom okrugu.

Oko hiljadu potrošača na području Bajine Bašte i Arilja, Čajetine i 750 domaćinstava u Ivanjičkom kraju još je bez struje.

Kako bi pomogli meštanima sela Ljubiš, sektor MUP-a Srbije za vanredne situacije, u dogovoru sa EPS-om poslao je tri velika generatora.

Zahlađenje sa snegom skoro je uništilo voćnjake, a najgore su prošli malinjaci. Prave se i prve procene štete.

"Posle 24 sata od elemetarne nepogode,podatke koje sam ja dobio od članova Udruženja malinara "Crveno zlato", šteta u opštini Kosjerić od malinjak do malinjaka u procetima od 30 do čak 80 odsto. I ova kiša će da utiče dalje na ovaj rod", priča predsednik tog udruženja Vladimir Nikolić.

Predsednik Opštine Kosjerić Milijan Stojanić navodi da će šteta na teritoriji te opštine biti oko dva - tri miliona evra.

"Videćemo kalo mi kao lokalna samouprava možemo da pomognemo našim domaćinima", dodaje Stojanić.

Zbog obilnih kiša i snega koji se ledi, problema imaju i vlasnici plastenika. Poljoprivrednici strepe i od mrazeva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво