Ekonomijada, učenje i druženje mladih iz regiona

Tokom vikenda u Beogradu takmičili su se učenici srednjih ekonomskih škola. Na ovogodišnjoj Ekonomijadi, predstavili su programe svojih škola i razmenili iskustva. Važnije od takmičenja je, kažu, ideja regionalnog povezivanja mladih.

Sve je počelo pre šest godina kada su učenici Srednje ekonomske škole iz Sarajeva predložili da se organizje Ekonomijada, odnosno takmičenje škola iz regiona. Tako se ove godine u Beogradu okupilo dvaneset ekipa. Među njima su iskusni takmičari.

"Prošle godine sam učestvovala na Pametnoj ekonomijadi u Tuzli i stvarno je nezaboravno", kaže Šila Bećirević iz Sarajeva.

Azra Bešić iz Tuzle navodi da joj je ovo prva Ekonomijada, ali da ima iskustva sa drugih takmičenja.

"Prevashodno smo došli da se družimo i ovo takmičenje je nekako došlo u drugi plan", kaže Đorđe Luković iz Čačka.

U Pametnoj ekonomiji, kvizu koji se sastoji iz tri runde pitanja, takmičili su se učenici trećeg i četvrtog razreda.

"Trudili smo se da ovo organizujemo na najbolji način. Kviz nam je negde revijalnog karaktera, bitnije nam je da učestvujemo nego da pobedimo", kaže Aleksandra Zubović iz Druge ekonomske škole u Beogradu.

Martin Slavić iz Srednje ekonomske škole u Ljubljani kaže da su se priremali tako što su podatke tražili i preko inetreneta.

"Meni se sviđa ova ideja regionalnog povezivanja, da se upoznamo, da se zajedno takmičimo i da stvorimo nekakve kontakte za budućnost, i uopšte, jedan jako lep utisak ste ostavili kao domaćini", kaže Filip Satra iz Prve ekonomske u Zagrebu.

"Pametna ekonomija podrazumeva da vidimo gde su naša deca iz celog regiona u oblasti prava ekonomije. Samim učešćem ovde su svi pobednici", smatra Dejan Nedić, direktor Druge ekonomske škole u Beogradu.

Tako su se učenici upoznali sa smerovima i programima drugih ekonomskih škola. A uz druženje i učenje, kažu prevazilaze se stereotipi koji nas razdvajaju.

Na ovogodišnjoj Ekonomijadi prvo mesto pripalo je Drugoj ekonomskoj školi iz Beograda, drugoplasirani su učenici Srednje ekonomske škole iz Podgorice, a treći su đaci Ekonomske škole iz Čačka.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара