Читај ми!

Sećanje na žrtve bombardovanja

Polaganjem venaca i služenjem liturgije obeležava se Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja 1999. godine. Naša je obaveza da nikada ne bude zaboravljena nepravda koja je okončala život svih nevinih koji su stradali na području Srbije, poručio je predsednik Tomislav Nikolić.

Dan sećanja na stradale u NATO bombardovanju 1999. godine obeležava se nizom komemorativnih skupova i pomena. U Crkvi Svetog Marka patrijarh Irinej s arhijerejima služio je parastos žrtvama NATO agresije.

Predsednik Tomislav Nikolić položio je venac kod spomenika stradalima u Varvarinu.

"Od mene ne očekujte da zaboravim šta se dešavalo za vreme agresije na Srbiju, 78 dana i noći, od 24. marta do 9. juna 1999. godine. Ni to da su vazdušne snage NATO-a u nedelju 30. maja 1999. na dan verskog praznika i velike nedeljne pijace oko 13 časova sa četiri projektila bombardovale most na Velikoj Moravi", rekao je Nikolić.

"Većina nas nije zaboravila i oprostila", rekao je predsednik i dodao da bi neko to možda i učinio, ali, kaže, "nismo čuli iskreno izvinjenje za bezobzirno raketiranje mosta na kome je narod provodio verski praznični dan".

Poginulo je 10 ljudi, 17 teško, a više desetina lakše ranjeno, rekao je Nikolić.

"Naša je obaveza da nikada ne bude zaboravljena nepravda koja je okončala život svih nevinih koji su stradali na području Srbije i koju je nemoguće ispraviti za čitavu večnost. A za nevine stradalnike, među njima i Sanju Milenković, večno sećanje da ih ne zaboravimo i neka ih Bog čuva", kaže predsednik.

Tražimo istinu po svaku cenu, zbog mira u duši koji je moguć i pomirenja koje je i nama potrebno, poručio je Nikolić posle polaganja venaca.

Premijer Ivica Dačić položio je venac na spomen-obeležje na brdu Straževica u Rakovici. Rekao je da se tek sada, 15 godina posle NATO bombardovanja, u međunarodnoj javnosti sve više pominje da pravnog osnova za to nije bilo.

"Moramo da čuvamo sećanja na sve one koji su branili svoju zemlju, to su sve nedužne žrtve", rekao je Dačić.

Premijer je istakao i da je sigurno da su događaji koji su usledili nakon NATO agresije išli ka razbijanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje.

Dačić je istakao i da Srbija danas ostvaruje tek 65 odsto bruto društvenog proizvoda koji je imala 1989. godine "i zato nema mnogo vremena i mora žurnim i velikim koracima da ide dalje u svoju budućnost".

"Sastavni deo te budućnosti jeste i deo naše prošlosti i izvlačenje pouka iz nje - današnji dan služi da se ne zaboravi", rekao je premijer. 

Vence na spomenik položili su predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i porodice ubijenih pripadnika 210. bataljon veze Vojske Jugoslavije zastavnika Vlastimira Lazarevića i Vladimira Vujovića.

Ceremoniji su prisustvovali i ministar saobraćaja Aleksandar Antić i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali položio je venac na spomen-obeležje poginulim pripadnicima Gardijske brigade i pacijentima KBC "Dragiša Mišović" koji su stradali u NATO bombardovanju 20. maja 1999. godine. 

Polaganjem venaca kraj spomen-obeležja poginulim vojnicima, policajcima i građanima Vranja i okoline, danas je u Vranju obeležen Dan sećanja.

Venac na spomen-obeležje položio je i ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić, istakavši "da smo danas zajedno ovde da pokažemo da pamtimo, da se sećamo i da poštujemo žrtve".

Kraj Spomen-obeležja ''Herojima 37. motorizovane brigade'' u kasarni ''Stefan Nemanja'' u Raškoj obeležen je Dan sećanja na poginule u NATO bombardovanju.

Venac je položio i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, istakavši da je "u to vreme stradanja, veza vojske i naroda pokazala svoju čvrstinu i neraskidivost". On je istakao i da je "vojska hrabro branila svoj narod, a narod se sa svojom vojskom srodio", navelo je Ministarstvo odbrane na svom sajtu.

Ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin zatražio je u Leposaviću od Ujedinjenih nacija da objave izveštaj o posledicama bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom 1999. godine.

"S ovog mesta tražim od UN-a da objave izveštaj o bombardovanju osiromašenim uranijumom, gde su sve padale bombe s osiromašenim uranijumom, gde su nam zatrovali vodu, vazduh, zemlju", rekao je Vulin na obeležavanju 15. godišnjice NATO bombardovanja Srbije.

U Novom Sadu je, polaganjem venaca u kasarni "Jugovićevo" i komemorativnim skupom, obeležena 15. godišnjica od početka NATO bombardovanja.

Vence su položili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, delegacije Garnizona Novi Sad, SUBNOR-a Novi Sad, kao i porodice poginulih pripadnika Vojske Srbije. Vučević je na skupu rekao da je NATO bombardovanje jedan od najtragičnijih događaja u istoriji Srbije i Novog Sada.

Predstavnici institucija lokalne samouprave Kosovske Mitrovice i Zvečana i predstavnici Društva srpsko-ruskog prijateljstva danas su polaganjem venaca na Spomenik istine kod glavnog Ibarskog mosta i na Trgu Braće Milić u Kosovskoj Mitrovici obeležili godišnjicu NATO bombardovanja.

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić istakao je da posledice NATO bombardovanja 1999. osećamo i danas.

Predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Dragan Nedeljković naglasio je da se današnji dan mora pamtiti, a načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Vasa Jelić rekao je da je sve što se dogodilo tokom bombardovanja 1999. godine nešto što se nikada niti može niti sme zaboraviti.

Polaganjem venaca na spomen-obeležja na Univerzitetskom trgu u Nišu odata je pošta žrtvama NATO bombardovanja, gde je poginulo 56 a ranjeno više od 200 Nišlija.

Venci su položeni i na spomen-obeležje u kasarni "Rasina" u Kruševcu, a predstavnici javnog i političkog života Kruševca i Rasinskog okruga, pripadnici Vojske Srbije i porodice palih boraca odali su poštu svim žrtvama NATO agresije.

U kasarni "Car Lazar" vojnici Kruševačkog garnizona i rodbina nastradalih simbolično su posadili 15 sadnica japanske trešnje u znak sećanja na dan kada je snaga oružja nadjačala snagu razuma, u proleće 1999. godine.

U Jagodini je polaganjem cveća na spomen-ploču osmorici poginulih policajaca u zgradi Policijske uprave i na spomen-bistu potpukovnika Vojske Jugoslavije pripadnika 63. padobranske brigade Gorana Ostojića, počelo obeležavanje 15. godišnjice početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Predstavnici lokalne samouprave, Vojske Srbije, MUP-a, porodica žrtava bombardovanja, boračkih udruženja, civilnih organizacija i političkih stranaka, položili su vence na spomenik stradalim Smederevcima.

Predstavnici beogradske Opštine Obrenovac položili su vence na spomen-obeležje poginulima tokom NATO bombardovanja 1999. godine. Vence su položili predsednik Opštine Miroslav Čučković, zamenik predsednika Dragoslav Mršević i zamenik predsednika Skupštine Obrenovca Aleksandar Lukić.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара