Читај ми!

Predstavljena knjiga o atentatu na Đinđića

U Beogradu je predstavljena knjiga pukovnika policije u penziji Mileta Novakovića "Državo, ruke uvis" koja detaljno opisuje atmosferu i atentat na premijera Zorana Đinđića 2003. godine.

Penzionisani pukovnik MUP-a Srbije Mile Novaković rekao je, na predstavljanju svoje knjige "Državo, ruke uvis", koja govori o ubistvu premijera Zorana Đinđića, da je od oktobarskih promena do atentata u martu 2013. godine postojao politički pritisak na rad policije, koji je "nekada pomagao, a nekada odmagao" u rešavanju zločina.

"Mnogo je pritiskala politika, to je negde pomagalo, a negde odmagalo", odgovorio je Novaković na pitanje Tanjuga, u kakvoj političkoj atmosferi su policija i pravosuđe dočekali 12. mart 2003. godine kada je ubijen premijer.

Naveo je da je jedan od tajnih zahteva pobune "Crvenih beretki" bilo puštanje preostalih pritvorenih pripadnika Zemunskog klana za otmicu Miroslava Miškovića, i da je to i ostvareno kroz politički pritisak kada su pušteni posle protesta.

Govoreći o političkoj pozadini ubistva Đinđića i poslednjih dana najavljivanoj istrazi, nekadašnji čelnik srpske policije, koji je vodio akciju "Sablja", ocenio je da od toga "nema ništa".

"Opet će par dana da se priča o političkoj pozadini i opet ništa neće biti", rekao je Novaković i dodao da će verovatno opet da se čeka šta će iz zatvora da kaže Milorad Ulemek Legija, za koga je rekao da priča "prazne priče".

Bivši premijer Zoran Živković takođe ne veruje da će medijski najavljena istraga koju pominje izvestilac za Balkan Jelko Kacin nešto doneti, niti da će Evropski parlament usvojiti tu inicijativu.

Živković, koji je vodio vladu nakon ubistva Đinđića, smatra da je njegov kabinet smenjen kada je počelo otkrivanje političke pozadine.

"Do danas ništa nije urađeno da se istraga završi i ne vidim nikoga na vlasti da se time bavi", kazao je Živković.

On je kao prvoosumnjičene za političku pozadinu označio "klan Miloševića".

"Motiv i novac za ubistvo Đinđića imao je klan Milošević. To nije samo porodica, već i njihovi tužioci, omiljeni opozicionari, novinari", zaključio je bivši premijer.

Ni zamenik tužioca za ratne zločine, i nekadašnji tužilac Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala Miroljub Vitorović nije optimista da će biti otkrivena politička pozadina ubistva. Mnogi iz tog vremena su ostali u "pravosuđu, politici, ekonomiji i medijima", rekao je Vitorović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво