Читај ми!

Od političara do simbola nacije

Zoran Đinđić ostaće simbol jedne propuštene šanse za demokratizaciju, kaže istoričar Predrag Marković. Sa druge strane, Slobodan Milošević je gotovo zaboravljen.

Navršilo se osam godina od smrti nekadašnjeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića. Umro je u pritvoru Haškog tribunala pre kraja suđenja za ratne zločine. Sutra se navršava 11 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića. Da li je proteklo dovoljno vremena da bismo o njima mogli da sudimo objektivno?

Istoričar Predrag Marković rekao je za RTS da su se okolnosti već promenile. Smatra da se danas devedesete vide u jednom drugom svetlu, "ne tako crno-belo kao što smo gledali u početku 21. veka".

"Što se tiče Đinđića, on je postao dobro za našu demokratsku tradiciju, simbol borbe za demokratiju, jedna neostvarena šansa, tako da pamćenje na Đinđića podseća na Kenedijev slučaj", rekao je Marković.

On je, kaže Marković, ostavio traga u idejama i govorima i ostaće simbol jedne propuštene šanse za demokratizaciju.

Zoran Đinđić se danas masovno citira, čine to i oni koji mu nisu bili politički bliski. Milošević je gotovo zaboravljen.

Marković dovodi u pitanje da li je Milošević imao ideje. "Mi ne znamo da li je Milošević reagovao na dnevnoj bazi na političke i državne izazove. Mi nismo sigurni da je on imao neku trajnu strategiju, s obzirom da je više puta potpuno menjao pravac politike", objasnio je Marković.

Prema njegovim rečima, ono što donekle može da opravda Miloševića jeste to što je upao u jedan međunarodni vihor koji je prevazilazio njegove snage, ali i činjenica da od 1992. nikada nije imao inicijativu, nikada nije prvi povlačio poteze.

Dejtonski sporazum je, međutim, ističe Marković,  u velikoj meri njegovo delo. Sada se Dejtonski sporazum smatra temeljem Republike Srpske.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво