Читај ми!

Osude pretnji LGBT aktivistima

U razgovoru sa predstavnicima Gej-strejt alijanse, zaštitnik građana Saša Janković podržao napore te organizacije za ukidanje diskriminacije LGBT osoba i oštro osudio telefonsku pretnju smrću njenim aktivistima. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić traži otkrivanje i rigorozno kažnjavanje onih koji su uputili pretnje.

Zaštitnik građana Saša Janković je, u razgovoru sa predstavnicima Gej-strejt alijanse, podržao napore te organizacije za ukidanje diskriminacije LGBT osoba i oštro osudio pretnju smrću njenim aktivistima.

"Nema nikakvog opravdanja za pretnje nasiljem i državni organi ih moraju oštro sankcionisati", naveo je Janković u saopštenju i istakao da je Srbija zemlja svih njenih građana, ravnopravnih bez obzira na bilo koje lično svojstvo.

Pojedinci koji misle drugačije i prete drugima napadom na život treba da osete oštrinu njenih zakona, navodi se u saopštenju i ističe da je svako do danas imao priliku da se obrazuje o raznovrsnosti ljudskog rodnog i seksualnog identiteta, da pobedi predrasude i homofobiju u sebi.

Oglasila se i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, koja je najoštrije je osudila pretnje smrću aktivistima i aktivistkinjama Gej-strejt alijanse.

U saopštenju za javnost poverenica ističe da ovakve pretnje nasiljem moraju biti rigorozno sankcionisane, jer je to siguran način da se stane na put široko rasprostranjenoj diskriminaciji, napadima i govoru mržnje kojima su gotovo svakodnevno izloženi pripadnici i pripadnice LGBT populacije.

Koliko je u Srbiji raširena homofobija, govore i podaci iz poslednjeg istraživanja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koje je pokazalo da je u porastu socijalna distanca prema ovoj manjinskoj društvenoj grupi: osam od deset građana i građanki Srbije ne želi ih u porodici, svaki drugi ih neće za prijatelja, a svaki treći za komšiju.

Zbog toga je potrebno da svi državni organi hitno i neodložno intenziviraju rad na menjanju stavova i suzbijanju predrasuda prema LGBT osobama i promovisanju ljudskih prava i tolerancije, navodi se u saopštenju.

Gej-strejt alijansa saopštila je juče da su joj preko mobilnog SOS telefona, koji služi za prijavljivanje nasilja i diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, upućene pretnje smrću ističući da očekuje od policije da preduzme hitne korake kako bi se počinilac identifikovao i priveo pravdi.

Kako je navedeno, muški glas koji se javio preko telefona vređao je i opsovao izvršnu direktorku GSA koja se javila na telefon, a nakon toga je povikao: "Sve vas treba pobiti"'.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво