Dani Kočine krajine

Manifestacijom "Dani Kočine Krajine" počelo obeležavanje 211. godine od pogubljenja kapetana Koste Koče Anđelkovića, vođe bune protiv Turaka, u istoriji poznatoj kao Kočina krajina.

Stanovnici Kočinog sela kod Jagodine i Tekije kod Kladova, manifestacijom "Dani Kočine Krajine" počeli su dvodnevno obeležavanje 211. godine od pogubljenja kapetana Koste Koče Anđelkovića, vođe bune protiv Turaka, u istoriji poznatoj kao Kočina krajina.

Svečanost je počela parastosom Koči i 60 njegovih drugova i polaganjem venca na njegov spomenik u centru sela, a nastavljena je na platou kod Kočinog hrasta, na levoj obali Velike Morave gde je, prema predanju, Koča Anđelković doneo odluku o podizanju bune, smotrom kulturno-umetničkih društava i takmičenjem u kuvanju riblje čorbe.

Dočekom gostiju i pozorišnom predstavom Gradskog pozorišta iz Jagodine manifestacija je počela, a biće završena u nedelju takmičenjem u šahu i ispraćajem gostiju.

Kapetan Koča je prvi u Srbiji počeo borbu protiv turske vlasti, stvorivši slobodnu teritoriju u centralnoj Srbiji prozvanu po njemu Kočina krajina, koja je trajala od decembra 1787. do septembra 1788. godine.

Nada za oslobađanje od ropstva 

Kako ocenjuju istoričari, iako je kratko trajala, ostavila je dubok trag na svest srpskog naroda i dala nadu za oslobođenje od turskog ropstva.

Direktor Istorijskog arhiva u Jagodini Dejan Tanić izjavio je da je Koča bio kapetan austrijske vojske u austrijsko-turskom ratu, a Kočina krajina "ima izuzetan značaj ne samo u istoriji srpskog naroda, već i u evropskoj istoriji novog veka".

Kočina krajina bila je sastavni deo mnogo šireg evropskog sukoba, nego što se zna u našoj javnosti. "To je, zapravo, bio sve evropski rat koji je trajao od 1778. do 1792. godine. U tom ratu učestovale su Velika Britanija, Danska, Švedska, Rusija, Austrija i Turska", objasnio je Tanić.

Direktor Istorijskog arhiva u Jagodini je dodao da su se glavne borbe Srba - dobrovoljaca i Turaka vodile na širokom području od Dunava do severnih granica Niške nahije.

"Poseban značaj Kočine krajine ogleda se u tome što su se tada ratničkom zanatu učili svi ili gotovo svi, značajni učesnici Prvog srpskog ustanka - od Karađorđa do Petra Dobrnjca, pa Kočina krajina, predstavlja svojevrstan uvod u Prvi srpski ustanak", rekao je Tanić.

Koča je rođen u selu Panjevac kod Jagodine, prema pričanjima njegovih potomaka, 1750. godine. Turci su ga uhvatili i živog nabili na kolac u Tekiji 1788. godine sa još 60 njegovih drugova.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво