Читај ми!

Ukinuta svaka peta presuda

Apelacioni sud ukinuo svaku petu prvostepenu presudu i vratio na ponovno suđenje. Najveći broj odluka ukinut zbog bitne povrede odredaba Zakonika o krivičnom postupku. Ovaj podatak je alarm koji se mora ozbiljno shvatiti, kažu u Komitetu pravnika za ljudska prava.

Prošle godine je Krivično odeljenje Apelacionog sud u Beogradu ukinulo svaku petu prvostepenu presudu i te predmete vratilo na ponovno suđenje, rečeno je agenciji Beta u tom sudu.

Predsednik Apelacionog suda u Beogradu Duško Milenković rekao je da je najveći broj odluka ukinut zbog bitne povrede odredaba Zakonika o krivičnom postupku.

Tokom 2013. godine Krivično odeljenje je rešilo ukupno 14.135 predmeta, od kojih je oko 2.800, odnosno 20 odsto vraćeno na ponovno suđenje.

Statistika pokazuje i da je oko 65 odsto prvostepenih odluka potvrđeno, oko 12 odsto odluka preinačeno, a oko tri odsto predmeta je rešeno na drugi način, na primer, odbacivanjem žalbe.

Milenković je naveo da mu je "nejasno zbog čega nastaju negativni komentari kod ukidanja prvostepenih presuda", jer, kako je naveo, "žalbeni sud ni na koji način ne prejudicira konačnu odluku".

Neke od presuda Apelacionog suda u Beogradu koje su nedavno izazvale nezadovoljstvo javnosti bile su one o oslobađanje pripadnika "gnjilanske grupe" zbog, kako je obrazloženo, nedostatka dokaza, kao i oslobađajuća presuda protiv vlasnika propale piramidalne štedionice "Jugoskandik" Jezdimira Vasiljevića zbog apsolutne zastarelosti.

"Imajući u vidu da je obaveza drugostepenog suda da uvek ukine prvostepenu presudu ako postoji apsolutna bitna povreda postupka ili kada je činjenično stanje u prvostpenom postupku pogrešno ili nepotpuno utvrđeno, nalazim za potrebnim da skrenem pažnju javnosti da bi održavanje takve prvostepene odluke na snazi značilo da je žalbeni sud postupio suprotno zakonu", rekao je Milenković.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević ocenio je da je podatak da je svaki peti predmet vraćen na ponovno suđenje alarm koji se mora ozbiljno shvatiti.

"Treba ozbiljno preispitati odgovornost samog Apelacionog suda - da li je opravdano što se toliki broj predmeta vraća na ponovno suđenje, ili je problem u kvalitetu prvostepenih presuda. To je pitanje i odgovornosti onih koji kontrološu pravousuđe, dakle Visoki savet sudstva mora imati svoj stav", rekao je Antonijević.

On je upozorio da takva situacija može da parališe sistem pravosuđa.

"U nekim ozbiljnim državama ovo bi bio ozbiljan alarm. Ako skoro trećinu presuda vratite, vi ceo sistem opterećujete - ne postoji mogućnost da u kratkom periodu okončate postupak i to građane košta i živaca i sredstava", rekao je Antonijević.

Kako je naveo, za ozbiljniju analizu neophodno je usavršiti sistem praćenja predmeta koji će omogućiti da se uđe u konrektne slučajeve.

Statistika Apelacionog suda pokazuje i visok procent rešenih predmeta za prošlu godinu.

U 2013. godinu Krivično odeljenje je "ušlo" sa 2.026 nerešenih predmeta, a u toku godine primilo je još 13.796 novih predmeta, tako da je u radu imalo ukupno 15.822 predmeta.

"S obzirom na to da je rešeno 14.135 predmeta, Krivično odeljenje u 2013. godini beleži smanjenje ukupnog broja predmeta u radu za 90 odsto, što je do sada najbolji rezultat rada Krivičnog odeljenja od osnivanja suda", rečeno je u Apelacionom sudu.

Prošle godine taj sud je u 237 predmeta otvorio pretres i to su bili slučajevi u kojima je jednom već ukinuta prvostepena presuda, pa je drugostepeni sud morao da reši predmet.

Apelacioni sud u Beogradu pokriva teritoriju na kojoj živi oko 2,3 miliona stanovnika i njemu radi 82 sudija, uključujući i predsednika suda.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво