Besplatan "Jezički koktel" za srednjoškolce

Srednjoškolcima u Šestoj beogradskoj gimnaziji studenti i diplomci filologije vikendom drže besplatne časove stranog jezika. Projekat "Jezički koktel" čini 12 jezika, a nastavu drži 27 profesora. Korist je obostrana - studenti steknu praksu, a đaci uštede na plaćanju časova.

U Šestoj beogradskoj gimnaziji studenti i diplomci filologije vikendom srednjoškolcima drže besplatne časove. Projekat "Jezički koktel" koristan je svima, studentima znači praksu a đacima uštedu.

"Jezički koktel" čini 12 jezika. Polaznici polažu test kojim se utvrđuje nivo znanja, a onda se prema rezultatima formiraju i grupe. Časovi se razlikuju od redovne nastave.

"Dosta se razlikuju i veoma su edukativni, i profesori se trude da nam na neki novi način približe gradivo i zanimljivo je", rekao je Marko Ajdarić iz Medicinske škole u Beogradu.

Osim što mogu da nauče nešto novo, mogu i da se dodatno druže sa drugarima. Korist je obostrana - đaci dobijaju besplatne časove, a filolozi preko potrebnu praksu.

"Upravo sam održala prvi čas i jako sam srećna i ponosna, mislim da su i devojke zadovoljne i da su naučile neke korisne stvari", kaže Katarina Vučković, studentkinja francuskog jezika.

Sanja Despotović, dilomirani japanolog, kaže da đake najviše interesuje japanska pop kultura, ali da uglavnom žele da u budućnosti ozbiljno nastave da se bave jezikom.

"Oni dobijaju potpuno validnu referencu u radnoj biografiji i profesorsko iskustvo, zato što će svaki poslodavac pre da primeti nekog ko je imao iskustvo u radu sa ljudima", kaže Antonija Radulović, organizatorka "Jezičkog koktela"

Ove godine prijavilo se 200 učenika, a nastavu drži 27 profesora. Uskoro bi ovde trebalo da se uče i norveški i kineski jezik.

"Ovo je jedan primer na koji način može inicijativom učenika da se napravi jedan sjajan projekta. Mi smo obezbedili prostor i omogućili im da imaju tu potpunu slobodu da rade ono što žele", rekao je direktor Šeste beogradske gimnazije Rade Zejak.

Kurseve koji traju 15 nedelja predavači sami osmišljavaju. A organizatori se nadaju da će se u program naredne godine uključiti daleko više učenika.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 18. feb 2014, 17:54) - Снежана [neregistrovani]

Одговор Сари

Ово није "привилегија београђана", идеја је потекла од ученика "Шесте", организатори су ученици-волонтери, предавачи су студенти језика, такође волонтери... Ни један једини динар боли чијег новца није уложен у реализацију те стога нема места љутњи. Зашто се негде не организује треба питати те људе који се не организују... Једина је привилегија можда та што су сви студенти баш у Београду, али то није "кривица" ученика који су ово организовали... Мени је чудно зашто овакав текст не изазове речи хвале и похвале или не покрене и друге људе на акцију већ на критику?

(utorak, 18. feb 2014, 10:09) - Sara [neregistrovani]

jezici svuda

zasto se ovakvi projekti ne organizuju u celoj Srbiji a ne samo u Beogradu.Zasto Beograd uvek ima sve privilegije i udrugim delovima Srbije ima dece koja bi isto nesto da nauce....

(utorak, 18. feb 2014, 10:01) - Нуша [neregistrovani]

Није знање знање знати

Већ је знање знање дати.
Све честитке и велики поздрав организаторима!