"Domaća pamet" protiv ambrozije

Miloš Stanković konstruisao je uređaj koji uništava ambroziju u korenu pomoću određene frekvencije i struje, bez pesticida. Krajem godine u Srbiji trebalo bi da počne da se gradi fabrika koja će proizvoditi taj uređaj.

Krajem godine u Srbiji trebalo bi da počne da se gradi fabrika za proizvodnju uređaja za uništavanje ambrozije.

Oni koji su alergični na ambroziju, mogli bi već od ovog leta lakše da dišu, ako se primeni pronalazak Miloša Stankovića, uređaj koji uništava korov u korenu pomoću određene frekvencije i struje, bez pesticida.

Stanković kaže da taj uređaj razvija pet godina, u poslednje vreme sam ga je usavršio i da je atestiran na području Beograda, u Sloveniji i Švedskoj.

"Ove sezone se planira veća primena tog uređaja na površini grada Beograda gde su podršku dali Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Gradsko zelenilo, a ako sve bude uspešno prošlo, krajem godine bi trebalo da se gradi fabrika i da se taj uređaj proizvodi", kaže Stanković.

Uređaj je testiran u međunarodnim institutima, među kojima su i "Švedski univerzitet" i "Institut za poljoprivredu", a Miloš ga je predstavio na tribini nordijske alijanse, koja promoviše primenu tehnologija koje ne ugrožavaju životnu sredinu. Nordijska poslovna alijansa organizuje tribine posvećene održivom razvoju, kako bi pokazala važnost ekološkog poslovanja u Srbiji.

"Loš uticaj postoji od strane naše kompanije u vidu potrošnje električne energije, goriva i elektromagnetnog zračenja kao i odlaganja različitih vrsta otpada. Ono što mi radimo u cilju zaštite životne sredine i smanjenja lošeg uticaja je reciklaža svog otpada koji sakupljamo", kaže Kristina Mitrović iz "Telenora".

Irena Doboš iz "Ikee" kaže da do 2020. godine ta kompanija želi da bude energetski nezavisna, da proizvodi više energije nego što je koristila u svojim delatnostima.

"Mi promovišemo da ljudi žive na (energetski) održiv način u svojim domovima, pomažemo im da štede energiju, vodu, ne bacaju hranu", navodi Doboš.

Srbija troši dva i po puta više energije po jedinici proizvoda nego zemlje Evropske Unije.

"Za nas je veoma važno da shvatimo koliko je bitno da imamo energetski efikasnu proizvodnju, proizvode koji su rađeni od recikliranih materijala, proizvode koji štede prirodne resurse", kaže Siniša Mitrović iz Odbora PKS-a za životnu sredinu.

Iskustva skandinavskih zemalja mogu se primeniti i u Srbiji, kako bi se iskoristio potencijal reciklažne industrije kao nove grane privrede, a smeće kao resurs moglo bi da obezbedi Srbiji godišnji prihod od preko 100 miliona evra.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи