Читај ми!

Dan državnosti Srbije

U Srbiji obeležen Dan državnosti. Predsednik Tomislav Nikolić uručio odlikovanja pojedincima i predstavnicima institucija. Premijer Ivica Dačić položio lovorov venac na sarkofag vožda Karađorđa u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu.

Svečanim skupovima u Beogradu i Oplencu obeležen Dan državnosti Srbije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je venac na spomenik Neznanom junaku na Avali, a u Spomen knjigu je napisao:

"Današnja Srbija vas je dostojna, dostojna je svih vaših muka i svake kapi krvi, koju ste prolili, za njenu decu i tako će da bude i kada nas više ne bude". Polagnju venca prisustvovao je i ministar odbrane Nebojša Rodić.

Predsednik Nikolić je potom, u zgradi Predsedništva na svečanoj ceremoniji uručio 89 odlikovanja pojedincima i predstavnicima institucija.

"Znamenjima koja vam danas uručujem kažem vam hvala u ime građana Srbije i u ime onih koji ne dostižu do vaših rezultata iako mnogo vrede. Postali ste primer i putokaz, po mom mišljenju potpuno zasluženo", rekao je Nikolić. 

Nikolić je istakao da su ga građani Srbije ovlastili da "menja vrednosna merila kojima nisu bili zadovoljni" i da je zato u njihovo ime dodelio društvene pohvale onima čiji je doprinos u različitim oblastima zavredeo divljenje ne samo Srbije, nego i znalaca širom sveta.

"Žao mi je što ne mogu svima odjednom. Tada nam se ne bi događalo, a nije jednom, da naše institucije i pojedinci budu nagrađivani za svoj rad u međunarodnoj zajednici, a da u svojoj kući, svojoj Srbiji, nisu ni primećeni ni pohvaljeni", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je dobitnicima odlikovanja rekao da poštovanje rada i stvaralaštva, isticanje izuzetnih i zaslužnih, nije samo značajna satisfakcija dobitnicima priznanja, nego put kojim se izgrađuje društvo i šalje poruka da je vredno posvetiti se, stvarati, da će ogromni napori i dostignuća biti primećeni i nagrađeni.

Nikolić je naveo da mu dežurni kritičari, pošto "nemaju zbog čega", prigovaraju zbog broja odlikovanja.

"Pozivam ih da ukažu na onog od vas koji nije zaslužio da mu se Srbija, makar na ovaj način, zahvali za ono što je za nju učinio.

Vama od srca čestitam priznanja, a svim građanima Sretenje, Dan državnosti Srbije", rekao je Nikolić nagrađenima.

Predsednik Srbije priredio je prijem za visoke zvanice sa koga je poručio da u Srbiji svi treba da budu jedinstveni i da učine sve što mogu radi opstanka i napretka svog naroda.

Dačić: Danas je vreme za jedinstvo

Premijer Srbije Ivica Dačić položio je lovorov venac na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu i poručio da današnje vreme nije vreme za eksperimentisanje sa državnošću, već vreme za jedinstvo.

Čestitajući građanima Dan državnosti, Dačić je rekao da taj praznik nema samo simbolični značaj na oslobodilačke težnje srpskog naroda, već što je mnogo značajnije sećanje na prve tekovine držanosti i ustavotvornosti i bitku za izgradnju moderne države kakva Srbija želi da bude u budućnosti.

"I u to vreme u tom Ustavu bilo je zapisano da država Srbija zavisi od turskog sultana i cara. Danas su međunarodni uslovi takvi da govore o tome da Srbija mora grčevito da se bori za svoje državne i nacionalne interese. Vreme u kojem smo nije vreme za eksperimente sa državnošću, već vreme da jedinstveno krenemo putem koji će nas voditi ka sigurnoj budućnosti", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima snaga naroda je bila uvek u tome da prepozna šta je to najbolje za Srbiju a to je evropski put, ali i očuvanje nacionalnih i državnih interesa. Premijer je poželeo da se Srbija više nikada ne bori za svoju slobodu, već da svakodnevnu borbu vodi za razvoj, za zemlju u kojoj će sve postati normalno, a normalno postati pravilo, a ne izuzetak.

Povodom Sretenja, državnog praznika Srbije i opštinske slave u Zubinom potoku je održana svečana akademija sa koje je ministar Aleksandar Vulin poručio da Vlada Srbije koja god bude bila neće priznati nezavisnost Kosova. 

Povodom Dana državnosti delegacije grada Kraljeva, Vojske, Policije, Pokreta veterana i Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije Jovo Kursula, položile su vence na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine. Na Ljubiću kod Čačka, delegacije Grada Čačka, Moravičkog okruga, Policijske uprave i Mesne zajednice Ljubić, položile su lovorove vence i cveće.

Sećanje na borbu za oslobođenje 

Dan državnosti Srbije slavi se na Sretenje u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kad je u Orašcu počela borba za konačno oslobođenje od petovekovne Turske vladavine.

Vrlo brzo nakon toga Srbi su ušli u otvoreni rat sa Turskom, čiju su vojsku nekoliko puta potukli. Najveće pobede ustanici su izvojevali kod Ivankovca 1804. godine, na Mišaru i kod Deligrada 1805. godine.

Slom ustanka počeo je 1812. godine pošto su Rusi morali da se povuku zbog Napoleonovog pohoda na Moskvu. Potpisan je Bukureški mir, kojim je bilo predviđeno da Srbija dobije autonomiju i da se Turci vrate u Beograd - uslove koje Srbi nisu hteli da prihvate.

Posle toga turska vojska napala je oslobođenu teritoriju iz tri pravca. Otpor srpskih ustanika slomljen je padom Beograda 7. oktobra 1813. godine.

Iako ugušen Prvi srpski ustanak utro je put za dalju borbu Srba za oslobođenje, koja je nastavljena dve godine kasnije podizanjem Drugog srpskog ustanka u Takovu.

Na Sretenje, 1835. godine, knez Miloš Obrenović proglasio je prvi srpski ustav i jedan od prvih demokratskih ustava u Evropi.

Tvorac jednog od najliberalnijih evropskih ustava tog vremena je Dimitrije Davidović, učeni Srbin iz Austrije i knjažev sekretar. U njemu su bile izražene potrebe srpskog društva za emancipacijom, razbijanjem feudalnih ustanova i autokratske vladavine.

Ovaj datum je uzet kao početak stvaranja moderne srpske države i kao nacionalni praznik se slavi od 2001. godine.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи