Читај ми!

Ima li opšte kulture bez guglovanja

Kada biste morali da birate, da li biste pre zaposlili nekoga ko ne zna šta je Gugl ili nekoga ko ne zna ko je bio Gete i šta je pisao. Ima li danas opšte kulture bez guglovanja?

Šta je to opšta kultura? Da li se menja i da li je pogrešno očekivati od današnjih mladih generacija da poštuju isto što i njihovi roditelji.

Kada biste morali da birate, da li biste pre zaposlili nekoga ko ne zna šta je Gugl ili nekoga ko ne zna ko je bio Gete i šta je pisao. Ima li danas opšte kulture bez guglovanja?

"Pre 30-40 godina to nismo mogli da smatramo opštom kulturom i ranije se opšta kultura uglavnom vezivala na generalno znanje iz nauka, umetnosti, istorije i drugih društvenih i prirodnih nauka", kaže kulturolog Maja Vukadinović. 

Sve to se lako može naći na internetu ako ste informatički obrazovani.

Vukadinovićeva je rekla da danas opšta kultura predstavlja i poznavanje Instagrama ili koliko jedan tvit ima karaktera, razne podatke vezane za informacionu pismenost.

Danas su stručno znanje i efikasnost ispred opšte kulture i prosvećenosti.

"Moram da kažem da je sve manje firmi koje se bave testovima opšte kulture kada zapošljavaju ljude, bez obzira na kojoj poziciji. Nekako se stiče utisak da je bitnija neka uska specijalizacija za što brže i što efikasnije dosezanje rezultata", smatra stručnjak za marketing Nataša Pavlović Bujas.

Zato se današnji testovi opšte kulture, kada ih ima, dramatično razlikuju od onih pre trideset godina. Raskoljnikova je zamenio Hari Poter. U boljem slučaju.

Nataša Pavlović Bujas je dodala da ste nekada morali da znate sve klasike iz svih oblasti umetnosti, a danas je to poneko pitanje koje promakne, više se sve bazira na dnevno-političkoj stvarnosti koja je oko nas.

I takve olakšane testove jedva prođe polovina kandiata. Mogući razlog je što umesto da se estrada kultiviše, kod nas se estradizuje kultura.

U testovima na prijemnom za Filozofski fakultet pojavljuju se i pitanja u vezi sa folk pevačicama, jer, čini se da one danas nameću kulturne standarde većini.

"Imali ste pitanje šta nosite na more od knjiga, danas ne smete da pomislite. Izgledalo bi šaljivo i podsmevački da pitate neku pevačicu koju knjigu nosi na more. Znači, sam koncept ne da se promenio nego je nestao. Znači nestala je ideja da treba da konzumirate nešto što se nekad zvalo opšta kultura", rekao je istoričar Predrag Marković.

Iako nam je ona bliža nego ikada ranije.

Marković kaže da je internet čudesna stvar, a najviše se koristi za pornografiju i mace, oni romantičniji gledaju mace i slike iz života poznatih.

"Selekcija sadržaja zavisi od nas samih, ali i od naših veština, medijske pismenosti, informatičke pismenosti, poznavanja kritičkog mišljenja, znati da odaberemo prave informacije, da dođemo do njih i da ih kritički evaluiramo", navela je Maja Vukadinović.

Istoričar Pedrag Marković kaže da je pre 20 godina bilo nezamislivo teško naći neki podatak, dok ga sada možemo naći na tri klika.

Urušavanje opšte kulture je svetski trend. Svuda govore o tome kako mlade generaciije ne poštuju prave vrednosti. Na prvom mestu im je brzina. Bilo da je u pitanju hrana, muzika ili knjige. Ipak, malo toga što danas zaokuplja pažnju mladih može da postane deo opšte kulture. Zato ne treba da brinemo. A kad zaškripi tu je Gugl.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво