Читај ми!

Vetar jenjava, nema više zavejanih

Izvučeni gotovo svi automobili iz smetova na auto-putu Novi Sad - Subotica. Vožnja na pojedinim putevima u Vojvodini i dalje je rizična, a postoje deonice koje su još zatvorene, upozoravaju u Sektoru za vanredne situacije. Iz Ministarstva zdravlja kažu da su, uprkos nevremenu, svi pacijenti zbrinuti, a obavljaju se i redovne terapije i intervencije.

Na teritoriji Vojvodine više nema zavejanih, izjavio je za RTS načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić. Međutim, blokiranih puteva ima još uvek.

U Južnom Banatu, zbog vetra orkanske snage i nanosa još su ugroženi putni pravci u Srednjobanatskom, Južnobanatskom, Južnobačkom i Braničevskom upravnom okrugu.

"Postoji problem sa vozačima teretnih vozila na teritoriji Vojvodine, koji, evo, već treći dan kako nisu uključeni i ne mogu biti uključeni u saobraćaj. Radimo sada u sektoru na doturu hrane i vode dok se zabrana saobraćaja ne povuče, da mogu da nastave put dalje", kaže Predrag Marić.

Kolona od oko 300 kamiona, koja je četiri dana stajala na autoputu Subotica-Novi Sad, zbog velikih snežnih nanosa kod mesta Žednik, konačno je propuštena da nastavi putovanje, rekao je agenciji Beta vozač kamiona Predrag Stanković.

"Konačno su nas propustili da prođemo i nalazimo se pred Novim Sadom", rekao je Stanković Beti u ponedeljak oko 19.30 sati.

U nekoliko vojvođanskih škola danas nije bilo nastave, a i dalje važi preporuka da se bez preke potrebe ne kreće na put.

Iz smetova na auto-putu Novi Sad - Subotica izvučeni su gotovo svi automobili, rekao je Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova. "Ima vlasnika koji još nisu došli po svoje automobile, i oni su smešteni na pumpi", rekao je Nikolić agenciji Beta.

Ponovio je apel građanima da ne kreću na put ako to nije neophodno, jer i dalje duva jak vetar. "Većina puteva je veoma rizična, postoje deonice koje su zatvorene", rekao je Nikolić.

Vanredna situacija je proglašena u Pančevu, Bačkoj Topoli i Kanjiži, a u Zrenjaninu je ukinuta.

Ovog jutra, nakon otopljavanja, pojavili su se problemi zbog blata u okolini Beograda. Načelnik Operativnog centra za vanredne situacije Aleksandar Marsenić za RTS kaže da su na Zrenjaninskom putu sletela dva autobusa zbog blata i istakao da niko nije povređen.

I u Pančevu je situacija mnogo bolja. Vetar duva, ali slabije. Radnici "Vojvodinaputa" očistili su puteve, a od noćas ponovo je prohodan put Pančevo-Dolovar. Zoran Tasić, komandant okružnog štaba za vanredno stanje, očekuje da se u toku dana oslobodi putni pravac Pančevo - Banatski Karlovac.

Poslednji voz koji je bio zavejan između Novog Sada i Subotice uklonjen je tokom noći sa pruge, saopšteno je iz "Železnica Srbije".

Svi pacijenti zbrinuti, nije bilo žrtava

Ministarstvo zdravlja je naložilo Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo i zdravstvenim ustanovama u Braničevskom okrugu da pojačaju pripravnost i pripreme ekipe, kako bi se sprečile eventualne posledice po zdravlje ljudi pogođenih nepovoljnim vremenskim prilikama.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i jedan od koordinatora za vanrednu situaciju Periša Simonović istakao je da su još u subotu svi oni koji su se našli u koloni zbrinuti.

"Služba je odmah nakon saopštenja obezbedila po još jedno vozilo, naročito u Zrenjaninu, Kanjiži, Braničevskom okrugu i Pančevu", a zbrinut su i redovni pacijenti.

Nije bilo žrtava, napominje Simonović i dodaje da je su u zrenjaninsku bolnicu primljeni pacijenti sa hipotermijom, a dobro je i jedan građanin koji je doživeo srčani udar u koloni. U dobrom opštem stanju su i trudnica i dete koji su oslobođeni u subotu.

Većina zbrinutih su bili u bolnici pre svega radi okrepljenja i nisu zahtevali hirurško lečenje, rekao je Simonović.

"Građani treba da poslušaju savete i da bez preke potrebe ni narednih dana ne napuštaju kuće, a prethodno da se raspitaju koji su putevi prohodni", istakao je Simonović i napomenuo da treba biti utopljen i u kućnim uslovima, a ako se kreće na put - poneti toplo ćebe.

Zbog proglašenja vanredne situacije, napominje Simonović, obezbeđena je još po jedna sala u zdravstvenim ustanovama, a angažovana su i dodatna bolnička kola. Neće biti odlaganja redovnih intervencija i terapija, poručio je Simonović.

Bolji uslovi na putevima

Pojedini putevi, zbog olujnog vetra i velikih snežnih nanosa, na području Vojvodine i dalje su neprohodni.

Deonice puta Vatin-Vršac-Pančevo i Pančevo-Kovin Most od danas su ponovo prohodne, a saobraćaj na ovim pravcima regulisaće policija, saopštili su iz JP "Putevi Srbije".

Od danas je prohodan i magistralni put Beograd-Zrenjanin, na deonici Perlez-Stajićevo, ali je upućen apel vozačima da voze sporije i oprezno.

Ovi putevi bili su zatvoreni za saobraćaj zbog snežnih nanosa i jakog vetra od petka, 31. januara.

Na području Vojvodine, posebno u Banatu i dalje će duvati jak olujni jugoistočni vetar, dok se u Timočkoj krajini očekuje slab do umeren sneg, a magla trenutno smanjuje vidljivost na području Crnog vrha.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво