Читај ми!

EU u očima gimnazijalaca

Najbitnije o Evropskoj uniji, učenici Šeste beogradske gimnazije uče sami, ali i o tome podučavaju i vršnjake iz drugih škola. Partneri su im vršnjaci iz Irske, Švedske i Slovenije.

Šesta beogradska gimnazija je jedina škola u zemlji čiji su učenici i profesori uključeni u projekat Udruženja nastavnika Evrope. Za to im je uslov bila računarska pismenost i dobro znanje engleskog jezika. Resorno Ministarstvo podržava projekat.

Najbitnije o Evropskoj uniji, učenici Šeste beogradske gimnazije uče sami, ali i o tome podučavaju i vršnjake iz drugih škola. Partneri su im vršnjaci iz Irske, Švedske i Slovenije.

Uključivši se u jedan od programa Evropske unije učlanili su se u društvo 25 zemalja i 250 škola, promovišući toleranciju i multikulturalnost.

"Bila sam deo vršnjačke edukacije, odnosno vršnjački edukator, gde smo neke od tema koje smo dobili predavali svojim vršnjacima, i poprilično smo uspeli u tome, a onda smo se malo proširili, odlučili da budemo nesebični, i organizovali radionice u Dečjem kulturnom centru", rekla je učenica šeste beogradske gimnazije Andrea Lunjevac.

Koordinator projekta Sandra Plazibat kaže da su teme šta znači biti odgovoran građanin Evrope, i promocija kulture drugih naroda u Evropi koji žive na istoj teritoriji.

Profesorima predstoji formiranje sekcije nastavnika kako bi postali punopravni članovi Udruženja nastavnika Evrope. Okupiće od zaposlenih u vrtićima do profesora univerziteta.

Direktor Šeste beogradske gimnazije Rade Zejak rekao je da uključuju škole iz Novog Sada, Zaječara, iz Užica, iz Niša, i upravo nastavnici iz tih sredina će biti novi članovi novog udruženja koje će zauzeti značajno mesto kada se bude razgovaralo o našem sistemu.

"Mi takvu strukovnu organizaciju nemamo, imamo samo sindikate i druge oblike organizovanja", naveo je Zejak.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović rekao je da tim ljudi koji radi na evropskim integracijama, intenzivno radi, i u kontaktu je sa evropskom zajednicom.

"Naše škole treba da nastave, a mi ćemo da stimulišemo i da to ne bude do sada izolovan slučaj, nego da se i što veći broj škola uključi u međunarodnu saradnju", rekao je ministar.

U tu svrhu biće sačinjeni i novi nastavni planovi i programi u skladu s programima Evropske unije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво