Читај ми!

Problemi u Užicu, priroda uzvraća udarac?

Užičani koji su se tri decenije "uspavljivali" time da imaju veliku rezervu dobre vode za piće, tek sada su počeli da razmišljaju o neodgovornosti prema prirodi. Na obalama jezera Vrutci nikla su prava vikend-naselja, leti se sjati hiljade kupača, a nema ni kanalizacije ni javnih toaleta, unaokolo plivaju plastika i gomile otpada.

Problem snabdevanja Užica vodom biće privremeno rešen izgradnjom alternativnog vodozahvata i cevovoda sa Sušičkih vrela u čajetinskoj opštini, a radovi su počeli danas. Alternativni sistem gradi Vojska Srbije i užičko "Jedinstvo" dok se akumulacija jezera Vrutci i gradskog vodovoda ne sanira. I pored toga što je pronađeno rešenje za snabdevanje vodom, Užičani, ali i čitava javnost u Srbiji, postavljaju pitanje: ko je odgovoran u lancu brojnih nadležnih institucija?

Osim tužilaštva koje je pokrenulo svoje mehanizme ispitivanja odgovornosti, izgleda da je s algama na površinu isplivalo mnogo nemara.

Tako brana građena pre tri decenije još nema upotrebnu dozvolu, jezerom od pre neku godinu gazduju "Srbijavode", a ribljim fondom privatna firma iz Čačka, dok je sama brana u nadležnosti užičkog "Vodovoda".

Užičani koji su se tri decenije "uspavljivali" time da imaju veliku rezervu dobre vode za piće, kako je svojevremeno jedan od direktora rekao, "posle Beča najbolju u Evropi", tek sada su počeli da razmišljaju o neodgovornosti prema prirodi.

Na internet sajtovima se godinama mogu naći ponude za letovanje, kupanje, pecanje, kampovanje na Vrutcima, uz uputstva da ima dosta lepih besplatnih mesta za šatore.

Na obalama su ponegde već prava vikend-naselja, leti se sjati hiljade kupača, a nema ni kanalizacije ni javnih toaleta, unaokolo plivaju plastika i gomile otpada.

Nema takođe ni bilo kakve table upozorenja, o rampi i ogradi da i ne govorimo. Nisu samo nadležni zatajili, nego i svi oni kojima su izlet, kupanje i roštilj na Vrutcima postali letnja razbibriga jer tu nisu dolazili ljudi sa strane već oni koji znaju da sa jezera piju vodu, ma koliko ono veliko bilo, a spada među najveće akumulacije u Srbiji.

Usput je, pre pet godina, nikla i privatna mini-centrala na cevovodu vodovoda, zgodno ušuškana pa je većina tek sad čula za nju.

Prolećno vreme usred zime i smanjen nivo jezera pomogli su da i priroda kaže svoje. U neformalnim razgovorima i na društvenim mrežama glavna rasprava i jeste o uzrocima "cvetanja" ili kako je jezero od ponosa postalo gradska mora.

Merenje kvaliteta vode u jezeru je u nadležnosti Agencije za zaštitu životne sredine koja bi to trebalo da radi tri puta godišnje, a izveštaja za prošlu godinu još nema.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović kaže za RTS da će konačni rezultati ispitivanja vode u jezeru Vrutci biti poznati sutra. Preliminarne analize pokazuju da je povećana koncentracija algi koje su prouzrokovale cijanobakterije.

Radović naglašava da se u Srbiji prečišćava samo 15 odsto otpadnih voda, dok 85 procenata završava u našim rekama. Reč je, kako kaže, o "transgeneracijskom problemu" koji se mora sistematski rešavati.

"Srbiji je potrebno 10 milijardi evra kako bi izgradila prečišćivače vode koji bi zadovoljili njene potrebe. Samo jedan grad veličine Užica trebalo bi da uloži preko 100 miliona evra kako bi imao uređen sistem prečišćavanja vode", napominje Radović.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво