Pretpostavljena saglasnost za veći broj donora

Bioetičko društvo Srbije predložilo izmene Zakona o transplantaciji, a novina bi bila i pretpostavljena saglasnost - svako bi bio donor, sem ako se ne izjasni da to ne želi.

Kada se život gasi - tek  mali broj građana u Srbiji odlučuje da da saglasnost za transplantaciju i dozvoli da se organi njihovih najbližih iskoriste za lečenje drugih ljudi.

Kako bi se ova slika promenila, Bioetičko društvo Srbije predložilo je izmene Zakona o transplantaciji. Jedna od novina bila bi i pretpostavljena saglasnost.

"Znači svi bismo bili donori, osim ako se ne izjasnimo suprotno. Predlažemo razne metode da li će to ko želi moći da uradi u Domu zdravlja, ili u kada uzima ličnu kartu. Time bi se olaškalo nešto što je prema nekim mišljenjima bilo komplikovano. Trebalo bi da mi odemo da se izjasnimo, a ovo je ipak pristupačnije", smatra Sandra Radenović iz Bioetičkog društva Srbije.

Ako se usvoje izmene Zakona, ukinuće se dosadašnja praksa po kojoj porodica može da zabrani uzimanje organa preminulog, čak iako je on ranije potpisao donorsku karticu.

"Vi se za života izjasnite i potpišete donorsku karticu kao punoletna osoba i u momentu vaše moždane smrti porodica ne da dozvolu. To je klasično kršenje vaših ljudksih prava, jer ste vi za života izjasnili kao donor", kaže prof. dr Dušan Šćepanović. 

Pre njegovim rečima novina je i da je odluka porodica da dozvoli eksplantaciju organa, konačna. 

Na promenu zakona, moraće da se sačeka, poručuju u Ministarstvu zdravlja.

"Mislim da ćemo ići ka promeni Zakona upravo u momentu kada je svest naših ljudi takva da oni mogu da podrže nacionalni program, a ne da se pretpostavljena saglasnot iznudi", kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Vladimir Đukić.

Prema njegovim rečima, 1.700 uspešno izvedenih transplantacija bubrega, desetine presađenih jetri i nijedna afera u korupciji u manipulaciji lista čekanja jeste ono je što Srbiju stavlja na prvo mesto u Evropi. 

Ono što su uradili na polju transplantacije u prethodnoj godini u Ministarstvu zdravlja mere brojkama, 40 donora, urađeno je 90 transplantacija, posle više od 15 godina pauze ponovo su počele da se rade transplantacije srca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво