Читај ми!

Godišnjica Kolubarske bitke

U Lazarevcu obeležena 99. godišnjica Kolubarske bitke u Prvom svetskom ratu. S ponosom se sećamo i čuvamo uspomenu na herojstvo srpskih vojnika iz tog perioda, rekao premijer Ivica Dačić.

Uz vojne i državne počasti u Lazarevcu je obeležena 99. godišnjica Kolubarske bitke u Prvom svetskom ratu. Počast stradalima odali su premijer Ivica Dačić, predstavnici vojske i diplomatskog kora.

Vence na spomen-kosturnicu srpskih, austrougarskih i mađarskih vojnika položio je premijer Dačić, poručivši da se sa ponosom sećamo i čuvamo uspomenu na herojstvo srpskih vojnika iz tog perioda.

Na državnoj ceremoniji, održanoj povodom godišnjice Kolubarske bitke, Dačić je istakao da su veliki junaci i velike žrtve obeležile tu bitku.

Prema njegovim rečima, Spomen-hram svetog Dimitrija sa kosturnicom, predstavlja mesto počinka više hiljada njih.

"Spomen-kosturnica u Lazarevcu redak je primer humanosti jednog naroda koji je sa svojim poginulim vojnicima sahranio i neprijateljske vojnike", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da nas njihove kosti obavezuju na samo jedan put, onaj na kome u Evropi nikada više neće biti ratova.

"Na tom putu nema više neprijatelja, već različitih interesa i mišljenja, ali iznad svega na njemu vlada uverenje da istorija treba da ostane u prošlosti i da bude zajednička opomena svakom ratnom ludilu", rekao je on.

Dačić je istakao da zato danas svi koji se spore oko uzroka i povoda Prvog svetskog rata treba da shvate "da su nam mrtvi svima izjednačili prošlost" i da budućnost ne leži u krivicama, nego u svesti da samo zajedno možemo da ispravimo svoje i tuđe greške.

Prema njegovim rečima, kosturnica u Lazarevcu nam pokazuje i da samo zajedno možemo da nešto naučimo iz golgote kroz koju smo prošli - da naučimo da nam je mir, a ne kopanje po ranama, najvažniji i najsvetiji zadatak.

Dačić je naveo i da Srbija nema ni jednog razloga da se stidi svog učešća u Prvom svetskom ratu, već naprotiv - bila je na strani saveznika i srpska vojska i srpski narod imaju sve razloge za ponos. 

Venac na spomen-kosturnicu je položio i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici društava koji neguju tekovine oslobodilačkih ratova, kao i zvaničnici lokalne samouprave. 

U kripti Spomen-crkve sa kosturnicom Svetog Dimitrija u Lazarevcu počiva oko 40.000 stradalih srpskih i austrougarskih vojnika. 

Inače, Kolubarska bitka je najvažnija bitka između Srbije i Austro-ugarske u Prvom svetskom ratu. Sukob je vođen krajem 1914. godine na frontu dužine preko 200 kilometara.

Iako je ceo svet očekivao kapitulaciju Srbije, Prva armija kojom je komandovao general Živojin Mišić izvela je uspešnu protivofanzivu protiv brojnije i bolje opremljene Austrougarske vojske.

Značaj bitke ogleda se u tome što Austro-ugarska nije uspela da uništi Kraljevinu Srbiju, pa su zato Centralne sile morale da se bore na tri fronta.  

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво