Читај ми!

Nikolić: Bunjevci kao autohtoni narod

Povodom praznika bunjevačke nacionalne manjine 25. novembra, kada je doneta odluka o pripajanju Vojvodine Srbiji, predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao da Srbija prepoznaje Bunjevce kao autohtoni južnoslovenski narod. Osećaj pripadnosti Vojvodini i Srbiji izuzetan je izraz patriotske svesti, poručio Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je, povodom 25. novembra, dana koji bunjevačka nacionalna manjina slavi kao praznik, da Srbija prepoznaje Bunjevce kao autohtoni južnoslovenski narod.

Na svečanoj akademiji povodom 25. novembra 1918. godine, kada je u Novom Sadu Velika narodna skupština odlučila o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji, Nikolić je ukazao na jedinstveni kulturni identitet Bunjevaca.

"Niste ni Srbi, ni Hrvati, već autentična slovenska narodnost koja ima sve atribute posebnosti i jedinstvenosti, svoj kulurni identitet, folklor, istorijsko nasleđe", rekao je Nikolić na svečnosti u sali Gradske kuće u Subotici.

Nikolić je naglasio da Bunjevci vekovima žive na ovim prostorima i da je njihovo pravo da čuvaju svoju posebnost i da uvek ponosno ističu da su Bunjevci iz Srbije.

"Osećaj pripadnosti Vojvodini i Srbiji, kao svojoj matičnoj zemlji, izuzetan je izraz nacionalne i patriotske svesti", rekao je predsednik Srbije, čije su reči propraćene apaluzom.

Nikolić je poručio Bunjevcima da se razume da je Dekret iz 1945. godine, kada su bili primorani da se izjašnjavaju kao Hrvati, nevažeći i da im je vraćeno pravo da se, kako je rekao, slobodno i ponosno izjašnjavaju kao Bunjevci.

Standardizacija ikavskog dijalekta

Predsednik je istakao i da je on lično primetio da Srbija može i želi da uradi mnogo više za očuvanje bunjevačke autohtonosti, naglasivši da je odavno trebalo izvršiti standardizaciju bunjevačkog ikavskog dijalekta i da je trebalo učiniti više na otvaranju odeljenja u školama na ikavici kao svakodnevnom govoru Bunjevaca.

"To je posao države koji nam mora biti priortitetan u odnosu na bunjevačku nacionalnu manjinu, koja je bila među onima koje su pre 95 godina presudno doprinele da se Vojvodina prisajedini kraljevini Srbiji", rekao je Nikolić.

Naveo je da je na Velikoj narodnoj skupštini učestvovalo 757 poslanika nacionalnog sastava, gotovo identičnog onom koji danas čini stanovništvo Vojvodine, a da su među delegatima bila 84 Bunjevca, tri Šokca i dva Hrvata.

"To što su se do dana današnjeg održale različite nacionalne manjine jasno govori da je Srbija iskreno i materinski prigrlila sve nacionalnosti, razvijala i čuvala njihovu posebnost, uvek ističući da su njeni građani različite vere, nacije, jezika, kulture, njeno najveće bogatstvo", rekao je predsednik Srbije.

Srbija u kojoj danas ponosno živite je, za vas i vaša buduća pokolenja, kuća sazidana na vašoj odluci 25. novembra i rečima regenta Aleksandra, sa krovom koji je izgradio naš Ustav, poručio je Nikolić Bunjevcima.

"Niko i nikada ne sme da ugrozi vašu i našu zajedničku kuću. Zaslužili ste to svojim odnosom prema Srbiji, doprinosom napredovanju i slavi naše zajedničke i jedine otadžbine. Neka vam je srećan praznik koji je zlatnim slovima upisan u istoriju Bunjevaca, Vojvođanja, svih građana Srbije", naglasio je Nikolić.

Predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca Suzana Kujundžić Ostojić uručila je predsedniku Srbije poklon sliku salaša, koja je, kako je rekla, obeležje bunjevačke naivne umetnosti.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво