Drugačiji prijemni za buduće arhitekte

Budući studenti arhitekture od sledeće akademske godine polagaće drugačiji prijemni ispit u formi testa. Cilj je da se uoči pravi talenat, a ne da se dobiju studenti "nabildovani načinom crtanja i pravljenja modela", kažu na Arhitektonskom fakultetu. Srednjoškolci zadovoljni predstavljenim programom.

Od 2014. godine oni koji budu želeli da studiraju arhitekturu, polagaće sasvim drugačiji prijemni ispit. Biće u formi testa, klasifikacionog karaktera, radiće se dva sata i nosiće 60 poena. Jedan deo pitanja biće iz kulture i arhitekture, a drugi deo će se odnositi na razumevanje i logičko zaključivanje.

U narednu školsku godinu Arhitektonski fakultet upisaće oko 300 brucoša, od toga će se dve trećine školovati o trošku države. Buduće arhitekte moći će da biraju da li će na integrisane ili na osnovne studije. Prijemni ispit će biti jeftiniji nego prethodnih godina i imaće sasvim drugačiju formu.

"Namera je da se svima pruži ista šansa i da se znatno smanje troškovi pripreme i cena polaganja prijemnog ispita", kaže dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić.

Đokić ističe da neće biti potrebno spremati prijemni godinu dana unapred. Podsetio je da su se do sada studenti spremali godinu dana; odlazili su u pripremnu školu na fakultetu ili u druge škole.

"Tako su godinu dana na neki način pokušavali da se pripreme, da bismo mi posle godinu dana priprema ustanovljavali njihovu sposobnost i njihov talenat za arhitekturu", objasnio je Đokić.

Dekan Arhitektonskog fakulteta ističe da rezultati koji su ti studenti postizali nisu bili adekvatni.

"Mi smo dobijali samo studente koji su bili 'nabildovani' tim načinom crtanja ili načinom pravljenja modela", kaže Đokić.

I srednjoškolci su zadovoljni predstavljenim programom. Slaviša Belac iz Arhitektonske škole u Beogradu kaže da je logično to što će nastaviti da se bavi arhitekturom.

"Baš zbog promene prijemnog, došao sam da vidim o čemu se radi. Dekan je lepo objasnio kako će sada izgledati prijemni ispit", ističe učenik Slaviša Belac.

Učenik iste škole Pavle Nikolić smatra da je novi način polaganja prijemnog praktičniji i logičniji.

Dekan Vladan Đokić veruje da će Arhitektonski fakultet postati otvoreniji za sve kategorije stanovništva.

"Svako će moći da se oproba, bitan je samo iskonski talenat, a ne kao dosad talenat i spremnost nakon jednogodišnje pripreme", zaključuje Đokić.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи