Читај ми!

Trstenik protiv "Srbija nikla"

Lokalna vlast i građani Trstenika protive se da preduzeće "Srbija nikl" u nedelju, 17. novembra, počne istraživanje nikla na području te opštine. Resorno ministarstvo nije želelo da se izjašnjava.

Posle nekoliko meseci zatišja, istraživanje i eksploatacija nikla u Srbiji ponovo je aktuelizovana. Kompanija "Srbija nikl" obavestila je lokalnu samoupravu u Trsteniku da 17. novembra počinje s radovima.

Trstenička skupština se još početkom godine izjasnila protiv iskopavanja rude nikla na njihovom području. Resorno ministarstvo nije želelo o tome da se izjašnjava.

Meštani sela na desnoj obali Zapadne Morave oduvek dobro žive od povrtarske proizvodnje. Sigurni su da im otvaranje rudnika ili topionice ne bi donelo ništa dobro.

Meštani kažu da to nije dobro i da će im zagaditi zemlju, vodu i hranu. Na području za koje kompanija "Srbija nikl" ima pravo eksploatacije smešteno je 10 sela u kojima živi 8.000 ljudi. Tu su velika domaćinstva, oranice, fabrika vode, manastir.

U lokalnoj samoupravi odlučni su da zaštite interese građana. Kažu, od Ministarstva rudarstva danima pokušavaju da dobiju odgovor da li je dalo rešenje za početak radova.

Referent za zaštitu životne sredine Danica Batoćanin kaže da nisu videli rešenje a rečeno im je da treba ministar da ga potpiše.

Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić kaže da neće dozvoliti da koriste njihovu infrastrukturu.

Eksploatacija nikla, tvrde lokalne vlasti, imala bi nesagledive posledice po Trstenik, ali i susedne opštine u kojima se živi od poljoprivrede i turizma.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво