Goldštajn: Princip je bio borac za slobodu

Pre 100 godina atentati su bili prilično uobičajeni i u ono vreme to je bio trend koji je Gavrila Principa učinio borcem za slobodu, kaže hrvatski istoričar Slavko Goldštajn.

Gavrilo Princip je u vremenu u kome je živeo bio borac za slobodu, izjavio je poznati hrvatski istoričar i publicista Slavko Goldštajn.

Goldštajn je u izjavi dopisniku Tanjuga u Vašingtonu, posle tribine na kojoj je američkoj publici predstavljena njegova knjiga "1941", ocenio da ne mogu današnja merila o tome šta znače atentati da se primene na doba pre 100 godina.

"Atentati su tada bili prilično uobičajeni i u ono vreme to je bio trend koji je njega učinio borcem za slobodu", rekao je Goldštajn, odgovarajući na pitanje kako bi istorija trebalo da gleda na Principa i sarajevski atentat.

Priča o sarajevskom atentatu, pred stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata, aktuelizovana je prošle nedelje nakon izjave kanadske istoričarke Margaret Mekmilan koja je Gavrila Principa nazvala teroristom.

Više zvaničnika Srbije je istaklo da se neće dozvoliti revizija istorije, dok su istoričari sa kojima je Tanjug razgovarao u Srbiji ocenili nastup kanadske koleginice kao potpuno nepoznavanje istorije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво