Читај ми!

Milunka Savić, ispravljanje nepravde

Nakon četrdeset godina, posmrtni ostaci heroine Velikog rata Milunke Savić biće preneti u Aleju velikana na Novom groblju u Beogradu. Još za života je bila poređena sa Jovankom Orleankom i najodlikovanija je žena u svetu, rekao je načelnik Vojnog muzeja Ivan Mijatović za RTS. Prenos komemoracije na Drugom programu RTS-a.

Posmrtni ostaci Milunke Savić, heroine iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata koja se borila u srpskoj vojsci, biće preneti u nedelju u Aleju velikana na beogradskom Novom groblju.

Potpukovnik Ivan Mijatović, načelnik Vojnog muzeja, kaže da je Milunka srpska "heroina koja je za života poređena sa Jovankom Orleankom".

"Međutim, moralo je da prođe 40 godina od njene smrti da bismo sutra, na jedan svečani način ispratili njene posmrtne ostatke tamo gde je zaista i zaslužila, u Aleju velikana na Novom groblju", rekao je Mijatović, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Milunka Savić je nosilac Karađorđeve zvezde s mačevima, ali i francuske Legije časti 4. i 5. stepena.

"Milunka Savić ne samo da je puno odlikovana, ona je i najodlikovanija žena, prema našim saznanjima, u svetu. Nosilac je i Obilićeve medalje za hrabrost, a francuski orden legije časti, francuski ratni krst, govori da je ona bila cenjena kao vojnik", istakao je Mijatović.

"Ušla je i u red Vitezova legije časti i to dovoljno govori o značaju", kaže Mijatović i naglašava da svaki vojnik koji na svojim grudima nosi jedno od takvih odlikovanja, može sa ponosom da kaže da je to zaslužio u ratu.

Mijatović je rekao i da će vreme pokazati zašto Milunka nije pre 40 godina sahranjena u Aleji velikana.

"Sutra, na inicijativu Istorijskog muzeja Srbije, i uz pomoć potomaka Milunke Savić i uz pomoć Grada Beograda, Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, SPC, Ministarstva odbrane, i pod pokroviteljstvom predsednika Srbije, posmrtni ostaci biće odneti tamo gde je zaslužila", zaključio je Mijatović.

Milunka Savić rođena je krajem 19. veka u selu Koprivnica, nedaleko od Raške. Učestvovala je u balkanskim ratovima pod imenom Milun Savić. Šišala se i povijala grudi kako se ne bi otkrilo da je žena. Milunkina "tajna" otkrivena je pošto je u Bregalničkoj bici (1913) ranjena u grudi.

U Prvom svetskom ratu bila je deo čuvenog "Gvozdenog puka", najelitnijeg Drugog puka srpske vojske "Knjaz Mihailo".

U jesen 1915. godine Milunka je, u Makedoniji, teško ranjena u glavu i tako povređena povlačila se preko Albanije. Posle nekoliko meseci oporavka vratila se na Solunski front gde je učestvovala u bitkama koje srpska vojska vodi na leto i jesen 1916. godine.

Posle rata, heroina Velikog rata radila je u Bosni i Hercegovini kao kuvarica, bolničarka, pregledačica u fabrici vojnih uniformi. Tada se udala za Veljka Gligorovića, sa kojim je dobila kćerku Milenu, ali je ubrzo usvojila još tri ćerke: Višnju, Radmilu i Zorku.

Međutim, brak je kratko trajao, tako da Milunka sama podigla četiri ćerke. Posle urgencija saboraca, 1929. godine se zaposlila kao čistačica u Hipotekarnoj banci u Beogradu, gde je provela najveći deo radnog veka.

Umrla je 5. okotobra 1973. godine. Sahranjena je u porodičnom grobu na Novom groblju.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво