Poverenik: Tužilaštva krše ovlašćenja

Pojedina javna tužilaštva zahtevima operaterima fiksne i mobilne telefonije za izdavanje listinga komunikacija prekoračuju zakonska ovlašćenja i ugrožavaju ustavne garancije i prava građana, ukazuje poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ukazao je da pojedina javna tužilaštva zahtevima operaterima fiksne i mobilne telefonije za izdavanje listinga komunikacija pojedinih lica prekoračuju zakonska ovlašćenja i ugrožavaju ustavne garancije i prava građana.

Poverenik je uputio pismo Republičkom javnom tužiocu u kome ukazuje da bi bilo ne samo korisno, nego i neophodno da odgovarajućim obavezujućim uputstvom skrene pažnju svim tužilaštvima da u svom radu striktno poštuju Ustavom garantovana ljudska prava.

Šabić navodi da Zakon o krivičnom postupku predviđa da tužilaštvo može da podnese zahtev državnim i drugim organima i pravnim licima da mu pruže potrebna obaveštenja, uz uslov da se ta zakonska norma korektno tumači.

Ali, korektno tumačenje nužno podrazumeva da se ta norma ne odnosi na podatke koji su predmet posebnih ustavnih garancija ljudskih prava i koje bilo kome, tako i tužilaštvu, mogu biti dostupni samo na način utvrđen Ustavom, ukazuje Šabić.

To važi i za listing komunikacija fizičkog lica, na koji se odnose ustavne garancije o tajnosti pisma i drugih sredstava komuniciranja i pristup tim podacima, po izričitoj odredbi Ustava, dozvoljen je samo na osnovu odluke suda.

Zato zahtevi tužilaštva za takvim podacima bez odluke suda, pritom još propraćeni mogućom novčanom kaznom, predstavljaju prekoračenje ovlašćenja koje tužilac ima po ZKP i istovremeno kršenje ustavnih garancija, ukazuje Poverenik.

Šabić upozorava i da zabrinjava to da se ti zahtevi za zadržanim podacima iz elektronske komunikacije dostavljaju "otvorenom" poštom, bez ikakvih oznaka poverljivosti, što je ne samo suprotno Zakonu o elektronskim komunikacijama već, već i poseban rizik povrede ugleda i drugih prava građana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара